Skip to Main Content

1. Guia de recursos de Medicina i Ciències de la Salut

Vídeos i materials docents de l'àmbit temàtic

Academic Video Online és una col·lecció de 64.000 vídeos, documentals i programes educatius majoritàriament en anglès, d'una àmplia gamma d’àrees temàtiques incloent-hi Art i Arquitectura, Educació, Psicologia, Història, Empresa, Salut, Ciència i Enginyeries, entre altres.

 

British Medical Journal. Coronavirus disease 2019 (COVID-19), Supporting online courses

En resposta als desafiaments en ràpida evolució plantejats per COVID-19, British Medical Journal proporciona accés gratuït als seus cursos en línia  més rellevants per actualitzar el coneixement clínic per a aquells que donen suport els nostres sistemes de salut en la lluita contra COVID-19.

Clinical Key Student Medicina és una eina d’aprenentatge desenvolupada de manera col·laborativa entre estudiants, professors i acadèmics de tot el món. Combina una gran quantitat de contingut, vídeos i una potent eina de cerca així com eines d’estudi col·laboratiu. Conté més de 154 llibres de Medicina i Ciències de la Salut en castellà, de més de 50 especialitats.Permet crear apunts, notes i destacar informació que es pot compartir amb altres persones.

Inclou més de 480 vídeos i 50.000 imatges d’alta qualitat que poden ser utilitzades per crear fitxes i presentacions personalitzades amb aquest contingut.

Per accedir-hi cal anar a aquest enllaç i autenticar-vos a SABIDI. En cas contrari no ens reconeixerà com a usuaris URV.

La primera vegada que s’hi accedeix cal que us registreu. En cas que es disposi d’alguna clau d’accés d’Elsevier (per accedir a Scopus, per exemple), cal emprar-la. Si no es disposa de cap clau d’accés, cal seguir aquestes instruccions:

1.       Clicar a Registro

2.       Omplir “datos, correo electrónico y contraseña” i clicar a Registro

3.       Una vegada registrats, clicar a Acceder

4.       Omplir les dades d’accés: Usuario i Contraseña

5.       Fer clic a Recordarme

La següent vegada que hi vulgueu accedir ja no us caldrà registrar-vos de nou.

Un cop validats, haurem de triar l’opció Explorar recursos i apareixerà la col·lecció de llibres a la que tenim accés.

Coursera és una plataforma de formació en línia amb una amplia oferta de cursos en l'àmbit de les ciències mèdiques. Cada curs es impartit per professors universitaris i professionals de l'àrea.

Els cursos son gratuïts  i donen accés al contingut, fòrums de discussió, exercicis i tasques. Si vols acreditar la realització del curs (de pagament) rebràs qüestionaris i projectes addicionals així com un certificat en finalitzar el curs.

IMPORTANT La universitat ha aconseguit un nombre limitat de llicències perquè els seus estudiants puguin accedir a tots els cursos en línia que ofereix la plataforma Coursera de forma gratuïta. Per a gestionar la distribució d’aquestes llicències, les anirem oferint per l’ordre d’arribada de les peticions fins que s’exhaureixin.

Per a sol·licitar les llicències cal que el professor responsable d’una assignatura identifiqui algun curs que pot ser d’interès per als seus estudiants, i que enviï un correu electrònic a l’adreça coursera@urv.cat indicant les següents dades:

  • Nom de l’assignatura, curs i ensenyament.
  • Nom del curs o cursos identificats a Coursera que poden ser d’interès per als estudiants. Els cursos no s’afegeixen automàticament als estudiants, ells s’hauran de donar d’alta manualment un cop es registrin a la plataforma.
  • Un llistat amb els noms i correus electròncis dels estudiants de l’assignatura, un per cada línia i separant nom cognoms i correu amb una coma. (p ex: Nom Cognom1 Cognom2, email@estudiants.urv.cat). Els professors de l’assignatura es poden afegir en aquest llistat si també volen tenir accés als continguts.

Cursos UNED abierta és un portal de formació online de la UNED on s'oferten cursos de totes les disciplines acadèmiques i per a tots els nivells tant de forma puntual com d'accés permanent. Per accedir només cal registrar-se i es poden realitzar lliurement utilitzant els materials disponibles en castellà i anglès.

 

edX  és la plataforma fiable per a l'educació i l'aprenentatge.

Fundada per Harvard i el MIT, EDX alberga a més de 20 milions d'estudiants, la majoria de les universitats millor classificades del món i empreses líders en la indústria.

Com a organització sense ànim de lucre global, EDX està transformant l'educació tradicional, eliminant les barreres de cost, ubicació i accés.

Satisfent la demanda que les persones aprenguin en els seus propis termes, EDX està reinventant les possibilitats de l'educació, proporcionant experiències d'aprenentatge de la més alta qualitat, inclosos els innovadors programes MicroMasters®. Donant suport als estudiants en cada etapa, ja sigui que ingressin a el mercat laboral, canviïn camps, busquin una promoció o explorin nous interessos.

Internet Archive Digital Library és una biblioteca de recursos educatius oberts que conté centenars de cursos gratuïts, vídeo conferències i materials complementaris d'universitats dels Estats Units i la Xina.

JoVE: Journal of Visualized Experiments
 

És una plataforma que conté milers de vídeos científics amb demostracions d'experiments de laboratori. S'organitza en dues seccions: JoVE Research i JoVE Education
 

- JoVE RESEARCH 
 

JoVE Journal. És una vídeo revista peer-reviewed d'interès pels investigadors que està indexada a PubMed/MEDLINE, Web of Science, Chemical Abstracts, Scifinder i Scopus. Els vídeos reprodueixen experiments científics de laboratoris ajudant d'aquesta manera a l'aprenentatge del mètode experimental facilitant la comprensió i la seva realització. 

Cada vídeo demostratiu s'acompanya del seu protocol textual. 

Tenim accés als següents  camps:       

Biochemistry Bioengineering Biology
Developmental Biology Genetics Immunology and Infection
Medicine Neuroscience


- JoVE EDUCATION

 

JoVE Science Education és una col·lecció de vídeos adreçada a docents i estudiants que expliquen conceptes i tècniques bàsiques en el camp de les ciències. Es pot triar la llengua dels substítols dels vídeos. 

Tenim accés a les següents sèries amb les seves corresponents col·leccions:

Advanced Biology Basic Biology Clinical Skills JoVE Core JoVE Lab Manual

Cell Biology

Developmental Biology

Genetics

Immunology

Microbiology

Neuroscience

Basic Methods in Cellular and Molecular Biology

Biology I

 Biology II

General Laboratory Techniques;

Lab Animal Research

Lab Safety

Emergency Medicine and Critical Care

Nursing Skills

Physical Examinations I 

Physical Examinations II 

Physical Examinations III

Biology 

Molecular Biology

Biology

Guia d'us elaborada pel CRAI

El sistema MERLOT proporciona accés a materials i aprenentatges curats en línia i a eines de creació de contingut, dirigits per una comunitat internacional d’educadors, estudiants i investigadors.

El MIT (Massachusetts Institute of Technology) OpenCourseWare (OCW) és una publicació basada en la web de pràcticament tot el contingut del curs MIT. OCW està obert i disponible almón i és una activitat de MIT permanent.

Mitjançant OCW, els professors poden millorar els cursos i els currículums, fent més eficaçes les seves assignatures; els estudiants troben recursos addicionals per ajudar-los a dur a terme les seves tasques acadèmiques i poden utilitzar el contingut com a eina per afrontar alguns dels reptes més difícils del nostre món, com ara el desenvolupament sostenible, el canvi climàtic i l’erradicació del càncer.

Repositoris de material docent

MDX ( Materials Docents en Xarxa) és un repositori cooperatiu que conté materials i recursos digitals resultants de l'activitat docent que es du a terme a les universitats que formen part d'aquest projecte. La finalitat de MDX és augmentar la visibilitat i la difusió de la producció docent de les institucions participants contribuint a la innovació educativa i a l'accés lliure del coneixement.

Open Michigan Medical Resources repositori on podeu trobar tota la producció científica, materials docents i d'altres recursos amb llicència oberta com ara imatges, vídeos, material textual.

El projecte LibreTexts, és una aventura col·laborativa multiinstitucional per desenvolupar la propera generació de textos d’accés obert per millorar l’educació postsecundària a tots els nivells de l’ensenyament superior. L’enfocament de LibreTexts és altament col·laboratiu quan estudiants, professors i experts externs estan revisats constantment per entorns de llibres de text d’accés obert per suplantar llibres convencionals en paper.

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons