Skip to Main Content

Indicadors bibliomètrics de la producció científica

Què són?

Les altmètriques són una alternativa als indicadors bibliomètrics clàssics.

Mesuren a temps real l'impacte social del material acadèmic i científic a internet valorant quantitativament el nombre de descàrregues, visualitzacions, captures, mencions, tuits, likes, lectors, etc. dels treballs.

Els seus principals avantatges són la immediatesa de les dades i la potencialitat per a divulgar els resultats científics i trobar col·laboradors.

Cal considerar, però, que no estan normalitzades, són inestables i fàcilment manipulables.

Podeu consultar les altmètriques de les vostres publicacions a través dels agregadors de dades que trobareu a l'apartat eines.

Eines

 

 

PlumX és una eina de pagament de Plum Analytics (proveïdor d'Altmetrics de l'editorial Elsevier) que permet categoritzar, visualitzar i analitzar l'impacte social i acadèmic d'investigadors i institucions.

PlumX classifica les mètriques en cinc categories:

  • Cites
  • Ús
  • Captures
  • Mencions
  • Xarxes socials

En aquest vídeo trobaràs més informació:

 

 

Altmetric.com és un agregador de dades altmètriques que mostra l'impacte dels articles rastrejant el seu DOI a diferents eines gratuïtes i de pagament, tot obtenint informació sobre nombre de posts, tuits, likes, descàrregues, lectures, etc.

Altmetric ens mostra les dades que troba en format de dònut.

                         The Colors of the Donut

 

En aquest vídeo trobaràs més informació:

 

 

Impactstory és una aplicació web de codi obert que permet els investigadors explorar i compartir l'impacte en línia de la seva recerca. Ofereix dades de fonts com les xarxes socials, altmetric.com i d'eines acadèmiques com CrossRef o Mendeley.

 

Exemple de visualització d'un perfil d'autor

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons