La gestió de les dades de recerca és la gestió sistemàtica i responsable de les dades de recerca (informació recopilada, observada, generada o creada des del principi fins al final d’un projecte de recerca). Ha d’estar recollida en el pla de gestió de dades i les dades dipositades en accés obert per garantir-ne la disponibilitat i reutilització.
Tots els organismes públics de finançament de la recerca estableixen requeriments sobre la gestió de les dades de recerca en el context de la ciència oberta, els quals es poden consultar a l’apartat del Marc normatiu d’aquesta guia.
Per tal de complir amb la ciència oberta, la Universitat Rovira i Virgili forma part de CORA (Catalan Open Research Area), un concepte global que recull informació, serveis, enllaços d’interès i activitats sobre la ciència oberta a Catalunya. En aquesta guia es recull informació sobre dues de les eines eines que la URV posa a disposició de la comunitat universitària:
RDR (Repositori de Dades de Recerca): basat en Dataverse, aquest repositori compleix els estàndards internacionals de metadades i preservació de dades, assegurant-ne l’accessibilitat, interoperabilitat i reutilització per a la comunitat científica.
eiNaDMP: basada en DMPTool, aquesta aplicació web permet als investigadors crear i gestionar els seus plans de gestió de dades (PGD) al llarg del cicle de vida del projecte de recerca.
Gràcies a aquestes eines el personal investigador i els estudiants de doctorat poden dipositar les dades de recerca en un repositori en accés obert, garantint-ne la disponibilitat i reutilització segons els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), i realitzar el pla de gestió de dades, amb plantilles específiques de cada programa de finançament.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons