Skip to Main Content

2.Tractar la informació utilitzant les eines i els formats adequats que ofereixen les TIC (ST1.2)

Eines digitals

Canva   Logotip de Canva

És una eina de disseny gràfic que t'ofereix plantilles en línia per a crear els teus propis dissenys. Té una interfície molt senzilla que permet, fer servir el programa sense coneixements de disseny gràfic.

 

Genially Logotip de Genially

És un programari en línia que permet crear diferents tipus de presentacions, infografies, imatges interactives i animacions. Hi ha moltes plantilles amb diferents dissenys i imatges que faciliten la creació de la nostra presentació, i es poden afegir objectes i elements interactius en tots els projectes. A més té l'opció d'eina col·laborativa per treballar en equip.

 

Prezi Logotip de Prezi

Permet crear presentacions dinàmiques i originals amb tota mena de recursos multimèdia (efectes visuals, fotos, vídeos, àudios...). El resultat final de les presentacions serà molt original i creatiu.

 

Microsoft Sway Logotip de Microsoft Sway

És una eina del paquet ofimàtic Office 365 que permet crear presentacions de diapositives o vídeos en línia i treballar de manera col·laborativa. S'hi pot inserir tota mena de contingut des de diverses fonts com YouTube, Flickr, OneDrive... A més també proporciona imatges lliures de drets.

 

 

smartdraw Logotip d'smartdraw

Eina per a fer diagrames de flux, organigrames, mapes mentals, diagrames de projectes i altres elements visuals de negocis. És compatible amb programes com Microsoft Office, PowerPoint, SharePoint… Els mapes o organigrames es poden importar a qualsevol d'aquestes plataformes. Es poden exportar els arxius als formats següents: JPEG, PNG, BMP, TIFF i GIF.

 

gliffy Logotip de gliffy

Solució professional de creació de diagrames. Ofereix una gran varietat de plantilles i objectes per integrar al treball final. Permet compartir el diagrama mitjançant URL i incrustar-lo en una pàgina web o un blog.

 

Datavizcatalogue  Logotip de Datavizcatalogue

És una biblioteca que recull diferents tipus de gràfics, i explica com usar-los i quin tipus de gràfic és el més adequat segons el treball. Permet buscar per funcions per trobar de manera ràpida el gràfic que necessitem.

 

 

Marq (abans Lucidpress)   Logotip de Marq (abans Lucidpress)

Permet dissenyar publicacions, cartells i altres elements gràfics des del navegador web. S'integra perfectament amb els productes de Google i es pot connectar directament amb Drive per desar-hi els dissenys i usar-los posteriorment.

Piktochart Logotip de Piktochart

Permet crear infografies molt vistoses sense coneixements de disseny o maquetació. Ofereix multitud de plantilles amb la possibilitat d’introduir-hi elements gràfics propis. Les infografies creades es poden descarregar o incrustar en un lloc web.

Tiki-Toki  Logotip de Tiki-Toki

Permet crear línies del temps interactives per compartir en un entorn web. S'hi poden introduir imatges i vídeos, així com efectes 3D.  Recomanat per crear cronologies visuals.

 

 

Audacity   Logotip Audacity

Eina de codi obert d’edició i enregistrament d’àudio. És multiplataforma i permet editar, i manipular arxius de so, a més d'introduir-hi efectes sonors i exportar-los a diferents formats.

 

 

Shotcut   Logotip de Shotcut

És un editor de vídeo molt complet i que ofereix moltes de les funcionalitats que tenen els programaris de nivell professional, per la qual cosa pot ser útil tant per editar vídeos senzills com per treballar en projectes que requereixen funcionalitats més avançades.

 

Online Video Cutter Logotip de Online Video Cutter

Eina en línia i gratuïta que permet retallar o girar un vídeo ràpidament des del navegador web, sense haver de donar-se d’alta a un servei o descarregar un programa.

 

Portfolis URV (Mahara) Logotip de Portfolis URV (Mahara)

Eina institucional de la URV de portfolis digital. Permet crear un portafolis personal i acadèmic. A més, ofereix la possibilitat d’interactuar mitjançant una xarxa social pròpia per compartir coneixement i habilitats. Permet crear un portafolis digital vinculat a empreses i al món acadèmic.

 

WordPress Logotip de WordPress

Permet crear un blog o pàgina web amb moltes opcions d’edició sense necessitat de tenir coneixements de maquetació web. Ofereix allotjament gratuït utilitzant el seu propi domini i eines d’analítica per posicionar el blog en les primeres posicions de cerca.

 A la guia "3. Intercanviar informació utilitzant les TIC (ST1.3)" d'aquest curs, trobaràs més informació sobre l'ús de WordPress.

 

Wix  Logotip de Wix

Permet crear un lloc web propi de forma gratuïta, sense necessitat de tenir coneixements de programació. Ofereix una gran varietat de plantilles, permet moure els diferents elements i s'hi poden incloure animacions. A més, ofereix la possibilitat de crear pàgines amb domini propi.

 

 

Google Sites Logotip de Google Sites

Solució de Google per crear una pàgina web simple on allotjar i publicar els continguts multimèdia elaborats. En molt pocs clics hi pots vincular els teus arxius emmagatzemats a Drive.

Integra, combina i reelabora contingut digital

 

Freesound  Logotip de Freesound

Repositori d’àudios que es poden utilitzar per elaborar nous continguts multimèdia. Ofereix àudios i efectes de so amb llicència Creative Commons.

 

Mixkit (música) Logotip de Mixkit (música)

Pàgina web que ofereix música amb bona qualitat per utilitzar en els teus projectes. En aquesta nova plataforma hi trobaràs desenes d'arxius que podràs descarregar gratuïtament en format MP3. Hi ha un cercador específic perquè trobis la música que s'adapta més al teu projecte.

 

 

Pexels  Logotip de Pexels

Banc d'imatges gratuït al qual fotògrafs professionals poden incorporar fotos de màxima qualitat. Permet descarregar les imatges totalment gratis i utilitzar-les en qualsevol projecte sense restriccions.

Flaticon Logotip de Flaticon

Ofereix col·leccions d'icones de qualitat i inclou una llicència d'ús gratuït. Es poden descarregar les icones en diferents formats i grandàries. L'únic requisit per fer servir la llicència gratuïta és l'atribució o cita.

 

 

Videvo Logotip de Videvo

Eina que ofereix centenars de vídeos gratuïts. A través d'un compte pots accedir a tot el contingut gratuït, amb alguns extres addicionals.

 

Abans de crear el material és important valorar alguns aspectes.

Informació destacada Identificar qui són els destinataris; segons cada tipologia, el format i la finalitat seran diferents.

 

No és el mateix crear una presentació per als companys de classe que un article d’opinió o un treball final de grau.

Informació destacada Adaptar l'estructura, el llenguatge i l’edició de contingut als requeriments exigits.

 

La inclusió de material fora del fil argumental de la presentació pot derivar en un collage sense sentit.

Encara que no tinguis instal·lats a l'ordinadors els millors programes d’edició, has de saber que a internet hi ha programes en línia per editar contingut digital.

Molts d’aquests programes et demanaran crear un usuari per tal de fer servir els serveis, i alguns ja disposen d’un repositori d’imatges i vídeos que es poden fer servir per crear nou material.

A més que el contingut sigui correcte, convé que el treball tingui un disseny i una presentació acurats.

Informació destacada Una visualització atractiva i impactant atrau l’atenció de l’espectador i fa pujar la valoració.

Que estigui a internet no significa d’ús lliure. Com a mitjà de difusió que és, també es regeix per les lleis de propietat intel·lectual; per tant, els materials que es troben a internet estan protegits encara que no portin el símbol de copyright.

 

Informació destacada Abans de fer servir un material, consulta si està subjecte a algun tipus de restricció, i cita el recurs i l'autor correctament per donar més valor al teu treball. Als apartats que segueixen t'expliquem com.

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons