Skip to Main Content

Fons Joan Baptista Xuriguera

Biografia de Joan Baptista Xuriguera

Joan Baptista Xuriguera va néixer a Menàrguens el 1908, i es traslladà amb la seva família a Lleida l'any 1913, ja que el seu pare havia estat nomenat conserge del Liceu Escolar. Als 20 anys, fundà l'Agrupació Cultural Lleidatana, al mateix any que es feia càrrec de la direcció de la revista Lleida. Milità a  Esquerra Republicana de Catalunya i al Bloc Obrer i Camperol; entrà a l'Ajuntament de Lleida, on en fou alcalde accidental el 1936. Al 1938 travessà la frontera francesa, per acabar establint-se a Montauban, per viure donà classes. Tornà a Catalunya el desembre del 1948. Es va dedicar novament a l'ensenyament i a fer traduccions per encàrrec. Alhora, s'editava les seves obres en una editorial pròpia, Edicions Ilerda. A l'any 1977, ja restablerta la democràcia, es reincorporà a l'ajuntament de Barcelona, en el Museu d'Història de la Ciutat, fins a jubilar-s'hi el 1987.

 

 

   Imatge extreta de: ttp://www.xtec.cat/~jrico4/25gra.htmlh

La seva producció literària abasta diferents camps: narrativa (La vida de Joan Ventura, El temps jove); poesia (Indíbil i Mandoni, El silenci rebel); teatre (La reina Margarida, Lucrècia); assaig (Evocació de Lleida, L'altra cara de la història de Catalunya, ); lingüística (Els verbs catalans conjugats, Nou diccionari de la llengua catalana).També publicà col·laboracions en diverses publicacions periòdiques: Lleida (1921-1930), L 'Ideal, Vida Lleidatana, El país, La jornada, Front (d'on fou secretari de redacció),L'Hora i Combat. Acabada la guerra, escrigué en les revistes de l'exili Per Catalunya (Niça 1945), Quaderns de l'exili i Xaloc. També va fer traduccions al castellà o al català d'autors clàssics.

Fonts:

Web oficial: Joan Baptista Xuriguera

Wikipedia. Resumit i recuperat el 14 de gener de 2020

Pregunta'ns

Pregunta

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons