Et volem presentar un recurs força desconegut però amb un potencial infinit: el pòdcast! Aquest recurs està entrant amb força a tots els sectors, i l'entorn educatiu no és una excepció.
En aquest espai trobaràs informació sobre els seus beneficis, com crear-lo, editar-lo i finalment publicar-lo, i com no podia ser d'una altra manera, també t'ho explicarem en format podcast. Esperem que et resulti interessant i útil!
El pòdcast disposa d'unes característiques que el fan una eina idònia per ser utilitzada en un entorn docent:
Diversificar els recursos d'aprentatge a l'aula. Molts d'aquests recursos estan relacionats amb la lectura o el vídeo, per tant, el podcast és una eina magnífica per enriquir els tipus de materials que es faciliten a l'alumnat.
Potenciar l'accessibiltat ja que són una bona eina per les persones amb dificultats visuals i d'atenció.
És un bon exercici perquè els estudiants el produeixin, ja que totes les seves fases de creació: dissenyar el guió, documentar-se sobre la temàtica tractada, enregistrar-se, etc. ajuden a assolir competències que els seran de gran ajuda durant la seva carrera professional.
Donar a conèixer els estudis, assignatures o serveis de la URV que el realitzen.
Hem preparat un pòdcast de menys de 10 minuts on donem un repàs a la metodologia per a crear podcasts, a més d'oferir recursos, tècniques i una explicació pràctica de com fer-ho realitat de cara als teus estudis o classes.
Escolta el pòdcast des de Spotify o Anchor:
Com crear un pòdcast, escolta'l des de Spotify >>>>
Com crear un pòdcast, escolta'l des d'Anchor >>>>
El primer que has de decidir és el tema o els temes sobre els quals vols parlar. Un cop decidit i, després de fer una selecció dels materials que vols incloure en el teu podcast, és hora de crear un guió.
El guió pot ser un escrit fet amb un simple processador de textos. La clau és no emprar frases massa llargues ni amb un vocabulari massa complex, sempre que sigui possible. En els podcasts informatius o docents és recomanable emprar una estructura clara i ben definida que eviti confusions i malentesos. Hem de ser conscients que l’oient només pot emprar el sentit auditiu, a menys que s’opti per a fer un vídeo amb subtítols i, per tant, el text narrat ha de ser concís i directe, ple de sentit i significat. És possible que no sigui necessari escriure tot el text que es locutarà, potser amb unes paraules clau que t'ajudin a construir el discurs o la conversa ja serà suficient.
Quan tinguis el text escrit, ben definit i repassat, és l'hora de considerar la incorporació de recursos sonors que enriqueixin el teu contingut, com ambients sonors, efectes sonors, veus de reforç, músiques, etc. Et recordem que al catàleg de recursos gratuïts de la Factoria trobaràs molts recursos d'aquest tipus disponibles.
Després de la planificació arriba la implementació i, en els pòdcasts, aquesta comença amb l’enregistrament sonor del que es vol comunicar.
Un dels punts més importants de l'enregistrament és el lloc on es grava. Ha de ser un lloc silenciós, sense sorolls, en el que et sentis còmode. No han de ser llocs grans, amb sostres alts, ja que hem d'evitar les reverberacions que dificultin entendre el missatge.
Encara que no et consideris un gran locutor, és important tenir cura de la veu. Al podcast que hem preparat hi trobaràs alguns exercicis breus d’escalfament vocal que us poden ajudar a l'hora de locutar i vocalitzar, hi trobaràs algun extra relacionat amb un llapis a la boca, que entendràs un cop l'hagis escoltat.
Des de la Factoria t'oferim un espai amb el programari i micròfon necessaris per enregistrar àudio amb qualitat. A més, t'ajudarem en tot moment amb els dubtes que puguis tenir.
Hi ha diverses eines que tens al teu abast, destaquem les següents:
Al catàleg d'eines digitals de la Factoria trobaràs més informació sobre aquestes i altres eines, el que et facilitarà la decisió de quina utilitzar segons les teves necessitats.
Un cop ja tens tots els talls necessaris, veus enregistrades, músiques, efectes de so, etc. ha arribat l'hora de fer el muntatge per obtenir el producte final. El principal objectiu és estructurar i organitzar tots els recursos que volem incloure.
Alguns consells bàsics a l’hora d’editar serien:
Si vols fer un muntatge senzill, sense invertir massa temps en l'edició d'àudio, et recomanem utilitzar Anchor. Ja he dit que es tracta d'una eina que permet enregistrar, editar i distribuir el teu podcast de manera molt senzilla.
A l'hora de fer el muntatge final del teu podcast, et permet importar àudio, afegir transicions, retallar, afegir música de fons i altres elements sonors.
A continuació et facilitem recursos d'aprenentatge per poder iniciar-te en l'ús d'Anchor.
Pàgina oficial de suport (web) >>>>
Conté molta informació per iniciar-te en l'ús d'Anchor.
Videotutorial per crear podcast amb Anchor (vídeo) >>>>
Videotutorial de Rodrigo Mella on s'expliquen els passos a seguir per crear un podcast amb Anchor.
Si has de fer un muntatge una mica elaborat, és a dir, amb diferents veus, efectes sonors, músiques, etc., et recomanem utilitzar l'Audacity, ja que és programari lliure i multiplataforma que et permetrà fer totes les accions necessàries per poder crear el teu podcast, com enregistrar veu, importar arxius d'àudio, aplicar efectes per eliminar sorolls o parts innecessàries i mesclar diferents pistes al mateix temps, la qual cosa et permet afegir veu, música i efectes perquè sonin de forma simultània.
A continuació et facilitem recursos d'aprenentatge per poder fer aquests primers passos amb l'Audacity.
Guia bàsica per treballar amb audacity creada per la Factoria de la URV (web) >>>>
Manual molt complet creat per la comunitat d'Audacity.
Un cop ja tens editat el teu pòdcast, només queda posar-lo a l’abast de qui l’ha d’escoltar, i per això hem de diferenciar dos tipus de serveis:
Aquesta és la principal diferència amb altres gestors de continguts com els blogs o els vídeos. Un clar exemple és YouTube, ja que s'hi publiquen els vídeos i després els seguidors van a veure'ls a la mateixa plataforma.
En canvi, els pòdcast poden ser allotjats a un únic lloc, però són escoltats per molts altres serveis o aplicacions diferents. Els distribuïdors posen a disposició dels oients una bases de dades de podcasts amb tota la seva informació perquè els oients els pugun escoltar i subscriure's des de la seva aplicació preferida.
Pros:
Spotify està apostant fort pels podcasts, i va comprar Anchor l'any 2019, per la qual cosa assegura un bon servei i estabilitat malgrat ser gratuït.
Contres:
A continuació trobaràs una guia que hem preparat amb les passes a seguir per publicar el podcast des d'Anchor:
Pros:
Contres:
El registre a iVoox és opcional i sempre gratuït, però fer-ho és molt recomanable, ja que a través d'aquest registre, es pot accedir a altres opcions interessants com la subscripció per temàtiques, el seguiment a altres usuaris o la possibilitat de pujar els propis podcasts a iVoox que quedaran vinculats al perfil com si fos un canal a YouTube.
iVoox és molt conegut en l'ecosistema de podcàsting en espanyol.
Pros:
Contres:
Pros:
Contres:
Pros:
Es pot distribuir un podcast de forma gratuïta des de iTunes.
No és necessari tenir un dispositiu d’Apple.
Per dispositius Android i iOS.
L’ID d'Apple només és necessari si es vol crear podcast propis i que aquests estiguin disponibles en l'iTunes Store.
Ajustar la velocitat de reproducció.
Contres:
Cal crear un ID d’Apple, el qual es pot fer emprant l’Itunes de l’ordinador de forma gratuïta.
Pros:
És multiplataforma.
Popular entre la societat, per la qual cosa té molts usuaris i atorga més possibilitat d’arribar a més i nous oients.
Estudiants disposen d’un 50% de descompte en el pla Premium o de pagament, essent d’uns 4,99 € mensuals.
Contres:
El pla gratuït té limitacions:
Anuncis.
Accedir sense connexió només usuaris Premium.
Baixa qualitat de l’streaming.
No disposa de mode aleatori.
Hi ha pistes que no es permet reproduir.
Un cop es puja el podcast, tarda aproximadamente 24 hores en ser aprovat i visible.
No emmagatzema els arxius d'àudio, només els distribueix. Els podcasts han d'emmagatzemar-se en alguna plataforma d’allotjament.
Si vols que el podcast només estigui disponible pels teus estudiants, el pots publicar a l'aula virtual de l'assignatura. Al següent enllaç trobaràs les instruccions que expliquen com fer-ho:
Una altra opció és crear un vídeo amb alguna imatge fixa o la transcripció del text i publicar-lo al Youtube. Des de la Factoria et podem ajudar a fer-ho!
A continuació et mostrem el nostre podcast en aquest format:
També hi ha la possibilitat d'utilitzar alguna eina que afegeixi les ones d'àudio i així trencar la imatge estàtica del vídeo. Et recomanem utilitzar Headliner, ja que a la seva versió gratuïta permet pujar fins a 5 episodis al mes.
Aquí pots veure alguns exemples: Mostres de vídeos amb les ones d'àudio afegides amb Headliner >>>>
A continuació et presentem alguns exemples de podcast realitzats a la URV, esperem que ben aviat puguem publicar el teu!
Aquest podcast, busca connectar amb tots aquells docents, estudiants i membres de la comunitat universitària que busquen noves idees i estratègies per aportar un valor afegit a l'aprenentatge. A través de converses amb experts de diferents àmbits, s'exploren les millors pràctiques, les tendències emergents i les solucions més creatives per als reptes educatius del segle XXI.
Voces de mujeres científicas és la sèrie de pòdcast que han creat investigadores de la URV per posar veu a la ciència feta per dones al llarg de la història. A través de diferents capítols repassen la trajectòria i les aportacions de diverses científiques de diferents àmbits en el seu context social i històric.
Podcast realitzat per l'Observatori de la Igualtat de la URV. Posar-se les ulleres violetes és l'acte metafòric de començar a veure la realitat des d'un prisma totalment diferent, el del feminisme. Escolta i canvia de perspectiva!
Podcast realitzat per tres estudiants del Grau de Pedagogia dins del marc de l'assignatura "Disseny de recursos educatius i d'entorns tecnològics per la formació.
Algunes de les il·lustracions utilitzades han sigut extretes de les següents pàgines:
Si vols conèixer aquests i altres recursos per utilitzar imatges, vídeos, icones i molts altres, accedeix al nostre catàleg de recursos digitals gratuïts.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons