Skip to Main Content

Consells pràctics per a la gravació de vídeo

Introducció

 

Consells pràctics per a la gravació de vídeo

Aquest document pretén posar a l’abast els coneixements bàsics que es poden precisar en la gravació de vídeo. En els següents apartats trobareu les bases per a realitzar una gravació senzilla i eficient.

Els plans

Dibuixant a una persona

Els plans

Són la perspectiva amb la qual captem els personatges, objectes i elements de les imatges des d'un punt determinat. La utilització d’un pla o un altre ens permetrà fer més clar i entenedor el missatge audiovisual que volem transmetre.
És important mantenir una continuïtat en els plans, ja que l'ordre és en si mateix una narració que explica qui fa l'acció en cada moment, com succeeix o en quins intervals de temps. Per exemple, no hem de passar injustificadament d'un pla general a un detall: l'espectador o l'espectadora pot notar que alguna cosa ens hem deixat pel camí.

TIPUS DE PLANS

Pla detall o primeríssim primer pla: s'obté amb la càmera molt a prop del personatge o dels elements clau en l'acció. És un pla molt expressiu i que pot fàcilment generar tensió o misteri. Alhora permet captar l'atenció de l'espectador en l'element que ocupa el pla. 

 

Primer pla: pren el rostre complet de la figura humana o el talla a l'altura de les espatlles. És un pla adequat per a les entrevistes. 

 

Pla mitjà: retira la càmera una mica més lluny, tallant la figura a l'altura de la cintura. Ens permet mostrar les accions que el personatge realitza.

 

Pla americà: mostra la figura humana des del cap fins als genolls o maluc. És freqüent l'ús d'aquest pla en televisió.

 

Pla sencer: porta la càmera més lluny encara i mostra la figura completa. Aquest pla, per tant, recull accions o elements propers als personatges. 

 

Pla conjunt: mostra la figura completa del personatge així com altres elements o personatges. Ajuda a identificar un escenari o una situació determinada.

 

Pla general o d'ubicació: mostra un gran escenari, on la figura només és un element més, així que no només es descriu l'acció dels personatges, sinó també el seu entorn. 

 

ANGLE DE LA CÀMERA 

L'angle que forma la càmera amb la figura o l'objecte gravat també és un aspecte a tenir en compte. Per exemple, el picat "fa petites" les figures mentre que el contrapicat les "enalteix":
               

         Pla picat d'una dona          pla contrapicat d'un home          Pla frontal d'un home          Pla zenital, un nen mirant al sostre   

      Picat                                  Contrapicat                               Frontal                                   Zenital

ZOOM

La utilització del zoom només és recomanable en cas d’estar justificat pel tipus d’enregistrament. Les escenes amb massa moviment de zoom alteren la percepció de l’espectador. Aconseguirem millor resultat apropant la càmera a l’objecte de l’escena, ja que el zoom aplana la imatge i sovint no reflecteix correctament la profunditat.

La il·lumiació

Il·luminació, noi fent una foto en un plató amb focus

La il·luminació

La il·luminació és essencial per a que la realitat pugui sé representada en imatges. A més li podem atribuir un valor expressiu o artístic, ja que pot canviar completament l'atmosfera global de la filmació i adaptar-la a l'argument. Quan es tracta de la il·luminació dels personatges, una llum suau pot donar una sensació d'amabilitat, mentre que una il·luminació amb moltes ombres i contrastos pot donar un to més amenaçador.

CONSELLS BÀSICS
- Gravar sempre d’esquena a l’origen de la llum (sigui natural o artificial) per evitar el contrallum.
- Utilitzar llum artificial per si volem evitar els reflexos i les ombres canviants produïdes pel sol i els núvols, encara que estem en un interior.
- Si disposem de dos focus cercar una il·luminació lateral que il·lumini al ponent amb el mateix color i intensitat a les dues parts.
- Si no disposem de focus, podem emprar una tela o un paraigua per distribuir homogèniament la llum de la sala.

El Trípode

El trípode

Sempre que es pugui és recomanable utilitzar un trípode per estabilitzar la càmera i evitar moviments no desitjats. Una imatge estable s'aconsegueix amb un trípode o una superfície sòlida on puguis recolzar la càmera. En el cas d’usar-lo pot ser desitjable deshabilitar l’estabilitzador d’imatge de la càmera.

Trípode amb cada una de les parts

1. Caragol de muntatge de la càmera

2. Palanca de bloqueig de la panoràmica

3. Rosca de bloqueig de l'elevador

4. Palanca per a regular l'elevador

5. Rosca de bloqueig de les abraçadores

6. Palanca de bloqueig de l'ajust de la longitud de la pota

7. Palanca de bloqueig de la sabata de muntatge de la càmera

8. Palanca de bloqueig del cap del trípode

9. Palanca de bloqueig de la inclinació

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons