Skip to Main Content

Fons Antoni Rovira i Virgili

Obres de Rovira i Virgili (1905-1939)

Llegat Teresa Rovira

Una part important dels fons procedeixen del Llegat Teresa Rovira, un donatiu de 216 documents referents a la figura d’Antoni Rovira i Virgili, donats per la filla de l'autor.

Contingut del Llegat Teresa Rovira

El llegat Teresa Rovira consta de 216 documents referents a la figura d’Antoni Rovira i Virgili, part dels quals, retornats a Catalunya, procedeix de l’Arxiu de Salamanca. Antoni Rovira i Virgili, nascut el 1882 a Tarragona, va ser periodista, escriptor, filòleg, historiador, ideòleg i polític nacionalista. Es va exiliar al gener de 1939 i va morir a Perpinyà el 1949 mentre era president del Parlament de Catalunya a l’exili.

En el conjunt consten llibres d’història, política, gramàtica, diccionaris, llibres de lectura, poesia, teatre i antologies publicats des de començaments del segle XX fins a la Guerra Civil, d’Antoni Rovira i Virgili. També hi ha obres que va escriure a l’exili i publicades a l’estranger (Argentina, Mèxic i França). A més, hi ha reedicions dels seus llibres a partir dels anys seixanta fins a l’actualitat.

També hi ha traduccions d’obres de literatura anglesa de principis del segle XX, obres prologades per ell i revistes que va dirigir, com Revista de Catalunya,  l’Anuari de Catalunya i l’Anuari dels catalans. Hi figuren llibres i articles que parlen d’ell o en fan menció com biografies, correspondència, bibliografies i estudis sobre el seu pensament polític i ideològic.

Foto: Acte de recepció del Llegat Teresa Rovira, el 5 maig de 2015 amb Josep M. Roig, professor d’Història Contemporània; Josep Anton Ferré, rector de la URV; Maria Calvet, néta de Teresa Rovira; i Encarnació Ricart, exvicerectora de la URV. Extreta de: https://diaridigital.urv.cat/wp-content/uploads/2015/05/recepciollegateresarovira15-1024x766.jpg

Font: "La URV rep el llegat de Teresa Rovira i Comas, filla d’Antoni Rovira i Virgili". URV Activ@. 6 de maig de 2015

La recuperació del Fons a l'Arxiu de Salamanca

La recuperació del Fons a l'Arxiu de Salamanca

En acabar la Guerra Civil, les tropes franquistes van entrar a la casa de Rovira i Virgili i van requisar tota la documentació que hi havia, inclosa la seva biblioteca. Els documents, junt amb els de la Generalitat, partits polítics, sindicats, associacions diverses i particulars; van acabar a l'Archivo General de la Guerra Civil, situat a Salamanca, destinats a servir com a prova per a condemnar milers d'antifranquistes.

Teresa Rovira havia preguntat diverses vegades des de 1966, si la documentació del seu pare es trobava a l'anomenat Archivo de la Guerra Civil de Salamanca i sempre se li havia respòs que no (vídeo minut 13:33). Als anys 1990, però, l'historiador Pep Cruanyes va trobar un llibre amb una dedicatòria a Rovira i Virgili, cosa que demostrava que la seva biblioteca sí que hi era (vídeo minut 15:30). Després de la reclamació dels anomenats "papers de Salamanca", un procés que duraria més de 30 anys amb diverses polèmiques polítiques, la biblioteca d'Antoni Rovira i Virgili es va restituir finalment a Teresa Rovira, qui els va llegar a la Universitat que porta el seu nom.

Font: "Sense Papers". 30 Minuts. 2 de desembre de 2002.

         "Los 'papeles de Salamanca' privados empiezan a llegar a Cataluña". El País. 24 de desembre de 2008

        Cruanyes, Pep. "Teresa Rovira i l'arxiu i la biblioteca del seu pare". Revista de Catalunya. Homenatge a Teresa Rovira. núm. extra 2 (2014)

Foto: Exposició d'alguns dels llibres procedents dels "papers de Salamanca", organitzada en motiu de l'acte de recepció del Llegat Teresa Rovira, el 5 maig de 2015.

Rovira i Virgili a Publicacions URV

Pregunta'ns

Pregunta

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons