Skip to Main Content

Ús de les aules per a retransmetre classes

Tipus d'aules amb equipaments audiovisuals

Alumnes seguint una classe virtual

Les aules que disposen d'equipaments audiovisuals estan dotades amb una càmera i un micròfon per poder retransmetre la classe de forma virtual. Hi ha dos tipus diferents d'aula segons la càmera instal·lada:

Càmera de sostre

Càmera web penjada del sostre

Càmera de sostre

La càmera pot girar en els seus eixos i apropar-se o allunyar-se fent zoom, el que permet navegar per les diferents memòries de posició per tal de seleccionar el pla més adient en cada moment.

 

Recomanada en les següents situacions:

  • Quan volem escriure a la pissarra.
  • Moure'ns per davant de la classe.
  • Fer una explicació des de la taula del professor.

 

Procediments d'ús de les aules amb càmera de sostre

 

Guia ràpida en format pdf:

Càmera de flexo

Càmera web i una mà movent  el braç articulat en el que està subjectada

Càmera de flexo

La càmera està agafada amb un braç articulat a la taula del professor, el que permet moure la seva posició segons el que es vulgui mostrar.

 

Recomanada en les següents situacions:

  • Fer una explicació des de la taula del professor.
  • Mostrar objectes, documents o procediment.

 

Procediments d'ús de les aules amb càmera de flexo

 

Guia ràpida d'ús en format pdf:

Altres recomanacions tècniques

Noia buscant informació amb una lupa

Altres recomanacions tècniques

  • Procura anar amb temps a l'aula (sempre que sigui possible) per assegurar que tot funciona correctament, i tenir marge de temps per solucionar possibles incidències.

  • Pots demanar als i les estudiants en remot que tinguin les càmeres engegades, això millorarà la pertinença al grup i que se sentin més immersos durant la classe.

  • Repeteix els dubtes o comentaris dels estudiants presencials perquè ho escoltin els estudiants en remot a través del teu micròfon.

  • El projector de l'aula mostra el que veus al monitor de l'ordinador del professor, pel que es veurà la pantalla del Teams o allò que estiguis compartint.

  • Controla els temps, la interacció amb l'estudiantat en línia pot requerir més temps, sobretot si es realitzen activitats en grup.

Professor amb pissarra
Ús de la pissarra
  • Recorda que si vols utilitzar la pissarra de l'aula, has de reservar una aula equipada amb càmera de sostre.

  • Ajusta la posició de la càmera, sigui amb les memòries predefinides o enquadrant-la de forma manual perquè es vegi la part de pissarra que vols mostrar. 
    Confirma que els estudiants remots la veuen correctament i que poden seguir l’explicació.

  • En cas que estiguis compartint la pantalla a MS Teams (escriptori o PowerPoint) és important deixar de compartir per posar la càmera en primer pla. Pots utilitzar l’opció “Posar en primer pla”, funcionalitat que posa la càmera de la persona seleccionada en gran per a tots els assistents.

  • També pots valorar opció d’utlitzar la pissarra digital de Teams o alguna altra eina com OneNote, juntament amb una tauleta digitalitzadora
    Aquesta opció permet desar-la i compartir-la un cop finalitzada la classe.

Recomanacions metodològiques

Noia buscant informació amb una lupa

Recomanacions metodològiques

No pensis que aquestes aules únicament poden ser utilitzades per retransmissions de classes magistrals. Les eines i tecnologies de l’aula permeten realitzar altres dinàmiques i metodologies. A continuació et presentem algunes idees i pautes:

  • És important que l’alumnat en remot no se senti desplaçat, ha de ser una extensió dels alumnes presencials. Buscar que s’involucri i tingui sensació de pertinença al grup. 

  • Prioritzar que els i les estudiants tinguin un paper actiu dins de les classes, ja estiguin en presencial o en remot.
    Procura motivar la seva intervenció, no esperar que ells prenguin la iniciativa.
    Pots realitzar sondejos perquè opinin sobre alguna qüestió o que responguin a una pregunta tipus test; a partir del resultat pots dirigir la teva exposició. MS Teams incorpora l'eina Forms per fer sondejos i altres tipus d'activitats en directe durant les sessions de videoconferència.

  • Has de tenir clar com es desenvoluparan les sessions i comunicar-ho als estudiants de forma clara per evitar confusions. Estableix una estratègia per a la comunicació dels estudiants en remot, per exemple, que escriguin a través del xat, que demanin la paraula per fer una intervenció amb micròfon, pots establir blocs de torns de preguntes/paraula. El MS Teams ofereix diverses funcionalitats per facilitar aquesta comunicació com el xat o demanar la paraula aixecant la mà.
    També pots comptar amb l'ajuda d'un/a estudiant, sigui en remot o presencial, per estar atent a les intervencions del xat, per evitar que aquestes accions passin desapercebudes.

  • Deixa espai pel treball col·laboratiu. Pots fer dinàmiques en grups, on els estudiants presencials treballen en grups a l'aula i els estudiants en remot utilitzen les opcions que ofereix la funcionalitat Breakout rooms de MS Teams per poder organitzar equips de treball a través de la videoconferència.

  • Proposa activitats de debat o exposició. Aquestes últimes poden adaptar-se molt bé en un entorn híbrid, ja que les exposicions es poden fer tant presencialment, com en remot, i ja sigui de forma individual, com en grup.

Suport tècnic

Equipaments audiovisuals

Si tens alguna incidència amb els equipaments audiovisuals, segueix el procediment habitual per demanar suport en el teu centre/campus.

 

MS Teams

Si tens alguna incidència relacionada amb MS Teams, dirigeix-te al SAU (Servei d'Atenció als Usuaris).

            icona de telèfon900 808 940             

icona correu electrònic cau@urv.cat

Altres guies relacionades

Personal data Instruccions sobre protecció de dades personals en les gravacions de les classes

Les gravacions de les classes per ser retransmeses només es poden utilitzar per a finalitats docents. El vídeo resultant només podrà ser publicat a l’aula virtual o al repositori que la Universitat proporcioni amb aquesta finalitat, en cap cas pot compartir-se el vídeo amb persones externes a l'aula virtual.
Si l'enregistrament s'ha de compartir fora del grup classe, les intervencions dels i les estudiants han de ser sense imatge ni veu.

S’ha d’informar als i les estudiants llegint o visualitzant a l’inici de la sessió del següent:

"S’informa als i les estudiants que les sessions poden ser enregistrades per posar-les a disposició de tots els i les estudiants de l’aula".

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons