Skip to Main Content

Com crear i distribuir un pòdcast

Com crear i distribuir un pòdcast

Una noia gravant àudio amb un micròfon

Com crear i distribuir un pòdcast

Et volem presentar un recurs força desconegut però amb un potencial infinit: el pòdcast! Aquest recurs està entrant amb força a tots els sectors, i l'entorn educatiu no és una excepció.

En aquest espai trobaràs informació sobre els seus beneficis, com crear-lo, editar-lo i finalment publicar-lo, i com no podia ser d'una altra manera, també t'ho explicarem en format podcast. Esperem que et resulti interessant i útil!

Beneficis dels pòdscats

Noi i noia escoltant podcast

Beneficis dels pòdscats

El pòdcast disposa d'unes característiques que el fan una eina idònia per ser utilitzada en un entorn docent:

 • Aconseguir que l'alumnat l'escolti en moments quotidians com anar a córrer, conduir, cuinar o fer la neteja de casa, aprenent d'una manera amena i agradable.
 • Els i les estudiants poden tornar a escoltar l'àudio diversos cops fins que hagin assimilat correctament el temari o conceptes inclosos.
 • Diversificar els recursos d'aprentatge a l'aula. Molts d'aquests recursos estan relacionats amb la lectura o el vídeo, per tant, el podcast és una eina magnífica per enriquir els tipus de materials que es faciliten a l'alumnat.

 • Potenciar l'accessibiltat ja que són una bona eina per les persones amb dificultats visuals i d'atenció.

 • És un bon exercici perquè els estudiants el produeixin, ja que totes les seves fases de creació: dissenyar el guió, documentar-se sobre la temàtica tractada, enregistrar-se, etc. ajuden a assolir competències que els seran de gran ajuda durant la seva carrera professional.

 • Donar a conèixer els estudis, assignatures o serveis de la URV que el realitzen.

T'ho expliquem amb un pòdcast

Noia escoltant un àudio

T'ho expliquem amb un pòdcast

Hem preparat un pòdcast de menys de 10 minuts on donem un repàs a la metodologia per a crear podcasts, a més d'oferir recursos, tècniques i una explicació pràctica de com fer-ho realitat de cara als teus estudis o classes.

 

Planificació

Dos nois treballant junts

Planificació

El primer que has de decidir és el tema o els temes sobre els quals vols parlar. Un cop decidit i, després de fer una selecció dels materials que vols incloure en el teu podcast, és hora de crear un guió.

El guió pot ser un escrit fet amb un simple processador de textos. La clau és no emprar frases massa llargues ni amb un vocabulari massa complex, sempre que sigui possible. En els podcasts informatius o docents és recomanable emprar una estructura clara i ben definida que eviti confusions i malentesos. Hem de ser conscients que l’oient només pot emprar el sentit auditiu, a menys que s’opti per a fer un vídeo amb subtítols i, per tant, el text narrat ha de ser concís i directe, ple de sentit i significat. És possible que no sigui necessari escriure tot el text que es locutarà, potser amb unes paraules clau que t'ajudin a construir el discurs o la conversa ja serà suficient.

Quan tinguis el text escrit, ben definit i repassat, és l'hora de considerar la incorporació de recursos sonors que enriqueixin el teu contingut, com ambients sonors, efectes sonors, veus de reforç, músiques, etc. Et recordem que al catàleg de recursos gratuïts de la Factoria trobaràs molts recursos d'aquest tipus disponibles.

 

Enregistrament

Dos persones enregistrant àudio amb micròfons

Enregistrament

Després de la planificació arriba la implementació i, en els pòdcasts, aquesta comença amb l’enregistrament sonor del que es vol comunicar.

Un dels punts més importants de l'enregistrament és el lloc on es grava. Ha de ser un lloc silenciós, sense sorolls, en el que et sentis còmode. No han de ser llocs grans, amb sostres alts, ja que hem d'evitar les reverberacions que dificultin entendre el missatge.

Encara que no et consideris un gran locutor, és important tenir cura de la veu. Al podcast que hem preparat hi trobaràs alguns exercicis breus d’escalfament vocal que us poden ajudar a l'hora de locutar i vocalitzar, hi trobaràs algun extra relacionat amb un llapis a la boca, que entendràs un cop l'hagis escoltat.

 

Com enregistrar l'àudio? 

Des de la Factoria t'oferim un espai amb el programari i micròfon necessaris per enregistrar àudio amb qualitat. A més, t'ajudarem en tot moment amb els dubtes que puguis tenir. 

Micròfon Rhode a la cabina de la Factoria
 

Hi ha diverses eines que tens al teu abast, destaquem les següents:

 1. Anchor (Spotify for podcasters): Es pot utilitzar com aplicació web o aplicació mòbil. Et permet desenvolupar tots els processos necessaris per crear un podcast senzill, ja que pots:
  1. Enregistrar la teva veu i fins i tot afegir els teus convidats directament des de l'aplicació per poder fer entrevistes o col·laboracions.
  2. Un cop enregistrades les veus pots afegir música i efectes sonors.
  3. Permet distribuir el podcast directament per posar-lo a disposició de tothom.
    
 2. Audacity: Programari lliure i multiplataforma que no et posarà cap límit per fer els teus enregistraments i edicions, ja que permet enregistrar múltiples pistes, retallar-les, unir-les, aplicar efectes i la resta de funcionalitats que ofereixen els programaris professionals.
   
 3. Audiomass: Eina en línia que permet enregistrar i editar de manera senzilla una pista d'àudio.

Al catàleg d'eines digitals de la Factoria trobaràs més informació sobre aquestes i altres eines, el que et facilitarà la decisió de quina utilitzar segons les teves necessitats.

Fins i tot l'aplicació d'enregistrament d'àudio del teu mòbil pot ser una magnífica eina per gravar-te fàcilment. Pensa que el més important dels podcasts és que el contingut sigui realment interessant. Si és així, una mica de soroll o una volum fluix però fàcil d'entendre no serà un obstacle perquè la gent gaudeixi del que estàs compartint. 

Edició

Editar podcast

Postproducció - Edició

Un cop ja tens tots els talls necessaris, veus enregistrades, músiques, efectes de so, etc. ha arribat l'hora de fer el muntatge per obtenir el producte final. El principal objectiu és estructurar i organitzar tots els recursos que volem incloure.

Alguns consells bàsics a l’hora d’editar serien:

 • Procurar que tots els talls tinguin un volum de veu homogeni, que no estiguin uns molt més alts o baixos que els altres, a menys que realment ho vulguis així.
 • Pots retallar alguns silencis o pauses innecessaris amb la finalitat de millorar el ritme del podcast.
 • Tingues cura amb la relació de volums entre veu i música, recorda que el més important és que la veu sigui el més audible possible.

Anchor

Si vols fer un muntatge senzill, sense invertir massa temps en l'edició d'àudio, et recomanem utilitzar Anchor. Ja he dit que es tracta d'una eina que permet enregistrar, editar i distribuir el teu podcast de manera molt senzilla.

A l'hora de fer el muntatge final del teu podcast, et permet importar àudio, afegir transicions, retallar, afegir música de fons i altres elements sonors.

A continuació et facilitem recursos d'aprenentatge per poder iniciar-te en l'ús d'Anchor.

Recursos d'aprenentatge d'Anchor

Logo d'Audacity

Audacity

Si has de fer un muntatge una mica elaborat, és a dir, amb diferents veus, efectes sonors, músiques, etc., et recomanem utilitzar l'Audacity, ja que és programari lliure i multiplataforma que et permetrà fer totes les accions necessàries per poder crear el teu podcast, com enregistrar veu, importar arxius d'àudio, aplicar efectes per eliminar sorolls o parts innecessàries i mesclar diferents pistes al mateix temps, la qual cosa et permet afegir veu, música i efectes perquè sonin de forma simultània.

A continuació et facilitem recursos d'aprenentatge per poder fer aquests primers passos amb l'Audacity.

 

Recursos d'aprenentatge d'Audacity

Publicació

Publicació d'un podcast

Publicació - Difusió

Un cop ja tens editat el teu pòdcast, només queda posar-lo a l’abast de qui l’ha d’escoltar, i per això hem de diferenciar dos tipus de serveis:

 1. ALLOTJADORS: Plataformes on es pot allotjar l'arxiu d'àudio i distribuir-lo, això significa que l'arxiu d'àudio queda emmagatzemat als seus servidors, des d'on es poden distribuir a altres plataformes (iVoox, Anchor, Zeno tools, etc.).
   
 2. DISTRIBUÏDORS: Plataformes que simplement tenen el podcast enllaçat, però que no donen servei per emmagatzemar els arxius, és a dir, es limiten a distribuir el podcast (Google podcast, Apple podcast, Spotify, etc.).

 

Aquesta és la principal diferència amb altres gestors de continguts com els blogs o els vídeos. Un clar exemple és YouTube, ja que s'hi publiquen els vídeos i després els seguidors van a veure'ls a la mateixa plataforma.
En canvi, els pòdcast poden ser allotjats a un únic lloc, però són escoltats per molts altres serveis o aplicacions diferents. Els distribuïdors posen a disposició dels oients una bases de dades de podcasts amb tota la seva informació perquè els oients els pugun escoltar i subscriure's des de la seva aplicació preferida.

 


Allotjadors

Plataformes on es pot allotjar l'arxiu d'àudio i distribuir-lo


 

Logo Anchor

Anchor

Pros: 

 • Es pot crear, allotjar i distribuir un podcast gratuïtament de manera il·limitada
 • La distribució a diferents plataformes de podcasting és gratuïta i automàtica. 
 • Es poden mirar les analítiques: regió, descàrregues, vegades que es va escoltar un episodi i també es té analítiques des de Spotify. 
 • Es pot fer trucades i gravar l'àudio en la mateixa plataforma (aplicació mòbil), amb una gran qualitat, això és important quan es fan entrevistes. 
 • Permet incloure una portada per al podcast, així com una descripció, i una portada individual per a cada episodi.
 • Spotify està apostant fort pels podcasts, i va comprar Anchor l'any 2019, per la qual cosa assegura un bon servei i estabilitat malgrat ser gratuït.

Contres: 

 • Només la gent que viu als Estats Units poden monetitzar el seu podcast.

Vés a la pàgina d'Anchor  >>>>

 

A continuació trobaràs una guia que hem preparat amb les passes a seguir per publicar el podcast des d'Anchor:

 

 

Logo iVoox

iVoox

Pros:  

 • Es pot crear, allotjar i distribuir un pòdcast. 
 • Es pot incloure una imatge per portada del pòdcast, així com una descripció, enllaços i portada per a cada episodi. 
 • Hi ha una secció de comunitat amb la qual es pot compartir imatges, enllaços i vídeos. 

Contres: 

 • Per poder monetitzar el contingut s’ha de ser usuari prèmium.
 • Es poden observar les analítiques si s’és usuari prèmium. 
 • Amb el compte gratuït es poden pujar un màxim de dues hores d'àudios, cada àudio. L'arxiu ha de tenir una mida inferior a 300Mb.
 • Interrupcions publicitàries. Inclouen publicitat d'altres pòdcasts de la plataforma al principi.

El registre a iVoox és opcional i sempre gratuït, però fer-ho és molt recomanable, ja que a través d'aquest registre, es pot accedir a altres opcions interessants com la subscripció per temàtiques, el seguiment a altres usuaris o la possibilitat de pujar els propis podcasts a iVoox que quedaran vinculats al perfil com si fos un canal a YouTube. 

iVoox és molt conegut en l'ecosistema de podcàsting en espanyol.

Vés a la pàgina d'iVoox  >>>>

Logo Zeno Tools

Zeno Tools

Pros: 

 • Es pot crear, allotjar i distribuir un podcast gratuïtament de manera il·limitada.
 • Dins de la plataforma es té accés a les analítiques, les quals mostren la quantitat de vegades que un programa propi és escoltat, descarregat i de quin país són els oients. 
 • Triar la categoria i incloure etiquetes tant per al podcast com per a cada episodi. 
 • Descriure cada episodi, incloure enllaços, pujar una imatge particular per a cada episodi.

Contres: 

 • El procés per registrar el podcast dins de cada plataforma de podcàsting, és de manera independent i manual, es realitza copiant el RSS a cada plataforma.

màVés a la pàgina de Zeno Tools  >>>>

 

 


Distribuïdors

Plataformes per distribuir el pòdcast, no emmagatzemen l'arxiu


 

 

Logo Google Podcast

Google Podcasts

Pros: 

 • Es pot distribuir un podcast de forma gratuïta. 
 • Per dispositius Android i iOS. 
 • No cal crear un compte, ja que s’associa amb el que es disposa de Google. 
 • Format senzill i entenedor. 
 • Mostra el percentatge de temps que escolten els usuaris de mitjana els podcasts propis i cadascun dels seus episodis. 

Contres: 

 • No es garantitza que tots els podcasts apareguin en l’opció ‘Búsqueda’ de Google o a Google Podcast. 
 • Cal d’un dispositiu Android per enllaçar els podcast. 
 • No emmagatzema els arxius d'àudio, només els distribueix. Els podcasts han d'emmagatzemar-se en alguna plataforma d’allotjament.

màVés a la pàgina de Google Podcasts >>>>

 

Apple podcast logo

Apple Podcasts

Pros: 

 • Es pot distribuir un podcast de forma gratuïta des de iTunes. 

 • No és necessari tenir un dispositiu d’Apple.

 • Per dispositius Android i iOS. 

 • L’ID d'Apple només és necessari si es vol crear podcast propis i que aquests estiguin disponibles en l'iTunes Store. 

 • Ajustar la velocitat de reproducció. 

Contres: 

 • Cal crear un ID d’Apple, el qual es pot fer emprant l’Itunes de l’ordinador de forma gratuïta. 

 • No emmagatzema els arxius d'àudio, només els distribueix. Els podcasts han d'emmagatzemar-se en alguna plataforma d’allotjament.

màVés a la pàgina de Apple Podcasts >>>>

 

Logo Spotify

Spotify

 

Pros: 

 • És multiplataforma. 

 • Popular entre la societat, per la qual cosa té molts usuaris i atorga més possibilitat d’arribar a més i nous oients. 

 • Estudiants disposen d’un 50% de descompte en el pla Premium o de pagament, essent d’uns 4,99 € mensuals. 

Contres: 

 • El pla gratuït té limitacions: 

  • Anuncis. 

  • Accedir sense connexió només usuaris Premium. 

  • Baixa qualitat de l’streaming. 

  • No disposa de mode aleatori. 

  • Hi ha pistes que no es permet reproduir. 

 • Un cop es puja el podcast, tarda aproximadamente 24 hores en ser aprovat i visible. 

 • No emmagatzema els arxius d'àudio, només els distribueix. Els podcasts han d'emmagatzemar-se en alguna plataforma d’allotjament.

màVés a la pàgina de Spotify >>>>

 


Altres opcions


Logo de Moodle

Campus Virtual

Si vols que el podcast només estigui disponible pels teus estudiants, el pots publicar a l'aula virtual de l'assignatura. Al següent enllaç trobaràs les instruccions que expliquen com fer-ho:

Logo Youtube

Youtube

Una altra opció és crear un vídeo amb alguna imatge fixa o la transcripció del text i publicar-lo al Youtube. Des de la Factoria et podem ajudar a fer-ho!

A continuació et mostrem el nostre podcast en aquest format:

També hi ha la possibilitat d'utilitzar alguna eina que afegeixi les ones d'àudio i així trencar la imatge estàtica del vídeo. Et recomanem utilitzar Headliner, ja que a la seva versió gratuïta permet pujar fins a 5 episodis al mes.

Aquí pots veure alguns exemples: Mostres de vídeos amb les ones d'àudio afegides amb Headliner >>>>

Exemples de pòdcast realitzats a la URV

A continuació et presentem alguns exemples de podcast realitzats a la URV, esperem que ben aviat puguem publicar el teu!

En clave feminista

Voces de mujeres científicas

Voces de mujeres científicas és la sèrie de pòdcast que han creat investigadores de la URV per posar veu a la ciència feta per dones al llarg de la història. A través de diferents capítols repassen la trajectòria i les aportacions de diverses científiques de diferents àmbits en el seu context social i històric.

 

Logo spotify

Escolta'l des de Spotify >>>>

Escolta'l des d'iVoox >>>>

 


Logo podcast fem igualtat

Fem igualtat

Podcast realitzat per l'Observatori de la Igualtat de la URV. Posar-se les ulleres violetes és l'acte metafòric de començar a veure la realitat des d'un prisma totalment diferent, el del feminisme. Escolta i canvia de perspectiva!

Escolta igualtat URV

 

 

Logo spotify

Escolta'l des de Spotify >>>>

Logo d'Anchor

Escolta'l des d'Anchor >>>>

Escolta'l des d'iVoox >>>>

 


 

Podcast realitzat per tres estudiants del Grau de Pedagogia dins del marc de l'assignatura "Disseny de recursos educatius i d'entorns tecnològics per la formació.

Logo spotify

Escolta'l des de Spotify

Logo d'Anchor

Escolta'l des de Anchor

Recursos gràfics utilitzats en aquesta guia

Algunes de les il·lustracions utilitzades han sigut extretes de les següents pàgines:

Si vols conèixer aquests i altres recursos per utilitzar imatges, vídeos, icones i molts altres, accedeix al nostre catàleg de recursos digitals gratuïts.

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons