Skip to Main Content

Fons Llegat Teresa Rovira

Contingut del Llegat Teresa Rovira

El llegat Teresa Rovira consta de 216 documents referents a la figura d’Antoni Rovira i Virgili, part dels quals, retornats a Catalunya, procedeix de l’Arxiu de Salamanca. Antoni Rovira i Virgili, nascut el 1882 a Tarragona, va ser periodista, escriptor, filòleg, historiador, ideòleg i polític nacionalista. Es va exiliar al gener de 1939 i va morir a Perpinyà el 1949 mentre era president del Parlament de Catalunya a l’exili.

En el conjunt consten llibres d’història, política, gramàtica, diccionaris, llibres de lectura, poesia, teatre i antologies publicats des de començaments del segle XX fins a la Guerra Civil, d’Antoni Rovira i Virgili. També hi ha obres que va escriure a l’exili i publicades a l’estranger (Argentina, Mèxic i França). A més, hi ha reedicions dels seus llibres a partir dels anys seixanta fins a l’actualitat.

També hi ha traduccions d’obres de literatura anglesa de principis del segle XX, obres prologades per ell i revistes que va dirigir, com Revista de Catalunya,  l’Anuari de Catalunya i l’Anuari dels catalans. Hi figuren llibres i articles que parlen d’ell o en fan menció com biografies, correspondència, bibliografies i estudis sobre el seu pensament polític i ideològic.

Foto: Acte de recepció del Llegat Teresa Rovira, el 5 maig de 2015 amb Josep M. Roig, professor d’Història Contemporània; Josep Anton Ferré, rector de la URV; Maria Calvet, néta de Teresa Rovira; i Encarnació Ricart, exvicerectora de la URV. Extreta de: https://diaridigital.urv.cat/wp-content/uploads/2015/05/recepciollegateresarovira15-1024x766.jpg

Font: "La URV rep el llegat de Teresa Rovira i Comas, filla d’Antoni Rovira i Virgili". URV Activ@. 6 de maig de 2015

La recuperació del Fons a l'Arxiu de Salamanca

La recuperació del Fons a l'Arxiu de Salamanca

En acabar la Guerra Civil, les tropes franquistes van entrar a la casa de Rovira i Virgili i van requisar tota la documentació que hi havia, inclosa la seva biblioteca. Els documents, junt amb els de la Generalitat, partits polítics, sindicats, associacions diverses i particulars; van acabar a l'Archivo General de la Guerra Civil, situat a Salamanca, destinats a servir com a prova per a condemnar milers d'antifranquistes.

Teresa Rovira havia preguntat diverses vegades des de 1966, si la documentació del seu pare es trobava a l'anomenat Archivo de la Guerra Civil de Salamanca i sempre se li havia respòs que no (vídeo minut 13:33). Als anys 1990, però, l'historiador Pep Cruanyes va trobar un llibre amb una dedicatòria a Rovira i Virgili, cosa que demostrava que la seva biblioteca sí que hi era (vídeo minut 15:30). Després de la reclamació dels anomenats "papers de Salamanca", un procés que duraria més de 30 anys amb diverses polèmiques polítiques, la biblioteca d'Antoni Rovira i Virgili es va restituir finalment a Teresa Rovira, qui els va llegar a la Universitat que porta el seu nom.

Font: "Sense Papers". 30 Minuts. 2 de desembre de 2002.

         "Los 'papeles de Salamanca' privados empiezan a llegar a Cataluña". El País. 24 de desembre de 2008

        Cruanyes, Pep. "Teresa Rovira i l'arxiu i la biblioteca del seu pare". Revista de Catalunya. Homenatge a Teresa Rovira. núm. extra 2 (2014)

Foto: Exposició d'alguns dels llibres procedents dels "papers de Salamanca", organitzada en motiu de l'acte de recepció del Llegat Teresa Rovira, el 5 maig de 2015.

Recerca feta a partir del fons

Recerca feta a partir del fons

En el llegat Teresa Rovira va ser trobat el primer exemplar del recull de poemes Collita tardana, amb correccions manuscrites de l'autor. Arran d'aquest descobriment, la professora del Departament de Filologies Romàniques Dra. Elena de la Cruz, va poder reeditar el llibre, del qual existien tan sols uns quants exemplars de l'única edició publicada a Mèxic l'any 1947. A l'obra publicada per l'Obrador Edèndum el 2017 s'hi inclouen també poemes inèdits de l'autor, escrits 'a posteriori' de l'edició a Mèxic, i també fragments de les memòries mai vistes de Teresa Rovira i Comes que ajuden a contextualitzar al període d'exili. 

Font: "La URV redescobreix l'obra poètica d'Antoni Rovira i Virgili". Del Camp. 7 de juliol de 2017.

Pregunta'ns

Pregunta

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons