Skip to Main Content

Fons Bloc Feminista de Tarragona

Libguide del Fons especial del Bloc Feminista de Tarragona

Contingut del fons

El fons bibliogràfic del Bloc Feminista de Tarragona està format per 178 documents de temàtica diversa, si bé sempre relacionada amb el mon del feminisme i de les dones. Principalment, es tracta d’estudis monogràfics, estadístiques, informes i fins i tot la novel·la és present al conjunt del fons. Tanmateix, les dates de constitució i vida plena del Bloc i el context històric marquen el conjunt del fons. Així, entre 1975 i 2001, les principals fites dels quaranta anys de lluita feminista a Catalunya des de la transició als nostres dies són fidel reflex al fons.  

 

Des de materials de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona (4.000 dones de grups feministes, de partits i d’associacions veïnals es troben al Paranimf de la Universitat de Barcelona), on neix la Coordinadora de Grups de Dones de Catalunya (1976); el naixement de la primera editorial feminista, la Sal Edicions de les Dones (1978); la regulació del matrimoni i del divorci (1981) o la campanya “Jo també he avortat”, per la despenalització total de l’avortament de desobediència a la nova llei (1985) tenen el seu propi protagonisme bibliogràfic. 

 

Una quarantena d’exemplars, corresponen a publicacions oficials de la Generalitat, de l’Instituto de la Mujer i dels diferents Ministeris, però també trobem publicacions d’associacions lligades específicament a organitzacions estatals feministes com són la Comissió contra les Agressions a les Dones, la Coordinadora Feminista de Catalunya, la Coordinadora de Organizaciones Feministas del Estado Español, la Red Mundial de Mujeres para los Derechos Reproductivos o la Asociación de Mujeres por la Paz. 

 

Per altre banda, trobem una bona representació de les publicacions de La Sal. Edicions de les dones. La Sal fou una editorial catalana nascuda al barri del Raval de Barcelona el 1978 i va cloure el projecte el 1990, que publicà llibres tant en català com en castellà. És considerada la primera editorial feminista de l'Estat espanyol, després de la Biblioteca Popular de la Dona, fundada el 1909 per Francesca Bonnemaison i considerada la primera biblioteca d'Europa dirigida a les dones. Van publicar un total de 74 títols, textos de pensament i debat feminista, i textos de creació escrits per dones, dels quals consten al fons del Bloc Feminista una trentena d’ells amb temàtica diversa que va des de salut i sexualitat, amb una col·lecció específica inaugurada amb Masturbación, de Jane Wallace, per exemple. També comptem amb alguns exemplars de la col·lecció Clàssiques catalanes, col·lecció que va donar a conèixer, en un moment de recuperació de la literatura catalana, aquells escrits que les altres editorials oblidaren, els de les dones:  a la col·lecció es van publicar, per exemple, obres d’Estefania de Requesens, Dolors Monserdà, Maria Teresa Vernet o Carme Montoriol. Tal com afirma una de les activistes de l'època: «les seves publicacions van canviar les nostres vides». 

 

Títols rellevants:  

Val la pena destacar també alguns fascicles d’informació relacionada amb l’avortament i amb les agressions en forma de còmic: La primera fue Lilith o Dret a l’avortament són alguns exemples.  

Accés a tot al fons Bloc Feminista de Tarragona al catàleg de la URV

Obres

Pregunta'ns

Pregunta

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons