Skip to Main Content

Pautes per a la realització d'una videoconferència docent

Recomanacions i consideracions per a preparar les videoconferències que es porten a terme durant l’activitat docent no presencial. Es tracten aspectes metodològics, de continguts, consells per millorar la comunicació i estructurar les teves sessions de vi

Preparació i inici de la videoconferència per a potenciar l'interactivitat

Interactivitat

Preparació i inici de la videoconferència per a potenciar l'interactivitat

Abans de la videoconferència, indica les expectatives per a cada sessió i procura la implicació dels estudiants en aquesta. 

Per exemple, proporciona vídeos i/o altre material de lectura i/o treball previ a la videoconferència, fins i tot amb algunes preguntes reflexives al respecte, a les que es tractarà de donar resposta conjunta durant la videoconferència o sobre les que et podran plantejar dubtes durant aquesta. Aprofitaríem així la sessió síncrona per anar més enllà.

 

Inicia la videoconferència despertant l'interès dels estudiants i demana que activin la càmera.

Per exemple, passant un vídeo curt i impactant relacionat amb el tema que es tractarà, o fent preguntes obertes perquè els estudiants responguin a través del xat per crear expectació. També es pot  fer una pluja d’idees conjuntes a través del xat sobre algun concepte a tractar, etc.

 

Les sessions es poden enregistrar i quedar disponibles els estudiants a l’aula virtual per si no poden assistir en directe o per si volen tornar a visualitzar-les quan ho considerin necessari. Així i tot, s’ha de procurar que els estudiants assisteixen a elles regularment i que les gravacions no siguin el substitut de la seva presència en directe. Seguir les pautes per dotar d’interactivitat les videoconferències pot ser una ajuda important per afavorir l’assistència dels estudiants. També és important que revisis les recomanacions dels delegats de protecció de dades per l'enregistrament de la sessió. Les trobaràs al final d'aquesta pàgina.

Dinàmiques

Dinàmiques

Dinàmiques

A continuació es presenten algunes dinàmiques que es poden portar a terme durant la videoconferència per fer que l'estudiant estigui actiu.

  • Durant la teva exposició, pots fer preguntes i que responguin via xat o oralment, que interactuïn i que demostrin que estan seguint l'explicació. També pots llençar preguntes reflexives i fer-les servir per opinar a través del xat. 
     
  • Utilitzar sondejos perquè opinin sobre alguna qüestió o responguin a una pregunta tipus test; a partir del resultat pots dirigir la teva exposició. MS Teams incorpora l'eina Forms per fer sondejos en directe durant les sessions de videoconferència.

Icona de mà fent clicAprèn a utilitzar l'eina Forms de MS Teams >>>>

  • Deixa espai pel treball col·laboratiu. Poden treballar en grups petits a través de breakout rooms, són petites sales de videoconferències generades a partir d’una sessió iniciada on es reparteixen els estudiants; al finalitzar tornem a la sala principal, on es pot posar en comú el que s’ha treballat en cada grup. Els docents poden anar passant entre les subsales mentre estan treballant-hi.

Icona de mà fent clicAprèn a utilitzar els breakout rooms de MS Teams >>>>

  • Fer que els estudiants participin durant la sessió fent ells presentacions d’aspectes prèviament treballats.

Finalització de la videoconferència

Finalització de la videoconferència

Finalització de la videoconferència

En finalitzar la videoconferència pots obrir un espai per a dubtes o comentaris i es pot fer un resum conjuntament:

  • Pots demanar que facin un breu resum a través del xat de les idees principals o dels conceptes clau treballats. Es pot aprofitar per construir un document conjunt a l’aula virtual amb aquests aspectes principals. 
     
  • Fer un petit test amb una eina de sondeig per tenir clar si els aspectes claus treballats han estat assolits.
     
  • Fer un joc similar amb Kahoot o una altra eina similar.

La privacitat

Gràfics i dades

La Privacitat

Els Delegats de Protecció de Dades han establert algunes pautes per l'enregistrament de les classes virtuals:

  • Les gravacions de les classes per ser retransmeses només es poden utilitzar per a finalitats docents.

  • El vídeo resultant només podrà ser publicat a l'aula virtual o al repositori que la Universitat proporcioni amb aquesta finalitat, en cap cas pot compartir-se el vídeo amb persones externes a l'aula virtual.

  • Es recomana que les intervencions a l’aula es realitzin sense imatge ni veu dels i les estudiants.

  • S’ha d’informar als i les estudiants llegint o visualitzant a l’inici de la sessió del següent:

    • S’informa als i les estudiants que les sessions poden ser enregistrades per posar-les a disposició de tots els i les estudiants de l’aula.

 

A continuació trobaràs el document amb totes aquestes pautes:

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons