Skip to Main Content

1. Guia de recursos d'Arquitectura i Urbanisme

Bases de dades de l'àmbit temàtic

Academic Video Online- AVON és una col·lecció de més de 80.000 vídeos, documentals i programes educatius majoritàriament en anglès, d'una àmplia gamma d’àrees temàtiques incloent-hi Art i Arquitectura, Educació, Psicologia, Història, Empresa, Salut, Ciència i Enginyeries, entre altres.

NOVETAT! Interactivitat: adaptació dins de l'aula

  • Podem interactuar mitjançant la col·laboració , la reflexió i l'avaluació. Eines pedagògiques dins del vídeo que ens permeten fer qüestionaris, invitacions al debat, preguntes, etc. 

Accedeix-hi

El seu contingut també es pot recuperar des del Cercador CRAI URV

Pàgina web del CRAI

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV 

Guia d'ús ProQuest: Academic Video Online (castellà)

Guia ProQuest:  Alexander Street Video Platform (anglès) 

Juny 2023. Webinar: Funcionalidades interactivas en Academic Video Online (castellà). 60 minuts. 

Archivosarquitectos.com. Espai comú per a la difusió a nivell internacional de les obres dels grans arquitectes espanyols de la segona meitat del segle XX. amb la idea de facilitar el treball de cerca de material i d'arxiu a investigadors, estudiants i arquitectes.  

La creació del portal és una iniciativa de la Fundación Alejandro de la Sota, fundació privada sense ànim de lucre creada al 1997 amb la finalitat de fer difusió de l'arxiu i obra de l'arquitecte espanyol Alejandro de la Sota. A l'any 2013, any del centenari de l'arquitecte, la Fundació decideix posa en obert tota l'obra digitalitzada a la web www.alejandrodelasota.org. 

Accedeix-hi 

""

Base de dades en línia, produïda per AENOR (Asociación Española de Normalización y Certificación) que conté el text complet de totes les normes UNE aprovades per aquest organisme, vigents i anul·lades, o que adopten una norma europea o internacional CEN, CENELEC, ETSI, ISO, etc. Ofereix també l'equivalència de la norma espanyola amb les internacionals.

Permet la visualització de totes les normes incloses però no la descàrrega. En casos excepcionals, el CRAI pot descarregar els continguts d'aquest recurs en format electrònic per a ús privat, sempre que es faci amb finalitats d'estudi, docència o recerca i sense ànim de lucre.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV 

Libguide: Normes tècniques del CRAI de la URV: Normes tècniques 

Arquitectura Catalana.Cat. L'Espai Digital de l'Arquitectura Catalana Moderna i Contemporània, impulsada pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC). 

És un recurs gratuït format pel fons del catàleg de la Biblioteca del COAC, els inventaris de l’Arxiu Històric del COAC i materials provinents de BCN Arquitectura, mostres d’arquitectura, Premis d’Arquitectura de Girona, Premis FAD (Foment de les Arts Decoratives) i Fundació Docomomo.

Conté més de 3000 obres i intervencions arquitectòniques de més de 1500 autors. El període documental va des del 1832 fins l'actualitat.

Podem fer la cerca per: paraula clau, període, obres, autors (nom de l'arquitecte o estudi professional), poblacions (podem buscar sobre el mapa interactiu de Catalunya), categories i tipologies.

La pàgina de resultats ofereix imatges de l’obra (fotografies, plànols i dibuixos), breu memòria descriptiva, biografia dels autors, localització sobre el mapa, constel·lació d'enllaços (permet relacionar informacions) i una cronologia.  

Accedeix-hi

Art & Architecture Source inclou el text complet d’articles de més de 770 revistes d’arreu del món sobre art, arquitectura, disseny, arqueologia, escultura, pintura, fotografia, etc. Proporciona el text complet de més de 600 revistes i més de 200 llibres. D’abast internacional, trobaràs referències des de 1929 fins a l’actualitat.

Conté una col·lecció de més de 63.000 imatges proporcionades per Picture Desk i altres fonts.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

AVERY Index to architectural periodicals conté referències d’articles de revista sobre arquitectura i disseny, urbanisme, arqueologia, arquitectura del paisatge, disseny d’interiors, història de l’arquitectura, mobiliari i decoració, planificació urbana i preservació històrica, de més de 700 revistes internacionals. Publicacions acadèmiques però també d’associacions professionals.

D'abast internacional hi trobem referències des de 1934 fins avui en dia amb una actualització setmanal 

Es pot consultar el text complet si la URV té subscrita la revista.

Accedeix-hi 

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

 

Building Types Online és una base de dades ideal per buscar informació sobre diferents tipologies d’edificis: habitatges, edificis d’oficines, museus, escoles, biblioteques, complexos industrials, etc. La informació està extreta de llibres d’arquitectura professionals de l’editorial Birkhäuser. 

Inclou una gran col·lecció internacional d’edificis contemporanis des dels anys 60.

També disposa d'articles temàtics que proporcionen informació bàsica sobre el tipus de construcció individuals o expliquen aspectes específics com la il·luminació, l'acústica, les consideracions urbanes, el tipus d'accés o els processos de planificació.  

Permet cercar dins el text complet, pel nom de l'arquitecte, país, etc. o navegar per les següents categories: tipus de construcció, context urbà o tipus morfològic. 

Conté també més de 5.000 dibuixos arquitectònics i plànols d’alta qualitat, així com més de 2.000 fotografies d’edificis

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya - COAC és una institució que compta amb una trajectòria de més de noranta anys, durant els quals s'ha consolidat en la nostra societat com a referent de prestigi nacional i internacional.

L'Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura al nostre país.

La Biblioteca del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, amb una història centenària, és avui la segona d’Europa en nombre de volums. Les seves cinc seus acumulen més de 180.000 referències, un nombre prou eloqüent que demostra el patrimoni que tenen a la seva disposició els col·legiats, i aquesta riquesa documental la converteix en un referent ineludible de l’arquitectura. És, a més, un servei en constant evolució per adaptar-se a les necessitats actuals dels arquitectes. 

Accedeix-hi

Catàleg de la Biblioteca del COAC

""

Dialnet Plus recupera articles i alguns llibres de moltes disciplines i llengües: català, castellà, gallec…Moltes vegades està disponible el text complet.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

DOAB - Directory of Open Access Books és un directori de llibres en accés obert. Ofereix accés a continguts acadèmics a text complet i en permet la descàrrega. 

Accedeix-hi

DOAJ - Directory of Open Access Journals és un directori en línia que indexa i proporciona accés a revistes d’alta qualitat, d’accés obert, revisades per parells. DOAJ és independent. Tots els serveis DOAJ són gratuïts, inclosa la seva indexació. 

Accedeix-hi

El seu contingut també es pot consultar des del Cercador CRAI URV 

Pàgina web del CRAI

""

DOCOMOMO ibérico és una base de dades elaborada per la Fundación Docomomo Ibérico sobre fons documental  d’Arquitectura Moderna d’Espanya i Portugal, període comprés entre 1925 i 1965.

DOCOMOMO són les sigles de Documentation and Conservation of buildings, sites and neighbourhoods of the Modern Movement, organització internacional creada el 1990 amb l'objectiu d'inventariar, donar a conèixer i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern als territoris ibèrics. 

Conté més de 15.000 documents digitals (imatges i plànols) i més de 2400 edificis d'aquesta època. 

La informació que obtenim de cadascun dels edificis és: fitxa tècnica, memòria, fotografies, plànols, bibliografia, GEO localització de l'edifici (Google Maps), enllaços d'interès, línies del temps i tesis relacionades.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

eLibro Cátedra Inclou més de 103.000 llibres electrònics en espanyol de més de 500 editorials.

Proporciona accés als títols de tots els àmbits temàtics: Arquitectura, Urbanisme i Disseny, Belles Arts, Ciències Exactes i Naturals, Informàtica, Enginyeries, Psicologia i Ficció, Ciències Socials, Ciències Econòmiques, Ciències Biològiques, Ciències de la Informació i de la Comunicació, Ciències de la Salut,

La plataforma permet la lectura en línia dels llibres i per a la descàrrega és necessari registrar-se i instal·lar l’aplicació eLibro al vostre dispositiu.

Accedeix-hi

El seu contingut també es pot recuperar des del Cercador CRAI URV  

Pàgina web del CRAI                             

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

eBook Collection (EBSCOhost) és una col·lecció dels llibres electrònics de diferents temàtiques i editorials que la URV ha adquirit al distribuïdor EBSCO.

Podeu limitar la cerca per matèria o seleccionar una categoria des de l'opció Browse by Category, per exemple, Arts & Architecture

Accedeix-hi

El seu contingut també es pot recuperar des del Cercador CRAI URV 

Pàgina web del CRAI

Fons Josep Gaspar (1929) de fotografies obliqües de Catalunya. 

Josep Gaspar i Serra (Manresa 1892-Barcelona 1970), fotògraf i càmera de cinema que treballà a Barcelona i a Amèrica del sud. És considerat un dels pioners del cinema català. 

Entre 1920 i 1933 va ser el fotògraf oficial de l'aeròdrom Canudes, període en el qual realitzà fotografies des d'un avió. Són un testimoni inigualable del paisatge, majoritàriament, de la costa de l'any 1929

Accedeix-hi. 

""

Història en obres és un portal d'història de l'arquitectura moderna. 

Va néixer amb la voluntat de recopilar els millors treballs d'investigació elaborats en les assignatures de Història de l'Art i de l'Arquitectura II i III de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona des de 1988. 

En aquestes pàgines convergeixen redibuixats, interpretacions tridimensionals, textos analítics i descriptius, paraules clau i referències bibliogràfiques sobre els principals projectes y obres de l'arquitectura del segle XX.

El portal proposa que els interessats tinguin la possibilitat de visualitzar tan imatges de maquetes com de plànols, i imprimir-los, si cal, sobre un format Din A-3 o A-4. S'ha procurat que els dibuixos portin una escala gràfica y una indicació de la orientació, condicions complementaries a la qualitat de la informació tècnica que ens donen.

La consulta de la informació es pot fer mitjançant una cerca clàssica, per nom d'obres, de llocs o d'autors, però també es proposa un accés més casual a la informació, obert a les probabilitats i a l'atzar mitjançant un conjunt de paraules clau que permetin descriure, comparar o connectar obres diferents, de diferents llocs, de diferents temps. 

En las imatges dels models tridimensionals, els textos o dibuixos que acompanyen a cada obra, hi ha els inicis d'un treball interpretatiu que es pretén obert a altres apreciacions. Fernando Álvarez Prozorovich. Professor d'Història de l'Art i de l'Arquitectura. 

Accedeix-hi

 

Ingebook. Plataforma de llibres electrònics en castellà. Trobaràs llibres de text i manuals bàsics universitaris de diferents àrees: arquitectura i enginyeria, economia i empresa, dret, informàtica, ciències de las salut, etc.

Accedeix-hi

Vídeo tutorials d'ajuda en l'ús de la plataforma Ingebook 

InDICES CSICRecupera articles, llibres, etc. publicats a revistes científiques espanyoles i en alguns casos proporciona el text complet.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

Mason OER Metafinder ens ajuda a trobar recursos educatius en obert. Realitza una cerca simultània en temps real a 22 fonts diferents de materials educatius en obert com per exemple: World Digital Library,  Open Research Library, Open Textbook Library, OAOpen.org, American Memory Project- Library of Congress, Project Gutenberg, entre d'altres.  

Accedeix-hi

""

Libguide: Normes tècniques del CRAI de la URV: Normes tècniques 

OAPEN - Open Access Publishing in European Networks és una plataforma que inclou més de 2.000 llibres electrònics acadèmics europeus en accés obert i amb control de qualitat de revisió per parells. Les àrees de coneixement principals son les humanitats i les ciències socials, encara que també incorporen temàtiques com arquitectura, urbanisme, medi ambient, medicina, entre moltes altres. Majoritàriament en anglès, però també en altres llengües.

Accedeix-hi

La cerca integrada de fonts disponibles obertament OASIS- Openly Available Sources Integrated Search és una eina de cerca que pretén facilitar el descobriment de contingut obert. Actualment, OASIS cerca contingut obert de 115 fonts diferents i conté mes de 450.000 registres.

OASIS s'està desenvolupant a la biblioteca Milne de SUNY Geneseo.

Accedeix-hi 

O'Reilly Online Learning. Inclou més de 35.000 llibres i més de 30.000 hores de vídeo i tutorials interactius d'informàtica, disseny, web, negocis, carrera professional, hobbies i viatges.

Accedeix-hi

El seu contingut també es pot recuperar des del Cercador CRAI URV 

Pàgina web del CRAI

Guia d'ús ProQuest - O'Reilly for Higher Education (castellà) 

Periodicals index online. Base de dades bibliogràfica i de sumaris de milers de revistes que s’han publicat sobre arts, humanitats i ciències socials en diferents idiomes. Les revistes indexades inclouen més de 37 àrees temàtiques clau.

Accedeix-hi

El seu contingut també es pot recuperar des del Cercador CRAI URV 

Pàgina web del CRAI

 

Proquest Ebook Central plataforma que dóna accés al text complet d'una selecció multidisciplinar de llibres.

Pots seleccionar un tema des de l'opció Examinar temas per veure a quins títols hi tenim accés, per exemple, dins del tema Arte hi trobarem llibres d'Arquitectura. 

Disposa d'un lector propi on es poden afegir notes, subratllar, imprimir, etc. 

Accedeix-hi

El seu contingut també es pot recuperar des del Cercador CRAI URV 

 Pàgina web del CRAI

Guia d'ús ProQuest: Ebook Central (castellà)

Guia d'ús ProQuest: Ebook Central (anglès)

RECOLECTA és una plataforma que agrupa Repositoris científics nacionals fruit de la col·laboració entre la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la Red de Bibliotecas Universitarias (REBIUN) de la CRUE amb l’objectiu de crear una infraestructura nacional de Repositoris científics d’accés obert.

Inclou

  • Treballs Fi de Grau
  • Treballs Fi de Màster
  • Projectes de final de Carrera
  • Projectes de fi de Grau 

d’universitats espanyoles

Accedeix-hi

Registre de planejament urbanístic de Catalunya permet consultar el planejament vigent dels municipis de Catalunya i la seva documentació en format PDF.

Cada pantalla té la seva ajuda específica associada accessible al prémer la icona d'informació Lletra i minúscula de color vermell que significa informació

També podem accedir al visor del Mapa urbanístic de Catalunya 

Accedeix-hi 

Repositori de la URV és un dipòsit de documents digitals que inclou la producció docent i investigadora dels membres de la comunitat universitària de la URV, articles (versions preprint, postprint o publicada),  dades de recerca , projectes finals de carrera, treballs de fi de grau i de màster, tesis doctorals, material docent, i altres documents que puguin ser d'interès per a la generació de coneixement.

Accedeix-hi 

Accedeix als Treballs Fi de Grau d'Arquitectura 

Accedeix als  Treballs Fi de Màster d'Arquitectura

El seu contingut també es pot recuperar des del Cercador CRAI URV 

Guia elaborada pel CRAI URV 

Catàleg de la British Architectural Library del Royal Institute of British Architects - RIBA. Proporciona informació bibliogràfica (referencial) sobre els seus fons des de 1978, amb referències d'articles de més de 400 revistes publicades en 45 països sobre tots els aspectes de l'arquitectura, endemés de llibres, dibuixos, etc.

Accedeix-hi 

 

Scopus és una base de dades multidisciplinar que recull referències bibliogràfiques, resums o el text complet de publicacions de reconegut prestigi a nivell internacional. Facilita les cites que rep un article, indicadors d’impacte, índex h, quartils, etc.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

Unebook és una plataforma de llibres electrònics de les editorials universitàries, centres d'investigació i altres institucions educatives o de recerca, creada per la Unió d'Editorials Universitàries Espanyoles i les 69 editorials científiques que integren l'associació. Gràcies al programa d'intercanvi científic, podem accedir a les publicacions electròniques de qualsevol Universitat o membre adherit, de manera gratuïta.

Hi trobarem moltes temàtiques representades: arts, humanitats, ciències de la salut, història, llengua i literatura, ciències socials, economia i empresa, arquitectura, dret, comunicació i periodisme, entre altres.

L'accés és per una única persona simultàniament. Els llibres-e no es poden descarregar, només visualització en pantalla.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI

Web of Science és una base de dades multidisciplinar que recull referències bibliogràfiques, resums o text complet de publicacions de reconegut prestigi a nivell internacional. Proporciona eines d’anàlisi per valorar la qualitat de les publicacions: cites, índex h, etc. Inclou tres bases de dades per àrees: Science Citation Index, Social Science Citation Index i Arts & Humanities Citation Index.

A més ofereix l’eina Journal Citation Report que inclou el Factor d’Impacte (Impact Factor) de les publicacions.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

Bases de dades multidisciplinàries

Com cercar bases de dades

  1. Introduïu a la caixa de cerca el nom de la base de dades que us interessi
  2. Limiteu els resultats pel menú de l’esquerra per Tipus de recurs: "Bases de dades"
  3. Cliqueu a l'enllaç Disponible en línia de la base de dades que us interessa

 

4. A la pantalla següent, cliqueu el botóper accedir al recurs (us portarà a la base de dades escollida, des d'on podreu començar a fer-hi cerques)

 

Vídeo tutorial: Accedir a bases de dades

1. Introduïu a la caixa de cerca del Cercador, la matèria sobre la qual vulgueu buscar bases de dades

2. Filtreu al menú de l'esquerra per Tipus de Recurs: "Bases de dades"

3. Cliqueu a l'enllaç Disponible en línia de la base de dades que us interessi

 

 4. A la pantalla següent, cliqueu el botó  a l'apartat Veure en línia, per a poder accedir al recurs (us portarà a la base de dades escollida, des d'on podreu començar a fer-hi cerques)

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons