Resolución de 27 de diciembre de 2021, de la Secretaría General de Universidades, por la que se aprueba la convocatoria de evaluación de la actividad investigadora (BOE de 1 de enero de 2022)
Es requereix la següent documentació:
Quantes aportacions s'han de presentar?
Per regla general, cinc que corresponen a un tram de sis anys. En casos excepcionals es podran presentar menys de cinc treballs. Es tracta en casos d'aportacions de gran qualitat i amb un fort impacte científic o tècnic. Poden presentar-se diverses aportacions en un any del tram i altres no tenir-ne cap.
Quines aportacions es poden presentar?
Tots aquells treballs publicats durant els sis que es sol·licita l'avaluació. Es poden presentar aportacions ordinàries ( articles de revistes científiques, patents, anotacions de textos, introduccions i pròlegs) i també extraordinàries (exposicions, excavacions arqueològiques, catalogacions o treballs artístics i tècnics o ponències a congressos).
En cas de publicar el treball en format electrònic i paper al mateix temps, s'agafarà com a referència el publicat en paper. No es tindran en compte per l'avaluació els treballs en format electrònic online first .
Requisits per aconseguir el sexenni
Cal que els 5 treballs tinguin un mínim de 6 sobre 10 i sumar en total un mínim de 30 punts pel reconeixement del tram de recerca. En cas de no superar la puntuació mínima, es pot interposar un recurs d'alçada davant de l'agència d'avaluació aportant dades com ara els indicis de qualitat addicionals, casos de greuges comparatius en la puntuació de coautors d'un mateix treball, etc.
Quins criteris s'utilitzen per a l'avaluació de cada aportació?
En el cas dels articles es té en compte els índexs d'impacte de la publicació i la presència en bases de dades internacionals i rellevants per a la seva especialitat i, quan no se'n tinguin, criteris qualitatius de qualitat editorial. De forma alternativa i complementària, han d'indicar-se el nombre de cites rebudes per l'aportació .
Consulteu el detalls dels criteris des d'aquest enllaç: Criteris ANECA, 23 de desembre de 2021
El professorat funcionari pot presentar la sol·licitud a la seu telemàtica de l'ANECA.
El professorat contractat ha de presentar aquesta documentació al Registre General de la URV.
Podeu consultar aquest videotutorial de Biblioteca CRAI de la Universidad Pablo de Olavide, que us ajudarà a l'hora d'omplir la sol·licitud per via telemàtica.
També es pot fer el tràmit a la seu electrònica del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte,
Si teniu dubtes, us podeu adreçar al Portal ANECA responde.
Cada any ANECA organitza unes converses en el seu canal ANECAtv en què els diferents comitès avaluadors expliquen els criteris que es demanen a la convocatòria vigent en funció del camp d'investigació i aclareixen dubtes que puguin sorgir.
Què és un Sexenni en investigació?
És el reconeixement de l'activitat investigadora portada a terme en un període de sis anys no necessàriament consecutius.
Quants sexennis es poden sol·licitar?
Fins a un màxim de sis. Es recomana, però, sol·licitar només un per convocatòria perquè d'aquesta manera es poden refer trams denegats.
Per a què serveix un sexenni?
Malgrat que el reconeixement d'un tram de recerca és voluntari, és altament recomanable. Com més trams de recerca reconeguts, més prestigi acadèmic. A més, com a mínim cal tenir un sexenni per poder dirigir tesis doctorals, figurar com a investigador principal en projectes de recerca o bé formar part de tribunals de selecció de professorat. El reconeixement d'un sexenni, a més, suposa un complement retributiu i des de 2012 els sexennis acreditats són un criteri per al repartiment de la càrrega docent.
Qui pot sol·licitar els sexennis?
Els funcionaris de carrera dels cossos docents de les universitats públiques espanyoles (catedràtics d'universitat, professors titulars d'universitat, catedràtics d'Escola Universitària i professors titulars d'Escola Universitària) i els professors no funcionaris (professor contractat doctor i professor col·laborador), sempre que la Universitat tingui signat un conveni de col·laboració amb l'ANECA.
Es pot sol·licitar més d'un sexenni en una mateixa convocatòria?
Sí, encara que no és recomanable, ja que es podria donar el cas que només es concedís el segon tram i, si fos així, es perdria la possibilitat de tornar a sol·licitar l'avaluació dels sis primers anys. A més, en cas de sol·licitar dos sexennis en una mateixa convocatòria i no concedir-se'n cap, només es podrien recuperar tres dels dotze anys sol·licitats i, a més, aquests tres anys hauran de pertànyer necessàriament al període més recent.
S'han de demanar els trams consecutivament?
El primer sexenni marca l'inici de la carrera de l'investigador. Quan s'aprova un tram, queda invalidat el període anterior per incloure'l a sol·licituds posteriors. No cal que els anys siguin consecutius. Així, si el primer sexenni reconegut és de treballs d'investigació del 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 i 2021, quan sol·licitem un futur tram, no podrà incloure treballs d'aquests anys, ni tampoc de 2020.
Què passa si es denega la sol·licitud de sexenni?
Caldrà afegir tres anys nous quan es faci una nova sol·licitud de tram. Per exemple, si ens deneguen el tram 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017 a la convocatòria 2019 podem recuperar els tres treballs dels tres millors anys (per exemple 2014, 2015 i 2017) i afegir-ne tres nous (per exemple 2018, 2019 i 2021).
Comentaris d'ANECA sobre els criteris dels sexennis d'investigació 2021 del comitè 8. Ciències Econòmiques i Empresarials
"Conversaciones ANECA" sobre els criteris dels sexennis d'investigació 2021 del comitè 8. Ciències Econòmiques i Empresarials
Busca els indicadors de qualitat de les teves publicacions
Busca els indicadors de qualitat de les teves publicacions
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons