Skip to Main Content

Suport al TFG i al TFM

Per què he de citar?

  • Per reconèixer el treball i el mèrit dels autors i respectar els drets d'autor.
  • Per indicar que la informació que utilitzem prové d'una font fiable.
  • Per facilitar que el lector pugui localitzar la informació i verificar-la.
  • Per reforçar els nostre treball amb l'autoritat d'altres autors i guanyar prestigi.
  • Per demostrar que es coneix el que s'ha publicat sobre el tema.
  • Per diferenciar el que és creació pròpia de la dels altres.
  • Per ètica i honestedat acadèmica, per evitar el plagi.

 

undefined

Com he de citar?

Has de citar les fonts d'informació mitjançant una cita dins del text i la seva corresponent referència bibliogràfica que s'incorporarà a la bibliografia final del treball.

undefinedCita: menció que s’insereix dins del text del treball i que serveix per a identificar la font d’on s’ha extret el text, la dada, la idea, la teoria, etc.

Exemple de citació dins del text amb estil APA: (Chapman, 2007)

Referència bibliogràfica: són les dades essencials per a identificar inequívocament el document citat. Se solen presentar en forma de llista al final del text del treball.

Exemple de referència bibliogràfica amb estil APA: Chapman, M. (2007). Theory and practice of teaching discourse intonation. ELT Journal, 61(1), 3-11. Recuperat de http://ejournals.ebsco.com/direct.asp?ArticleID-43DFBF1206FF3A493EAE

Bibliografia: és la llista de referències que s’inclou al final del treball. Conté totes les cites que s’han inclòs dins del text.

 

No has d'inventar o improvisar la manera de citar i referenciar. Hi ha diversos estils de citació normalitzats i cadascun estipula les normes pròpies sobre com fer les citacions i referències dels diferents tipus de documents. Per tant, el primer pas abans de començar amb la redacció del treball és elegir un estil de citació normalitzat. Pots tenir en compte:

  • La recomanació d'estil que es faci des de l'ensenyament, en cas que hi hagi recomanació específica.
  • L'àrea temàtica del teu treball. Per exemple, l'estil Vancouver està especialment indicat per a ciències de la salut, mentre que APA és el més habitual en ciències socials.
  • La recomanació del tutor o dels bibliotecaris.

 

​ Tria un estil de citació i utilitza'l de manera coherent (sempre el mateix i respectant-ne les normes). Si tens dubtes sobre quin estil triar, pregunta als bibliotecaris o adreça't al tutor del treball.

 

Consulta la guia d'estils de citació més habituals.

 

 

Gestors de referències bibliogràfiques: Mendeley

Per fer el TFG i TFM necessitaràs treballar amb moltes i diverses fonts d’informació, i és molt fàcil quedar col·lapsat amb tants de documents, perdre referències, oblidar-te de citar-ne alguna, etc. Els gestors bibliogràfics són programes que et faciliten la gestió de les referències bibliogràfiques de manera molt fàcil i controlada. Et permetran:

undefined Guardar referències bibliogràfiques i el text complet (si n’hi ha).

undefined Gestionar i organitzar les referències del teu treball

undefined​ Anotar, subratllar i treballar amb el text complet de les referències

undefined​ Buscar i recuperar les referències 

undefined​ Incorporar cites al text seguint l’estil que tu elegeixes i generar automàticament la bibliografia del teu treball.

 

Per saber-ne més sobre què són i els principals gestors bibliogràfics, consulta la guia de Gestors de referències bibliogràfiques elaborada pel CRAI.

Des del CRAI et recomanem i et proporcionem suport en l'ús del gestor bibliogràfic Mendeley. Trobaràs tota la informació sobre les funcions i com utilitzar-lo a la guia de Mendeley elaborada pel CRAI.

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons