En aquesta guia s’han aplicat accions perquè sigui accessible per a totes les persones.
Els enllaços s'obren en pàgines noves.
Si trobes qualsevol barrera d'accessibilitat pots escriure a accessibilitat.digital@urv.cat.
Integració amb Office 365: Com que forma part de l’ecosistema de Microsoft, Stream es connecta de manera fluida amb altres eines com OneDrive, Teams, SharePoint i PowerPoint, facilitant el treball col·laboratiu i la gestió de continguts.
A més, com a eina institucional, compleix amb tota la normativa de seguretat i privacitat establerta, garantint un ús adequat i protegit.
Emmagatzematge centralitzat: Els vídeos es poden desar al OneDrive o SharePoint, assegurant que estiguin sempre disponibles per a la comunitat universitària. Tot es treballa des del núvol, eliminant la necessitat d’instal·lar cap programari en local.
Accés segur: Permet controlar qui pot veure o editar els vídeos, garantint la privacitat i la protecció de les dades.
Eines d’edició bàsiques: Ofereix opcions com retallar vídeos i afegir subtítols, sense necessitat de programari addicional.
Subtítols i transcripcions automàtiques: Millora l’accessibilitat dels continguts i facilita la comprensió per a tots els estudiants.
Microsoft Stream s’adapta a una gran varietat de necessitats docents, entre les quals destaquen:
Gravació de vídeos docents: Permet enregistrar vídeos combinant l’ús de càmera, captura de pantalla i veu. Aquest format és perfecte per crear recursos docents atractius i accessibles.
Creació de videotutorials: Ideal per crear continguts explicatius pas a pas, ja sigui mitjançant la captura de pantalla o la gravació amb càmera.
Activitats d'estudiants en format audiovisual: Per fomentar que els estudiants elaborin i presentin les seves activitats o projectes en format vídeo, millorant habilitats de comunicació i ús d’eines multimèdia.
Emmagatzematge i gestió de recursos audiovisuals: Centralitza tots els vídeos en una ubicació segura i accessible, facilitant-ne la gestió, l’organització i la compartició.
En els apartats següents explorarem les seves funcionalitats clau: Pujada d'arxius, enregistrament de pantalla i càmera, projecte audiovisual amb Clipchamp i llistes de reproducció dels nostres vídeos.
Accedir a Microsoft Stream és senzill i es fa mitjançant el compte institucional de la URV a Office 365. A continuació, es detalla el procés:
Inicia sessió a Office 365: Obre el navegador i dirigeix-te a la pàgina oficial d’Office 365. Utilitza les teves credencials institucionals per accedir al teu compte. A la Intranet es troba tota la informació per accedir al compte institucional: Office 365 a la URV
Cerca Microsoft Stream: Un cop dins del portal, fes clic al llançador d'aplicacions (icona amb nou punts a la cantonada superior esquerra) i selecciona Stream de la llista d'aplicacions disponibles.
Accés directe: També pots accedir-hi directament a través de l’enllaç: Microsoft Stream.
Microsoft Stream permet carregar arxius de vídeo des del teu ordinador per emmagatzemar-los al OneDrive o SharePoint. Un cop pujats, permet algunes accions bàsiques per editar el vídeo (retallar inici, final o alguna part del vídeo).
Avantatges d’emmagatzemar els teus vídeos a Stream
Accés centralitzat: Tots els teus vídeos estan disponibles en un sol lloc, accessibles des de qualsevol dispositiu amb connexió a internet.
Entorn segur: Els vídeos es gestionen dins de l’ecosistema institucional d’Office 365, garantint el compliment de les normatives de seguretat i privacitat.
Compartició segura: Pots decidir qui pot veure, comentar o editar els teus vídeos, adaptant-te a les necessitats docents o d’equip de treball.
Integració amb altres eines d’Office 365: Pots compartir els teus vídeos fàcilment a Teams, PowerPoint o OneNote.
