Descripció
OneNote és un programa amb llicència lliure de Microsoft Office, que permet prendre notes, recopilar informació i la col·laboració de multiusuaris. A més, també es poden incloure dibuixos, fotografies, diagrames i elements multimèdia, d’àudio i vídeo. Es pot utilitzar en ordinador, però també hi ha l'opció per altres dispositius com tauleta, que permet l’ús d’estilet.
Trobaràs el programa dins de les aplicacions Office que t'ofereix la universitat, també et pots descarregar l'aplicació en els teus dispositius mòbils o ordinador. Tots els documents creats amb OneNote s'emmagatzemen al núvol de Microsoft, i per això els podràs consultar en qualsevol lloc i en qualsevol moment, en temps real.
En cas de no tenir connexió a internet hi ha una versió d'escriptori que permet treballar còmodament i sincronitzar-lo amb el teu OneNote virtual quan disposis de connexió.
MULTIDISPOSITIU
COM FER SERVIR ONENOTE A LES MEVES ASSIGNATURES?
PROFESSORAT
ALUMNAT
FINALITATS I USOS DE LES SECCIONS
Les diferents seccions que pots crear en un bloc de notes et permetran personalitzar el teu bloc i compartir-ho amb altres usuaris o no, segons la finalitat de la secció:
Espai de col·laboració: obert a tots els usuaris, poden llegir o escriure en qualsevol part de la secció del bloc de notes. El professorat i l'alumnat també poden crear noves seccions i pàgines de la forma que millor els hi convingui. Per exemple: si una classe es divideix en projectes de grup, cada grup pot crear una secció en la qual els i les estudiants poden treballar de forma col·laborativa. El professorat també pot crear seccions privades en l'espai de col·laboració,
Diverses persones poden modificar un document al mateix temps.
Els canvis es fusionen automàticament.
Les diferents seccions de l'espai de col·laboració està disponible sense connexió per tots els usuaris.
Ideal per emmagatzemar: visió del projecte i pluges d'idees; materials de suport recopilats per diferents membres del grup i llistes de tasques pendents.
Biblioteca de continguts: és un espai per materials com fulles de lectura o fulls de càlcul. Es pot pensar com un arxivador pels documents de l'assignatura. Només el professorat pot agregar materials a la biblioteca de contingut. L'alumnat pot llegir o copiar qualsevol element de la biblioteca de contingut en el seu propi bloc de notes, però no poden modificar ni eliminar aquest contingut.
Publicar informació important: normes de l'assignatura, activitats...
Compartir lectures i textos del curs.
Emmagatzemar notes de xerrades.
Capturar pissarres de classe per futures referències.
Blocs de notes per estudiants: un espai privat que es comparteix entre cada professor/a i l'alumnat de forma individual, ambdós parts poden editar... El professorat pot accedir aquests blocs de notes en qualsevol moment, però l'alumnat pot veure els dels altres alumnes.
Secció només per professorat: és un espai pels materials que han de mantenir privats, només el professorat pot veure el material d'aquest grup de seccions i pot agregar tantes seccions com desitgi. Aquesta secció es pot compartir amb altre professorat si és una assignatura amb més d'un/a professor/a.
ORGANITZAR: ordenar el contingut en blocs de notes, seccions i pàgines
ETIQUETAR: ressaltar les notes que no es poden perdre amb etiquetes amb més de 20 etiquetes diferents.
ENTRADA DE LLAPIS: Dibuixa les teves idees i revisa les teves notes amb llapis o amb el dit.
COMBINAR ELEMENTS MULTIMÈDIA: Gravar notes d'àudio, inserir vídeos en línia i agregar arxius.
COMPARTIR: comparteix blocs de notes amb altres persones.
Quan accedim per primera vegada a OneNote en línia, ens apareix un missatge com aquest:
Clica l'opció que més t'interessi.
El primer que veuràs serà aquesta pantalla:
Recorda que... A OneNote, les notes són fàcils d'organitzar, imprimir i compartir i pots buscar i trobar informació important ràpidament, encara que oblidis a on les vas capturar originalment. El millor de tot és que els teus blocs de notes s'emmagatzemin en línia perquè puguis accedir fàcilment a ells en qualsevol dels teus dispositius mòbils. |
Els blocs de notes de OneNote estan dissenyats per fer l'organització del dia a dia més fàcil. Cada bloc de notes, automàticament s'organitza en seccions que contenen pàgines, cosa que et permet decidir visualment com desitges organitzar les notes. Podràs per exemple:
És important definir l'estructura del nou bloc per treballar de la millor forma. És a dir:
L'entorn de OneNote és similar al de Microsoft Word, amb eines similars, per tant, serà molt fàcil poder treballar amb aquest programari.
Amb OneNote pots prendre notes on i quan vulguis. Clica i escriu en qualsevol lloc que desitgis de la pàgina. Cada nota està dins d'un contenidor o quadre propi, per tant, una vegada escrita és independent a la resta i pots desplaçar-la on vulguis.
Les notes s'emmarquen en uns contenidors molt fàcils de moure on desitgis, cosa que et permet organitzar les teves idees.
És important mencionar que a diferència del Word o altres editors de text, aquest permet escriure o inserir en qualsevol secció del document, només és necessari posicionar el cursor en el lloc desitjat.
A la secció d'Insertar, permet realitzar diferents accions, com:
Aquesta opció només està disponible a la versió d'escriptori. Per accedir-hi, ves a l'opció "Edición" i escull "Abrir en aplicación de escritorio":
Amb OneNote pots capturar tot el que veus a la pantalla.
Com es fan aquestes captures per inserir-les al teu bloc de notes? Et mostrem 2 formes de fer-ho:
Per fer una gravació d'àudio hem de seguir els següents passos:
Sabies que...? Si a més de la gravació que estàs fent prens notes, es vincularan a l'àudio creat amb OneNote. Així podràs buscar en les notes i trobar determinades parts de la gravació d'àudio. Per a fer-ho, prem la icona "Agregar marcador": |
Per exemple... Si estàs gravant o reproduint un arxiu d'àudio i afegeixes marcadors al minut 2, OneNote anirà a la part exacta de les notes cada vegada que reprodueixi el clip i aquest arribi a la marca de 2 minuts. També pots clicar sobre el marcador perquè es reprodueixi la part que comença al minut 2. Aquesta opció és molt útil per consultar el context d'un esdeveniment gravat i les seves reaccions, pensaments i idees en un moment determinat d'aquest. |
Pots fer servir etiquetes per assignar categories i prioritats a les notes que necessites destacar. Agregar etiquetes de tasques pendents amb un simple clic, per poder fer el seguiment del progrés encara que canviïs de dispositiu.
D'aquesta forma evitaràs anar de pàgina a pàgina tractant de trobar quelcom, a través d'una recerca ràpida, independentment on l'hagis pogut apuntar (pc, mòbil, tauleta... Recorda que estan sincronitzades).
Pren nota! És important que sàpigues que amb la versió en línia pots etiquetar, però no buscar, per tant, si has agregat etiquetes a algunes de les notes a OneNote Online, pots fer servir l'aplicació d'escriptori per buscar les paraules clau i, a continuació, revisar els resultats en un format resumit molt fàcil de llegir. |
Per agregar una etiqueta a les notes has de fer els següents passos:
Com eliminar una etiqueta?
Quan hagis acabat de treballar amb una nota etiquetada pots treure-la per tal que no es mostri en els resultats de recerca de notes etiquetades.
OneNote és una eina col·laborativa. Per tant, podràs fer servir els teus blocs de notes de forma individual o compartida amb qui vulguis i com vulguis (amb més o menys permisos).
En treballar en equip tots els usuaris invitats podran realitzar un seguiment de treball en equip, tasques, projectes... Totes les persones invitades poden agregar el seu propi text, imatges, arxius i molt més en un bloc de notes que comparteixes, independentment on estiguin ubicats.
Nota Les persones seleccionades rebran una invitació per correu electrònic per obrir el bloc de notes. |
Una altra opció que hi ha per compartir és mitjançant l'obtenció d'un vincle.
És tan fàcil com clicar a "Copiar vincle" i tindràs una adreça (URL) que podràs enviar a qui vulguis de forma directa.
Per afegir l'enllaç del teu OneNote a Moodle, has de seguir els següents passos:
7. Quan l'alumne premi la tasca i posterior enllaç, entrarà al bloc de OneNote.
En el següent videotutorial es mostren totes les opcions presentades en aquesta guia, per facilitar-te la seva comprensió:
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons