Skip to Main Content

Infografies com a recurs docent i de comunicació

Per què són útils les infografies?

Diari

Premsa escrita

Les infografies es van popularitzar a la premsa escrita, abans de l'aparició d'Internet ja s'utilitzaven per narrar successos, facilitar la comprensió dels esdeveniments d'actualitat o il·lustrar conceptes i reportatges.

Exemples:

  1. La Vanguardia >>>>

  2. El periódico >>>>

 

Bibliografia relacionada:


 

Icones de xarxes socials

Xarxes socials

Amb la popularització de les xarxes socials, com Twitter, Facebook, les infografies han passat a ser una forma de difusió i transmissió de coneixement, gaudint de la facilitat a l’hora de compartir que proporcionen aquests mitjans.

 

Exemples:

  1. Un exemple de perfil en el que es fa un bon ús de les infografies és el d’Alfredo Vela: @alfredovela >>>>

  2. Un altre exemple de perfil és el del gencat:  @gencat >>>>


Tecnologies digitals

Tecnologies digitals

L'adaptació de les infografies al món digital ha fet que es converteixin en un format multimèdia, aprofitant les possibilitats de combinar imatge fixa amb imatge en moviment, so, vídeo i interactivitat. Totes aquestes característiques han impulsat noves possibilitats de comunicació, fent que les infografies estiguin en continua evolució.

Exemples:

  1. Un exemple d'història visual:  Cómo protegerse del coronavirus al regresar del supermercado >>>>

  2. Exemple d'infografia interactiva:  The New York Skyline >>>>

  3. Exemple d'infografia interactiva senzilla: Los 20 monumentos más importantes del mundo >>>>

La seva importància en la docència i aprenentatge

Icona persona pensant

Docència i aprenentatge

Som visuals!

Entenem molt millor allò que veiem que allò que ens expliquen. La comunicació a través de dibuixos ha existit des que es dibuixaven els bisons a les cavernes. L'explicació d'històries de manera gràfica ha estat sempre vinculada a l'aprenentatge, per tant, és important aprendre com fer la informació més visual, tant per a docents que volen generar contingut acadèmic, com investigadors que volen comunicar els resultats o processos duts a terme, com pels estudiants que realitzen els seus treballs acadèmics.

Allò que és senzill i gràfic permet als estudiants entendre millor, i les infografies disposen d'unes característiques que que faciliten el fet d'aprendre, entendre i memoritzar, això les converteix en un important recurs en els entorns acadèmics.

Docent         Per a generar contingut acadèmic​
Investigador         Comunicar els resultats o processos dels seus projectes​
Estudiant         Per aplicar als seus treballs acadèmics​

Infografia Super poders de la infografia

Veure la infografia >>>>

 

Exemple de com una informació en forma de taula, es converteix en contingut molt més atractiu, visual i fàcil d’entendre:

Flor sense infografia

Fletxa cap a baix

Flor amb infografia

Font >>>>

El següent enllaç és un bon exemple de la importància que poden tenir les infografies per a l'aprenentatge de conceptes científics:

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons