Skip to Main Content

Edició de vídeo amb Canva

Què és Canva

Logotip Canva

Edició de vídeo amb Canva

 

Descripció

Canva és una eina de disseny gràfic que t'ofereix plantilles en línia per a crear els teus propis dissenys. S'ha fet popular per la seva facilitat en l'ús, ja que té una interfície molt senzilla la qual permet que, sense coneixements de disseny gràfic, puguem realitzar dissenys amb un estil professional.

A principis del 2022 van incorporar una nova funcionalitat que permet editar vídeos de manera ràpida i senzilla. Amb aquesta guia es busca donar pautes per iniciar-se i explorar aquesta nova eina d'edició de vídeo.

 

Vés a la pàgina de Canva  >>>>

Crear un projecte de vídeo a Canva

Com crear un projecte de vídeo a Canva?

El primer que haurem de fer és seleccionar el tipus de format entre els disponibles (Vídeo, Presentacions, Xarxes socials...). En aquest cas, seleccionarem Vídeo.

Com seleccionar un projecte de vídeo a Canva

La mida predeterminada és 1920x1080. Per modificar aquesta mida s'ha de tenir un compte "Premium", aquesta és una de les principals limitacions que té Canva en la seva versió gratuïta. També tenim l'opció d'una prova gratuïta de 30 dies.

L’editor conté diverses opcions com són la barra lateral i la línia de temps del projecte situada a la zona inferior. A la barra superior també hi trobem certes opcions que canvien a mesura que es va interactuant amb els elements de les diapositives del nostre vídeo. En el següent videotutorial pots veure totes aquestes característiques:

Importar els recursos que s'utilitzaran

Com importar els recursos que s'utilitzaran al vídeo?

Canva ofereix molts recursos per ser utilitzats (imatges, vídeos, icones, animacions, etc), però també podem pujar els nostres. Cada compte gratuït de Canva ve amb 5Gb d’espai al seu núvol. Els elements que anem pujant al núvol de Canva estaran disponibles, per a qualsevol dels nostres projectes, fins que els esborrem del servidor.

Fitxers com àudios, vídeos, imatges, icones són els que podrem pujar a Canva. Un cop la barra de progrés ha acabat el seu recorregut, podem emprar l’element que hem carregat.

El següent vídeo explica aquests passos:

Afegir un recurs a la línia de temps

Com afegir un recurs a la línia de temps?

Per afegir una imatge o qualsevol altre recurs a la línia de temps (o diapositiva) únicament s'ha de seleccionar o arrossegar fins a l'espai de treball.

Com en qualsevol edició amb Canva, podem modificar la mida i la posició de tots els recursos que hi anem afegint. També hi podem aplicar una animació d’entrada de l’element i realitzar altres tipus de modificacions de la imatge com canviar la saturació o la lluminositat...

El següent vídeo mostra aquestes funcionalitats:

Afegir noves diapositives i treballar amb clips de vídeo

Com afegir noves diapositives i treballar amb clips de vídeo?

Per afegir una diapositiva nova, només s'ha de clicar a la icona amb el signe + que hi ha al final de la línia de temps:

Afegir diapositiva a Canva

Un cop afegit un nou vídeo dins la diapositiva adient, podem canviar-li la durada retallant per davant i/o per darrere.

Una altra acció que podem dur a terme és retallar els vídeos fent el que en anglès s’anomena com a “Crop” i a Canva li diuen “Escapçar”. Aquesta funció ens serveix per a treure del pla quelcom que ens sobri del nostre vídeo o per a ajustar a una mida concreta, creant un “marc invisible”.

També podem jugar amb els graus de transparència del vídeo inserit. Amb una mica de creativitat, pot ser una eina molt efectiva. Per últim, també podem girar horitzontalment o verticalment els elements.

A continuació et mostrem com fer-ho:

Afegir text i grafismes

Com afegir text i grafismes?

Una de les opcions bàsiques de Canva, és modificar el color del fons de la diapositiva:

Com canviar el color de fons del Canva

 

Com amb qualsevol format de Canva, amb els vídeos també hi podem afegir textos i icones dels que ens ofereix l’aplicació. Aquestes es poden modificar amb totes les eines amb què Canva ens té acostumats. Podem buscar entre els textos predeterminats de Canva i inserir-ne els que necessitem i modificar absolutament tots els aspectes de forma lliure (mida, color, tipus de font, etc.).

També podem ajustar la durada de la diapositiva fins a 30 segons. Si volem que la diapositiva duri més temps, podem afegir-hi un vídeo de major durada i la diapositiva agafarà automàticament la longitud que tingui el vídeo inserit.

Aquí tens el vídeo que mostra totes aquestes funcions:

Reordenar diapositives i afegir transicions

Com reordenar les diapositives i afegir transicions entre elles?

Podem reordenar la línia de temps modificant l’ordre de les diapositives que configuren el nostre vídeo. Simplement arrossegant i deixant anar la diapositiva a la nova ubicació.

També podem afegir una transició entre dues diapositives, això afecta com s'enllaça una amb l'altra.

Amb el botó de Play, podem posar a reproduir el que estem editant a la línia de temps. No oblidis de col·locar el cursor des de l’inici o des del punt on vols que comenci la reproducció.

A continuació et mostrem aquestes passes:

Afegir àudio

Com afegir Àudio?

Un cop pujades al núvol de Canva, podem afegir una música de la nostra elecció a la línia de temps i col·locar-la allà on vulguem. Les edicions de les músiques són bastant bàsiques. En realitat, només es podem sobreposar diversos elements sonors (músiques, veus, efectes sonors...) o retallar pel davant i pel darrere. Si volem un muntatge del so un xic més complex, potser l’haurem d’editar amb anterioritat amb programes i eines com Audacity o Audiomass.

Aquest vídeo mostra com treballar amb l'àudio de Canva:

Exportar el vídeo final

Com exportar/descarregar el vídeo final?

Quan ja tenim el nostre vídeo finalitzat és hora de passar-lo a un format que pugui ser reproduït a qualsevol lloc. Aquest procediment s'anomena exportació.

L'exportació amb Canva és senzilla, però depenent de les característiques del vídeo pot requerir major temps d'exportació. També es poden seleccionar les diapositives que es volen exportar i desmarcar les que no es volen al fitxer de vídeo resultant.

Aquest videotutorial mostra aquest procediment:

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons