Skip to Main Content

1. Guia de recursos d'Arquitectura i Urbanisme

Altres recursos

Arquitectura Catalana.Cat. L'Espai Digital de l'Arquitectura Catalana Moderna i Contemporània, impulsada pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC). 

És un recurs gratuït format pel fons del catàleg de la Biblioteca del COAC, els inventaris de l’Arxiu Històric del COAC i materials provinents de BCN Arquitectura, mostres d’arquitectura, Premis d’Arquitectura de Girona, Premis FAD (Foment de les Arts Decoratives) i Fundació Docomomo.

Conté més de 3000 obres i intervencions arquitectòniques de més de 1500 autors. El període documental va des del 1832 al 2020.

Podem fer la cerca per: paraula clau, període, obres, autors (nom de l'arquitecte o estudi professional), poblacions (podem buscar sobre el mapa interactiu de Catalunya), categories i tipologies.

La pàgina de resultats ofereix imatges de l’obra (fotografies, plànols i dibuixos), breu memòria descriptiva, biografia dels autors, localització sobre el mapa, constel·lació d'enllaços (permet relacionar informacions) i una cronologia.  

Accedeix-hi

Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya és una institució que compta amb una trajectòria de més de noranta anys, durant els quals s'ha consolidat en la nostra societat com a referent de prestigi nacional i internacional.

L'Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura al nostre país.

La Biblioteca del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, amb una història centenària, és avui la segona d’Europa en nombre de volums. Les seves cinc seus acumulen més de 180.000 referències, un nombre prou eloqüent que demostra el patrimoni que tenen a la seva disposició els col·legiats, i aquesta riquesa documental la converteix en un referent ineludible de l’arquitectura. És, a més, un servei en constant evolució per adaptar-se a les necessitats actuals dels arquitectes. Consulta el Catàleg de la Biblioteca del COAC

Accedeix al COAC

 

Fons Josep Gaspar (1929) de fotografies obliqües de Catalunya. 

Josep Gaspar i Serra (Manresa 1892-Barcelona 1970), fotògraf i càmera de cinema que treballà a Barcelona i a Amèrica del sud. És considerat un dels pioners del cinema català. 

Entre 1920 i 1933 va ser el fotògraf oficial de l'aeròdrom Canudes, període en el qual realitzà fotografies des d'un avió. Són un testimoni inigualable del paisatge, majoritàriament, de la costa de l'any 1929

Accedeix-hi. 

Història en obres és un portal d'història de l'arquitectura moderna. 

"Va néixer amb la voluntat de recopilar els millors treballs d'investigació elaborats en les assignatures de Història de l'ARt i de l'Arquitectura de l'Escola Tècnica superior d'arquitectura de Barcelona des de 1988. 

En aquestes pàgines convergeixen redibuixats, interpretacions tridimensionals, textos analítics i descriptius, paraules clau i referències bibliogràfiques sobre els principals projectes y obres de l'arquitectura del segle XX.

El portal proposa que els interessats tinguin la possibilitat de visualitzar tan imatges de maquetes com de plànols, i imprimir-los, si cal, sobre un format Din A-3 o A-4. S'ha procurat que els dibuixos portin una escala gràfica y una indicació de la orientació, condicions complementaries a la qualitat de la informació tècnica que ens donen.

La consulta de la informació es pot fer mitjançant una cerca clàssica, per nom d'obres, de llocs o d'autors, però també es proposa un accés més casual a la informació, obert a les probabilitats i a l'atzar mitjançant un conjunt de paraules clau que permetin descriure, comparar o connectar obres diferents, de diferents llocs, de diferents temps. 

En las imatges dels models tridimensionals, els textos o dibuixos que acompanyen a cada obra, hi ha els inicis d'un treball interpretatiu que es pretén obert a altres apreciacions. " Fernando Álvarez Prozorovich. Professor d'Història de l'Art i de l'Arquitectura. 

Accedeix-hi

Registre de planejament urbanístic de Catalunya permet consultar el planejament vigent dels municipis de Catalunya i la seva documentació en format PDF.

Cada pantalla té la seva ajuda específica associada accessible al prémer la icona 

També podem accedir al visor del Mapa urbanístic de Catalunya 

Accedeix-hi 

Pritzker Architecture PrizePremi internacional, que es concedeix cada any a un arquitecte viu per un èxit significatiu. Va ser establert per la família Pritzker de Chicago a través de la seva Fundació Hyatt el 1979. Considerat com el “Nobel de l’Arquitectura” 

Accedeix-hi

British Architectural Library catalogue

Catàleg de la British Architectural Library del Royal Institute of British Architects (RIBA). Proporciona informació bibliogràfica (referencial) sobre els seus fons des de 1978, amb referències d'articles de més de 400 revistes publicades en 45 països sobre tots els aspectes de l'arquitectura, endemés de llibres, dibuixos, etc.

Accedeix-hi 

 

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons