Skip to Main Content

Accés obert: Llicències

Quins drets tenen els autors dels articles?

Els autors han de gestionar els drets sobre les seves publicacions llegint detingudament els contractes que signen amb les editorials sobretot el referent als drets d'explotació, possibilitat de publicar en accés obert, períodes d'embargament, etc. Malgrat això, existeix la possibilitat, prèviament acordada amb l'editorial, que l'autor conservi alguns drets específics sobre la seva producció científica.

Aquests drets es poden seleccionar i obtenir de forma gratuïta a través de la plataforma Creative Commons (CC), organització mundial sense ànim de lucre que proporciona eines legals per compartir i facilitar la reutilització d'obres intel·lectual. 

CC permet generar automàticament un segell amb els drets d'autor escollits de forma totalment vàlida. Actualment ofereix sis llicències amb elements diferents en funció dels usos que es volen autoritzar i les condicions aplicables:

Reconeixement (BY): Es permet qualsevol explotació de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació  d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
Reconeixement - Compartir Igual (BY-SA): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la   distribució de les quals ha de fer-se amb una llicència igual o equivalent a la que regula l'obra original.
Reconeixement - Sense Obra Derivada (BY-ND): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació  d'obres derivades.
Reconeixement - No Comercial (BY-NC): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús  comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra amb finalitats comercials.
Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual (BY-NC-SA): No es permet un ús comercial de l'obra original ni de possibles obres derivades, la  distribució de les quals ha de fer-se amb una llicència igual o equivalent a la que regula l'obra original.
Reconeixement - No Comercial - Sense Obra Derivada (BY-NC-ND): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
CC0: permet renunciar als drets de propietat intel·lectual que sigui possible segons la llei de propietat intel·lectual i inclou el compromís per part de l'autor de renunciar a qualsevol acció legal respecte als drets irrenunciables.

Com es genera una llicència Creative Commons?

Accedir a:

Respondre les dues preguntes:

  • ¿Quiere permitir que se compartan las adaptaciones de su obra?
  • ¿Quiere permitir usos comerciales de su obra?

Seleccionar la resposta:

  • Per JPG: Clicar sobre la imatge i seleccionar "Guardar imatge com...".
  • Per HTML: Seleccionar el text generat i copiar-lo al codi font de la web.

Infografia: Conserva els teus drets d'autor davant les editorials: català, castellà

Formació CRAI URV

Observatori accés obert

Repositori URV

Contacte

Per a qualsevol consulta, adreceu-vos a:
   sgpcplus@urv.cat

Joc de l'accés obert

Segueix-nos a les xarxes socials!

         

Eines de ciència oberta

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons