Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Gestió de dades de recerca: Llicències

En el cas de projectes finançats en el marc del programa Horizon 2020 es recomanen (Guidelines on Open Access to Scientific Publications and Research Data in Horizon 2020) les llicències CC BY o l'eina CC0.
Les dades de recerca poden tenir diferents capes de protecció:

Creative Commons és una organització mundial sense ànim de lucre que proporciona eines legals per compartir i facilitar la reutilització d'obres intel·lectuals. Actualment ofereix sis llicències amb elements diferents en funció dels usos que es volen autoritzar i les condicions aplicables:

Reconeixement (BY): Es permet qualsevol explotació de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació  d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
Reconeixement - Compartir Igual (BY-SA): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la   distribució de les quals ha de fer-se amb una llicència igual o equivalent a la que regula l'obra original.
Reconeixement - Sense Obra Derivada (BY-ND): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació  d'obres derivades.
Reconeixement - No Comercial (BY-NC): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús  comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra amb finalitats comercials.
Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual (BY-NC-SA): No es permet un ús comercial de l'obra original ni de possibles obres derivades, la  distribució de les quals ha de fer-se amb una llicència igual o equivalent a la que regula l'obra original.
Reconeixement - No Comercial - Sense Obra Derivada (BY-NC-ND): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
CC0: permet renunciar als drets de propietat intel·lectual que sigui possible segons la llei de propietat intel·lectual i inclou el compromís per part de l'autor de renunciar a qualsevol acció legal respecte als drets irrenunciables.

A partir de la versió 4.0 de les llicències Creative Commons, el text legal de les llicències inclou un apartat específic sobre el dret "sui generis" de les bases de dades.

En el marc de l'Open Knowledge Foundation, es va crear a finals de 2007 el projecte Open Data Commons: organització sense ànim de lucre que ha produït llicències estàndard dissenyades específicament per a dades de recerca i bases de dades. Es classifiquen en llicències de drets per:

Bases de dades:

  • Open Data Commons Attribution License (ODC-BY): permet a tercers copiar, distribuir i usar la base de dades, així com emprar-la per crear-ne nous continguts, bases de dades o col·leccions de bases de dades (sempre que se citi la base de dades original).
  • Open Data Commons Database License (ODbL): és la mateixa que l'ODC-BY, però en el cas que es facin noves bases de dades derivades, cal atorgar-hi la mateixa llicència que la base de dades original.

Bases de dades o per als seus continguts:

Com es genera una llicència Creative Commons?

Accedir a:

Respondre les dues preguntes:

  • ¿Quiere permitir que se compartan las adaptaciones de su obra?
  • ¿Quiere permitir usos comerciales de su obra?

Seleccionar la resposta:

  • Per JPG: Clicar sobre la imatge i seleccionar "Guardar imatge com...".
  • Per HTML: Seleccionar el text generat i copiar-lo al codi font de la web.

Formació CRAI URV

Repositori URV

Contacte

Per a qualsevol consulta, adreceu-vos a:
   sgpcplus@urv.cat

Segueix-nos a les xarxes socials!

         

Eines

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons