La URV va aprovar la Política institucional d’accés obert de la URV (Consell de Govern, 25 de febrer de 2016) per tal de promoure la difusió de la producció científica i acadèmica en accés obert.
Estratègia catalana de ciència oberta: compartir el coneixement
En desembre del 2023 el Departament de Recerca i Universitats va aprovar l'Estratègia catalana de ciència oberta: compartir el coneixement. Aquesta estratègia s'alinea amb la política de la Comissió Europea en l'àmbit de la ciència oberta, que es sustenta en la Recomanació (EU) 2018/790, de 25 d’abril de 2018, sobre l’accés i la preservació de la informació científica.
En el document s'hi fixen els eixos estratègics de la ciència oberta, les mesures per assolir-ne els objectius per a anys 2024-2031 i els indicadors per avaluar el progrés i l'impacte de l'estratègia catalana de ciència oberta a Catalunya.
Consulteu més informació sobre l'estratègia catalana de ciència oberta al web de la Generalitat de Catalunya.
Llei de la ciència
El Parlament de Catalunya va aprovar la primera llei de la ciència, la Llei 9/2022, del 21 de desembre de 2022 de la ciència. Aquesta llei té com a objectius:
Article 79. Informació i transmissió del coneixement.
L'estratègia de Ciència Oberta de Catalunya ha de girar al voltant dels eixos següents:
Estratègia Nacional de Ciència Oberta
En maig del 2023 el Ministeri de Ciència i Innovació va publicar l'Estratègia Nacional de Ciència Oberta (ENCA) 2023-2027. Aquesta estratègia es fonamenta en tots els compromisos relatius a la ciència oberta adoptats per diferents agents del sistema, els inclosos en la Llei 17/2022, la LOSU, l'EECTI 2021-2027 i el PEICTI 2021-2023.
La missió de L'ENCA 2023-2027 consisteix a enfortir la qualitat, la transparència i la reproductibilitat de l'activitat científica a Espanya, de millorar la difusió entre el personal científic i la transferència a la societat i de dissenyar les vies per les quals el país dona resposta als reptes que té la comunitat científica espanyola davant aquest nou paradigma global.
La visió de l'ENCA és aconseguir que l'any 2027 els processos de finançament, execució, comunicació i avaluació de la recerca científica a Espanya incorporin els principis de la ciència oberta.
Llei Orgànica del sistema Universitari
La Llei Orgànica del sistema Universitari (LOSU) espanyola en el seu article 12 es centra en el foment de la Ciència oberta i la Ciència ciutadana.
En el text de la Llei 2/2023, aprovat el 22 de març de 2023 figura que:
Llei de la Ciència, Tecnologia i la Innovació
La Llei de la Ciència, Tecnologia i la Innovació espanyola en el seu article 37 condiciona el finançament de projectes a la publicació del resultat de la recerca en accés obert.
El text de la Llei 17/2022, aprovat el 5 de setembre de 2022, fa constar que:
Proyectos I+D+i» 2020 - Modalidades «Retos Investigación» y «Generación de Conocimiento»
El Ministeri ha establert una nova normativa que afecta els «Proyectos I+D+i» de la convocatòria 2020, en particular les modalitats «Retos Investigación» i «Generación de Conocimiento». A partir d'ara, el Pla de Gestió de Dades (PGD) es converteix en un document obligatori dins les justificacions tècniques dels projectes que finalitzaran en els pròxims mesos. Aquesta mesura busca assegurar una gestió adequada i responsable de les dades generades durant el desenvolupament dels projectes. Més informació sobre el nou requisit
Programa de Recerca i Innovació que continua el programa Horizon 2020 (2021-2027).
REGLAMENT (UE) 2021/695 DEL PARLAMENT EUROPEU I DEL CONSELL de 28 d'abril de 2021 pel qual es crea el Programa Marc de Recerca i Innovació "Horizon Europe", s'estableixen les normes de participació i difusió, i es deroguen els reglaments (UE) n.o 1290/2013 i (UE) n.o 1291/2013.
L'any 2021 la UNESCO va ratificar la "Recomanació sobre la Ciència Oberta" on s'estableixen les directrius globals per tal d'adoptar les pràctiques obertes i garantir, d'aquesta manera, que els resultats de la recerca siguin beneficiosos per a tothom.
Podeu veure els principals continguts en aquest vídeo promocional:
Per a qualsevol consulta, adreceu-vos a:
sgpcplus@urv.cat
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons