Adoptada pels seus 193 Estats membres, la Recomanació de la UNESCO sobre la Ciència Oberta destaca la necessitat de prioritzar a la comunitat per sobre de la comercialització, quan ens crida a prevenir la pràctica d'activitats acadèmiques que fomenten "l'extracció no equitativa dels guanys derivats de les activitats científiques finançades amb fons públics" i cerca donar suport a "models de publicació no comercials i models de publicació col·laborativa sense despeses de processament d'articles". Si ens centrem en aquestes àrees, podrem aconseguir la visió original esbossada quan es va definir per primera vegada l'accés obert: "una vella tradició i una nova tecnologia convergeixen per a fer possible un bé públic sense precedents".
Quan es prioritzen els interessos comercials sobre els de les comunitats a les quals la recerca intenta servir, sorgeixen molts problemes preocupants. La Setmana de l'Accés Obert ofereix a les persones l'oportunitat de debatre les qüestions més rellevants en el seu context local. Per exemple, què es perd quan cada vegada menys empreses controlen la producció de coneixements, en lloc dels propis investigadors? Quin és el cost dels models de negoci que afermen nivells de guanys extrems? Quan la recopilació i l'ús de dades personals comença a soscavar la llibertat acadèmica? Pot la comercialització realment afavorir l'interès públic? Quines opcions existeixen per a utilitzar infraestructures controlades per la comunitat (com a servidors de preimpresos, repositoris i plataformes de publicació obertes) que puguin servir millor als interessos de la comunitat acadèmica i del públic? Com podem canviar les tendències existents cap a l'ús d'aquestes opcions comunitàries?
Què és la Setmana de l'Accés Obert?
La Setmana de l'accés obert és un esdeveniment anual de difusió del contingut acadèmic centrat en l'accés obert i temes relacionats. Es realitza a escala mundial durant la darrera setmana completa d'octubre en multitud d'ubicacions tant en línia com presencialment. Les activitats inclouen conferències, seminaris, simposis, anuncis d'alliberament de continguts o altres fites rellevants relacionades amb l'accés obert.
La Setmana d'accés obert té les seves arrels en el Dia Nacional d'Acció per a l'Accés Obert del 15 de febrer de 2007, organitzat als Estats Units pels Students for Free Culture y per la Alliance for Taxpayer Access. El 2008, es va designar el 14 d'octubre com a Open Access Day, i l'esdeveniment es va convertir en global. El 2009 es va ampliar a una setmana, del 19 al 23 d'octubre. A partir de 2011, es duu a terme l'última setmana completa d'octubre de cada any.