A continuació, et detallem el procés i les opcions que ofereix aquesta funcionalitat.
Com carregar un arxiu a Microsoft Stream
Accedeix a Microsoft Stream: Inicia sessió a la teva compta d’Office 365 i obre Microsoft Stream des del llançador d’aplicacions.
Selecciona l’opció “Carrega”: Al tauler principal hi ha el llistat de funcionalitats disponibles, fes clic al botó “Carrega” o arrossega directament el fitxer de vídeo des del teu ordinador.
Emmagatzematge automàtic: Els vídeos es desaran automàticament al teu OneDrive o SharePoint. S'obre una finestra emergent per a escollir la ubicació d'emmagatzematge:
Bones pràctiques per carregar arxius
Revisa que el vídeo tingui un format compatible, com MP4, per evitar errors durant la càrrega.
Organitza els teus vídeos assignant etiquetes i descripcions clares per facilitar-ne la cerca posterior.
Assegura't que el contingut compleixi amb les normes de privacitat i propietat intel·lectual de la institució.
Un cop el vídeo estigui emmagatzemat a Microsoft Stream, es poden realitzar algunes edicions senzilles directament des de la plataforma.
Un cop obrim el vídeo podem:
Assignar un títol, descripció i etiquetes al vídeo.
Retallar l'inici i final del vídeo:
Retallar una part del mig del vídeo:
Les parts retallades estan ocultes, no eliminades, això permet que els usuaris amb permís d'edició puguin descarregar el vídeo original.
Configuracions del vídeo:
MS Stream inclou una secció de configuració de vídeo que permet personalitzar i optimitzar els continguts carregats. En aquesta secció, es poden ajustar aspectes com la miniatura del vídeo (una imatge que representa el contingut del vídeo abans de reproduir-lo), activar o editar transcripcions i subtítols, afegir capítols per estructurar el contingut, i habilitar funcionalitats com comentaris o interactivitat (que permet afegir elements com enllaços clicables, formularis o capítols navegables per millorar l'experiència de l'usuari). A més, permet gestionar permisos i garantir que el vídeo compleixi amb les necessitats específiques de les nostres necessitats.
Microsoft Stream ofereix una funcionalitat integrada per enregistrar la pantalla, que és ideal per crear videotutorials, guies pas a pas o enregistrar qualsevol activitat en temps real al teu ordinador. Aquesta eina és senzilla d'utilitzar i inclou opcions per personalitzar la gravació, ja que permet enregistrar només la pantalla, o afegir també la càmera i veu.
Casos d’ús
Creació de videotutorials: Permet al professorat i PTGAS crear guies pas a pas per ensenyar l’ús d’eines digitals, resoldre exercicis o explicar conceptes complexos de manera visual.
Presentacions d’estudiants: Els estudiants poden utilitzar aquesta funcionalitat per presentar treballs, projectes i fer presentacions combinant diapositives i narracions.
Feedback docent: El professorat pot enregistrar comentaris directament sobre el treball d’un estudiant, mostrant àrees de millora de manera visual i detallada.
Limitacions
Aquesta funcionalitat permet enregistrar fins a 15 minuts per sessió. Si el contingut supera aquest límit, pots dividir-lo en diverses gravacions, i si és necessari, unir-les per generar un sol vídeo.
No permet funcionalitats avançades com destacar àrees específiques, fer zoom o difuminar contingut sensible.
Com funciona l'enregistrament de pantalla
Accedir a l'opció d'enregistrament:
Des del tauler principal de Microsoft Stream, selecciona l'opció "Enregistrament de pantalla" (com mostra la icona proporcionada).
Configuració prèvia:
Permisos del navegador: Com que és una eina en línia, hauràs de donar permís al navegador per utilitzar la càmera i el micròfon.
Opció de càmera: És possible afegir la càmera en un format de cercle, quadrat, estrella o figura retallada, mostrant la teva imatge mentre expliques el contingut.
Afegeix la càmera amb la icona situada a la part inferior, i selecciona el tipus de forma amb les opcions de la dreta de la pantalla:
Activa o desactiva la càmera.
Selecciona el tipus de forma per a la càmera.
També pots modificar la mida i la ubicació de la càmera abans d'iniciar l'enregistrament.
Font de l'àudio: Pots gravar àudio del micròfon, per poder narrar el procés que s'està enregistrant.
Activa o desactiva l'enregistrament del micròfon.
Selecció de pantalla: Pots triar si vols gravar tota la pantalla, una finestra específica o una pestanya del navegador.
Clica sobre el botó per iniciar l'enregistrament:
Selecciona la pestanya, navegador o pantalla que vulguis enregistrar:
Enregistrament
Durant l'enregistrament pots tornar a la pestanya del Stream per a pausar, aturar o reiniciar l'enregistrament.
Opcions d’edició bàsica després de l’enregistrament:
Un cop aturat l'enregistrament s'obre un senzill editor de vídeo on pots fer les següents opcions:
Retallar l'inici o el final del clip.
Fer talls a l'enregistrament per dividir-lo en diferents fraccions que es poden treballar de forma independent.
Afegir música o elements senzills per complementar el contingut.
Format de sortida i emmagatzematge:
Un cop finalitzada l'edició pots generar el vídeo clicant el botó de finalitzar:
L'enregistrament es desa automàticament al teu OneDrive en format .webm. També pots descarregar-lo al teu dispositiu en el mateix format.
Microsoft Stream també ofereix una funcionalitat per enregistrar directament la càmera, que ocupa tot l'espai de gravació, sense necessitat de capturar la pantalla.
Casos d’ús
Explicacions docents: El professorat pot utilitzar aquesta funció per gravar explicacions detallades, missatges directes als estudiants, explicacions d'activitats o presentacions d'assignatures, afavorint la proximitat.
Missatges institucionals: Per comunicar informació rellevant a la comunitat universitària de manera més personal.
Presentacions d’estudiants: Ideal perquè els estudiants gravin presentacions orals o projectes on no sigui necessari el suport d'una presentació o algun altre suport expositiu.
Limitacions:
Com funciona l'enregistrament de la càmera
Accedir a l'opció d'enregistrament de la càmera:
Des del tauler principal de Microsoft Stream, selecciona l'opció "Enregistrament de la càmera" (com mostra la icona proporcionada).
Configuració prèvia:
Permisos del navegador: Com que és una eina en línia, hauràs de donar permís al navegador per utilitzar la càmera i el micròfon. Quan se't sol·liciti, selecciona l'opció “Permet mentre es visita el lloc web”.
Selecció de la càmera: Si tens més d’una càmera disponible, pots triar quina utilitzar des de la configuració.
Font de l'àudio: Selecciona el micròfon que vols utilitzar per assegurar una qualitat de so òptima.
Selecció de fons: Pots difuminar el fons o seleccionar una imatge de les disponibles. També tens l'opció de pujar una imatge pròpia per personalitzar-lo segons les teves preferències.
Personalització durant l’enregistrament:
Teleprompter (Script): Inclou un text o paraules clau que pots llegir mentre graves, ideal per a mantenir un discurs fluït i organitzat.
Efectes: Permet realitzar diferents accions durant l'enregistrament, com per exemple, afegir text, dibuixar, afegir imatges o adhesius.
Opcions d'edició bàsica després de l’enregistrament:
Un cop aturat l'enregistrament s'obre un senzill editor de vídeo on pots fer les següents opcions:
Retallar l'inici o el final del clip.
Fer tall a l'enregistrament per dividir-lo en diferents fraccions que es poden treballar de forma independent.
Afegir música de fons.
Format de sortida i emmagatzematge:
Un cop finalitzada l'edició pots generar el vídeo clicant el botó de finalitzar:
L'enregistrament es desa automàticament al teu OneDrive en format .webm. També pots descarregar-lo al teu dispositiu en el mateix format.
Aquesta opció permet accedir directament a l’editor de vídeo Clipchamp, una eina d'edició de vídeo en línia que permet crear diversos tipus de vídeos de manera senzilla, fins i tot per a aquells sense experiència prèvia. Clipchamp combina funcionalitats professionals amb una interfície fàcil d'utilitzar, oferint opcions intuïtives per realitzar muntatges amb elements multimèdia com vídeos, imatges i àudios.
Clipchamp permet importar tota mena d'arxius multimèdia creats amb recursos propis i accedir a una àmplia gamma de materials gratuïts. La integració amb l’ecosistema d'Office 365 el converteix en una eina versàtil i accessible per millorar qualsevol producció audiovisual.
Funcionalitats principals de Clipchamp
Editor de vídeo: Clipchamp ofereix totes les característiques essencials que es poden esperar d’un editor de vídeo modern, incloent-hi eines per retallar, dividir, combinar clips, muntatge multicapa tant de vídeo com d'àudio i moltes altres funcionalitats que el fan una eina molt completa.
Captura de pantalla, càmera i veu: Permet enregistrar contingut directament des de la pantalla, la càmera o a través del micròfon, ideal per a crear videotutorials.
Transicions: Afegir transicions entre clips per millorar la fluïdesa del vídeo.
Text i títols: Incloure textos animats, subtítols i crèdits.
Música i efectes de so: Disposa d'una biblioteca de pistes d'àudio i efectes sonors per enriquir el contingut.
Efectes visuals: Aplicar filtres, ajusta la llum i el color, o afegir efectes especials.
Integració amb arxius d’Office 365: Permet importar recursos audiovisuals emmagatzemats al teu OneDrive o SharePoint.
Degut a la gran quantitat de funcionalitats i opcions que ofereix, s’ha optat per crear una guia específica sobre Clipchamp per a aprofitar-ne tot el potencial.
Vés a la guia de Cipchamp >>>>
Una llista de reproducció és una col·lecció de vídeos que es reprodueixen seqüencialment, seguint l'ordre que hàgim establert. Això permet reproduir, de forma automàtica, continguts relacionats sense interrupcions, millorant l'experiència d'aprenentatge o consulta.
Avantatges d'utilitzar les llistes de reproducció
Organització: Permet estructurar continguts per a visualitzar els vídeos sense interrupcions, seguint l’ordre establert.
Accessibilitat: Les llistes es poden compartir fàcilment amb grups o individualment.
Flexibilitat: Es poden editar, reordenar o actualitzar en qualsevol moment.
Com crear una llista de reproducció a Microsoft Stream
Accedir a l'opció de Llista de reproducció:
Des del tauler principal, busca l’opció "Crear llista de reproducció".
Assigna-li un títol descriptiu i, si ho desitges, una breu descripció.
Afegir vídeos a la llista:
Clica al botó "Afegeix un element nou"
Selecciona els vídeos del OneDrive o SharePoint.
Microsoft Stream facilita compartir continguts audiovisuals amb altres usuaris, tant dins com fora de la comunitat universitària, de manera segura i personalitzada.
Destaquem dues de les opcions que ofereix Stream per a poder compartir els arxius:
Compartir amb membres de la comunitat universitària de la URV: Aquesta opció requereix que els usuaris iniciïn sessió amb les seves credencials institucionals de la URV per accedir al contingut.
Compartir amb persones externes a la URV: Aquesta opció genera un enllaç URL que dona accés al contingut a qualsevol persona que el tingui. L’enllaç es pot distribuir fàcilment a través de correu electrònic, campus virtual, xarxes socials, etc., oferint flexibilitat en la manera de compartir el material. A més, és possible combinar aquesta opció amb configuracions de privacitat addicionals per controlar millor l’accés.
El següent vídeo explica el procediment per configurar aquestes opcions de compartició:
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons