Skip to Main Content

Fons Ramon Comas i Maduell

Contingut del fons

Poc abans de la seva mort amb només 43 anys, l'escriptor Ramon Comas i Maduell (nascut a Tarragona el 1935va lliurar al seu amic Ignasi Riera una maleta i bosses amb documents, cartes, apunts i textos inèdits de tota mena. Aquests materials constitueixen el nucli del Fons Ramon Comas i Maduell, que l'escriptor, polític i periodista Ignasi Riera va donar al CRAI campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, tal com anunciava que faria a Perquè l'esperança també fatiga : Notes sobre la vida i obra de Ramon Comas i Maduell (2013, p. 16).

Els documents del Fons permeten reconstruir la trajectòria del polifacètic autor tarragoní. Així, s'hi troben els manuscrits originals d'algunes de les seves obres publicades (la novel·la Les trampes de l'Enric, una biografia de Vidal i Barraquer o un article sobre la "Qüestió nacional del Quebec" publicat a Serra d'Or), junt amb manuscrits d'originals i traduccions inèdits (com la de l'obra de teatre canadenca La Sagouine).

A més, també hi trobem diversos documents dels seus estudis; des de les seves notes escolars, fins a fragments de la seva tesi inacabada sobre Carles Riba, passant per la tesi de llicenciatura i diversos exercicis acadèmics. Entre els documents d'àmbit més personal, cal destacar especialment el fons epistolar, amb correspondència amb J. V. Foix i J. M. Valverde, entre d'altres.

Amb la incorporació d'aquest fons al CRAI de la URV, els documents de Ramon Comas i Maduell seran custodiats a la seva ciutat natal, a la qual li dedicà gran part de la seva obra, i per la Universitat que porta el nom del seu oncle.

Inventari del Fons

Obres de Ramon Comas al CRAI Catalunya

Galeria d'imatges

Presentació del llibre d'Ignasi Riera a la Llibreria La Rambla; amb Ramon Marrugat, Montserrat Duch i Lluís Maria Moncunill
Llibres del Fons Ramon Comas I Maduell
Cartes de J. V. Foix rebudes per Ramon Comas
Articles publicats de Ramon Comas
Fragments de la tesi inacabada de Ramon Comas sobre Carles Riba
Article publicat a Serra d'Or sobre el Quebec i el seu manuscrit original
Diversos textos, publicats i inèdits de Ramon Comas

Pregunta'ns

Pregunta

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons