Skip to Main Content

1. Guia de recursos d'Història i Història de l'Art

Bases de dades de l'àmbit temàtic

Arachne conté centenars de milers de registres sobre objectes i els seus atributs per proporcionar als arqueòlegs i als classistes una eina gratuïta d’investigacio a internet.

Accedeix-hi 

Archives Portal Europe. El Portal d’Arxius Europeu proporciona accés a la informació dels materials d’arxius de diferents països europeus, així com informació de les institucions d’arxius de tot el continent.

Accedeix-hi

Art & Architecture Source és una base de dades bibliogràfica que indexa articles de revistes d'arreu del món sobre Art i Arquitectura (Història de l'Art, Història Arquitectònica, Disseny industrial, Disseny Arquitectònic, Fotografia, Escultura, Pintura, etc). Inclou resums i proporciona el text complet de més de 600 revistes, més de 200 llibres a text complet, a més d'una col·lecció de 63.000 imatges. La lengua de consulta és l’anglès però també inclou articles en altres llengües. Trobem referències des de 1929 fins a l’actualitat.         

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

ArtAstor és una plataforma que dona accés a més de 300 col·leccions que es tradueixen amb més de 2,5 milions d'imatges d'alta qualitat. El contingut és multidisciplinari i inclou principals museus, artistes, biblioteques, arxius fotogràfics de tot el món, incloses col·leccions rares que no estan accesibles. S'afegeixen noves col·leccions regularment.

Accedeix-hi

El Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) és un Centre d’Estudi i Recerca de la UAB format per més d’un centenar d’investigadores i investigadors de diferents disciplines. Han elaborat la base de dades Catalunya durant el franquisme i a la base de dades de  l'Esquerra a la Transició entre altres recursos i projectes.

Accedeix-hi

Vídeo presentació

Coflein és la base de dades del National Monuments Record of Wales (NMRW). Permet accedir a detalls dels llocs arqueològics, dels monuments, edificis i llocs marítims. Inclou index de dibuixos, manuscrits, fotografies, i altra fons conservat al seu arxiu

Accedeix-hi

Comparative Archeology Database és una base de dades comparativa de material de totes les parts del món. Aquestes dades documenten l’evidència del material del passat i inclouen les fonts principals per a facilitar la investigació

Accedeix-hi

 

Digital Public Library of America permet descarregar llibres electrònics (novel·les, llibres de text, etc.)  i dona accés a milions d’imatges, texts, videos, etc.

Accedeix-hi

Fastionline. Base de dades d’excavacions des de l’any 2000. Inclou totes les dades que facilita cada país participant de les seves excavacions.

Accedeix-hi

 

Hathi Trust. Col·laboració internacional de biblioteques acadèmiques i de recerca amb accés a llibres i articles digitalitzats per garantir la recerca acadèmica.

Accedeix-hi

The Index Medieval Art. Iniciat com una modesta col·lecció de fotografies (1917) ara és un dels arxius d'art medieval més importants que existeixen. Guarda, contextualitza i presenta imatges i informació relacionada amb les tradicions iconogràfiques del món medieval. 

Disposa aproximadament de 350.000 imatges i dades de l'Edat Mitjana, des dels primers temps apostòlics fins al segle XVI. Entre les col·leccions hi ha fotografies històriques que documenten monuments europeus i orientals, i notables obres d'art de períodes estilístics clàssics, bizantins i gòtics. 

Té un sistema de navegació on es pot filtrar per matèries, una eina jeràrquica per navegar per temes, ubicació, i altres delimitadors. Es pot navegar pels glossaris i autoritat del tema per obtenir més informació, i permet anar d'un camp a l'altra mostrant els registres relacionats.

Accedeix-hi

JSTOR és una plataforma que dona accés a més de 12 milions d’articles de revistes acadèmiques, llibres i fonts primaries de 75 disciplines.

Accedeix-hi

MyNews és una hemeroteca digital de la premsa impresa amb més de 1493 diaris i mitjans integrats i actualitzats diàriament des de l’any 1996, tant internacionals, nacionals com locals.

Disposa d'un cercador de notícies, on es pot realitzar cerques senzilles o sofisticades equacions booleanes per a trobar les notícies que interessin més. Permet accedir al text complet i la peça de maquetació original de l'editor en format PDF.

És una base de dades de cerca de notícies no de descàrrega de la publicació/diari sencer. En cas de necessitar descarregar publicació sencera poseu-vos en contacte amb els editors per fer ús de la seva pròpia hemeroteca.

Accedexi-hi

NADB és una base de dades per a la preservació arqueològica i històrica d’Estats Units. Conté un inventari bibliogràfic ampliat de 350.00 informes sobre planificació i investigació arqueològica.

Accedeix-hi

OpenEdition és un portal de recursos electrònics i informació acadèmica en ciències socials i humanitats. Consta de quatre plataformes: llibres, revistes, blogs, esdeveniments.

Accedeix-hi

PARES (Portal de Archivos Españoles) és una plataforma de difusió del patrimoni històric documental espanyol que permet accedir als fons digitalitzats dels arxius espanyols. Facilita l’accés a recursos arxivístics per a professionals i investigadors, bases de dades temàtiques, exposicions virtuals, notícies del sector, catàleg col·lectiu de la xarxa de biblioteques d’arxius, etc.

Accedeix-hi

 

Periodicals Archive Online és un arxiu de revistes acadèmiques en línia d'art, humanitats i ciències socials en text complet.

Accedeix-hi

 

Periodicals Index Online és una base de dades de milions de referències d'articles sobre art, humanitats i ciències socials, cobrint més de 300 anys.

Accedeix-hi

​Persée comprén col·leccions senceres de revistes, actes de congressos i llibres. Publicacions científiques de l’àmbit de les humanitats i les ciències socials.

Accedeix-hi


Perseus Digital Library és una base de dades creada per la Universitats de Tufts (Massachussets) que conté textos, imatges i mapes de l’antiga Grècia i Roma. La col·lecció digital va ser creada pel Departament de Clàssiques de l’esmentada universitat. També disposa d’eines auxiliars com diccionaris i enciclopèdies. Es publica en codi obert i amb possibilitat de descàrrega.

Accedeix-hi

 

De la Royal Commision on the Ancient and Historical Monuments of Scotlans (RCAHMS). Conté arxiu de milions de fotografies, mapes, dbuixos i documents sobre edificis i paisatges d’Escocia, des de la prehistòria fins els nostres dies.

Accedeix-hi

RECOLECTA és un portal que agrupa repositoris científics nacionals en accés obert com a resultat de la col·laboració entre la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la Red de Bibliotecas Universitarias (REBIUN) de la CRUE.

Accedeix-hi

Bases de dades multidisciplinàries

AATA Online. Abstracts of International Conservation Literature és una base de dades integral de més de 150.000 resums de literatura relacionats amb la preservació i conservació del patrimoni cultural.

Accedeix-hi

 

Academic Search Ultimate. Dissenyat per a institucions acadèmiques, aquesta base de dades és un recurs per a la investigació acadèmica que permet cercar publicacions de revistes i articles de les àrees claus del coneixement humà. Conté més de 8.000 publicacions periòdiques amb un abast cronològic des de 1887. Aquest recurs està gestionat i administrat per EBSCO.

Accedeix-hi  

 

ACLS Humanities Ebook és una col·lecció digital d’uns 5,200 llibres d’humanitats i de ciències socials. Entre tots els àmbits que s’inclou destaquem: història africana, història americana, arqueologia, història de l’art i l’arquitectura, història asiàtica, història de Austràlia / Oceania, estudis bíblics, estudis bibliogràfics, història bizantina, història canadenca, història del Carib, història d’Europa, història Econòmica, Estudis Ambientals, Estudis de Cine i medis, Folklore, LingüísticaLiteratura , Crítica literària, musicologia, pobles indígenes, estudis de teatre, música, dansa, filosofia, ciències polítiques, religió, ciència, sociologia i estudis de la dona.

Accedeix-hi

Base (Bielefeld Academic Search Engine). Promogut per la Biblioteca de la Universitat de Bielefeld, recopila recursos acadèmics en accés obert i és dels més grans del món. Accés a més de 150 milions de documents procedents de 7.000 fonts.

Textos en anglès, alemany, polac i castellà.

Accedeix-hi

Crossref Open Citation Index (COCI) és el primer índex de cites obertes, en el qual s'ha aplicat el concepte de cites com a entitats de dades de primera classe per a indexar els continguts d'una de les principals bases de dades obertes d'informació de cites acadèmiques, Crossref.

Accedeix-hi

DIMENSIONS. Base de dades multidisciplinar d’accés lliure. Conté més de 100 milions de revistes. No és una única base de dades sino un conjunt de bases de dades entrellaçades que permeten una cerca conjunta.

Accedeix-hi 

Dialnet Plus. Base de dades dels àmbits de les Ciències Humanes, Jurídiques i Socials.

I trobareu articles de revista, llibres i articles de llibres col·lectius, actes de congressos, tesis doctorals, ressenyes d'altres publicacions. També actua de  servei d'alertes bibliogràfiques que difon, d'una manera actualitzada, els continguts de les revistes científiques que disposa.

Accedeix-hi 

Guia d’ús elaborada pel CRAI URV


 

eBook collection (anteriorment NetLibrary) és un servei d'accés al text sencer d'una selecció de llibres. Permet fer recerques al text sencer d'un o tots els llibres alhora combinant paraules, utilitzar operadors booleans i limitadors, i imprimir informació.

Accedeix-hi

 

eDU-Library portal de llibres i revistes és un portal de llibres electrònics en accés obert en streaming. Permet llegir els llibres on-line, fer cerques i guardar subratllats, notes o marcadors i exportar-ho a arxius pdf.     

Accedeix-hi

 

Google Scholar és un cercador especialitzat que permet localitzar de documents acadèmics i científics, ja siguin articles, tesis, llibres, actes de congressos, informes, patents, etc.

Accedeix-hi

ÍnDICEs CSIC. Información y Documentación de la Ciencia en España (ÍnDICEs-CSIC) és un recurs bibliogràfic multidisciplinari que recopila i difon principalment articles de recerca publicats en revistes científiques espanyoles. Inclou l’antiga base de dades ISOC del CSIC que recollia el fons d’humanitats i ciències socials.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV



Internet Archive
 és un índex de cerca de text complet  que inclou més de 25 milions d'articles de recerca i altres documents acadèmics. La col·lecció abasta des de còpies digitalitzades de revistes del segle XVIII fins a les últimes actes de conferències d'accés obert i preimpressions rastrejades des de la World Wide Web.

Accedeix-hi

JSTOR és una plataforma que dona accés a més de 12 milions d’articles de revistes acadèmiques, llibres i fonts primaries de 75 disciplines.

Accedeix-hi

OpenAlex  és un catàleg obert i complet de documents acadèmics, autors, institucions i molt més. Inspirat a l'antiga Biblioteca d'Alexandria, OpenAlex és un índex de centenars de milions d'entitats interconnectades a tot el sistema de recerca mundial. És 100% gratuït i de codi obert. 

Accedeix-hi 

 

Scopus és una base de dades multidisciplinària que recull referències bibliogràfiques, resums o el text complet de publicacions de reconegut prestigi a nivell internacional. Facilita les cites que rep un article, indicadors d’impacte, índex h, quartils, etc. 

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV


 

The Lens és un metacercador acadèmic multidisciplinar que reuneix més de 100 milions de patents i més de 200 milions de documents acadèmics, entre articles, comunicacions, llibres i tesis.


Accedeix-hi 
 

Video Presentacio de The Lens
 

 

The Lens - Explainer Video from The Lens on Vimeo.

Web of Science és una base de dades multidisciplinària que recull referències bibliogràfiques, resums o text complet de publicacions de reconegut prestigi a nivell internacional. Proporciona eines d’anàlisi per valorar la qualitat de les publicacions: cites, índex h, etc. Inclou tres bases de dades per àrees: Science Citation Index, Social Science Citation Index i Arts & Humanities Citation Index.

Accedeix-hi

Guia d'ús elaborada pel CRAI URV

Com cercar bases de dades

  1. Introduïu a la caixa de cerca el nom de la base de dades que us interessi
  2. Limiteu els resultats pel menú de l’esquerra per Tipus de recurs: "Bases de dades"
  3. Cliqueu a l'enllaç Disponible en línia de la base de dades que us interessa

 

4. A la pantalla següent, cliqueu el botóper accedir al recurs (us portarà a la base de dades escollida, des d'on podreu començar a fer-hi cerques)

 

Vídeo tutorial: Accedir a bases de dades

1. Introduïu a la caixa de cerca del Cercador, la matèria sobre la qual vulgueu buscar bases de dades

2. Filtreu al menú de l'esquerra per Tipus de Recurs: "Bases de dades"

3. Cliqueu a l'enllaç Disponible en línia de la base de dades que us interessi

 

 4. A la pantalla següent, cliqueu el botó  a l'apartat Veure en línia, per a poder accedir al recurs (us portarà a la base de dades escollida, des d'on podreu començar a fer-hi cerques)

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons