Skip to Main Content

1. Guia de recursos de Biotecnologia i Enologia

Metacercadors

The Mason OER Metafinder cerca a la vegada a 16 buscadors de REA  a temps real. 

OASIS (Openly Available Sources Integrated Search) cerca a 52 fonts de Recursos Educatius Oberts (REO) i conté a dia d'avui 385.629 records. Es pot buscar per tipus de document (audio, llibre de text, etc.)

Vídeos docents

Academic earth és un portal de formació online per a tots els nivells acadèmics que enllaça amb portals de formació lliure i gratuïta d'altres universitats com Berkeley, UCLA, Harvard, MIT, Princeton, Stanford i Yale. També ofereix la possibilitat de buscar informació complementària sobre diferents disciplines en repositoris internacionals com WorldCat.

Conectad@s: la universidad en casa és un portal de recursos per a l'aprenentatge no presencial, dissenyat i mantingut per la UNED i la UOC amb la contribució de totes les universitats espanyoles. Mitjançant aquesta iniciativa el Ministeri d'Universitats i la CRUE posen a disposició del professorat i del conjunt de la comunitat universitària continguts útils per a la formació en línia: mòduls didàctics, continguts d'orientació metodològica, plataformes tecnològiques i programari.

Coursera

Portal de cursos de formació online orientats tant a estudiants com a empreses. Cada curs treballa la teoria i els casos pràctics utilitzant eines digitals.

IMPORTANT: La universitat ha aconseguit un nombre limitat de llicències perquè els seus estudiants puguin accedir a tots els cursos en línia que ofereix la plataforma Coursera de forma gratuïta. Per a gestionar la distribució d’aquestes llicències, les anirem oferint per l’ordre d’arribada de les peticions fins que s’exhaureixin.

Per a sol·licitar les llicències cal que el professor responsable d’una assignatura identifiqui algun curs que pot ser d’interès per als seus estudiants, i que enviï un correu electrònic a l’adreça coursera@urv.cat indicant les següents dades:

  • Nom de l’assignatura, curs i ensenyament.
  • Nom del curs o cursos identificats a Coursera que poden ser d’interès per als estudiants. Els cursos no s’afegeixen automàticament als estudiants, ells s’hauran de donar d’alta manualment un cop es registrin a la plataforma.
  • Un llistat amb els noms i correus electròncis dels estudiants de l’assignatura, un per cada línia i separant nom cognoms i correu amb una coma. (p ex: Nom Cognom1 Cognom2, email@estudiants.urv.cat). Els professors de l’assignatura es poden afegir en aquest llistat si també volen tenir accés als continguts

Cursos UNED abierta és un portal de formació online de la UNED on s'oferten cursos de totes les disciplines acadèmiques i per a tots els nivells tant de forma puntual com d'accés permanent. Per accedir només cal registrar-se i es poden realitzar lliurement utilitzant els materials disponibles en castellà i anglès.

ECOLEARNING és un portal de formació online no tutoritzada enfocat a l'aprenentatge i discussió de conceptes i conflictes d'actualitat. Els cursos es classifiquen per àmbits temàtics i es realitzen a partir de videos MOOC en castellà, anglès, francès, italià, portuguès i alemany. 

edX és un portal de formació online amb més de 2500 cursos oferts per diverses universitats anglosaxones. Ofereix tant cursos de formació bàsica com certificats professionals de temàtiques més específiques. Cada curs compta amb material escrit i video, i s'assenyala el temps estimat per fer la formació, l'idioma, el nivell, l'àmbit acadèmic, els professors i la institució que l'oferta. 

Internet Archive: OERs és un portal web que inclou tot tipus de materials i recursos educatius en anglès ofertats per diverses universitats. El portal ofereix  una col.lecció de materials en format text, video, imatge i audio classificats per àmbits acadèmics, i un fòrum de discussió de les diverses temàtiques. També permet guardar els cursos en un espai personal i registrar el nombre de visualitzacions a cada curs per indicar als usuaris les formacions més destacades. 

Khan Academy ofereix exercicis de pràctica, vídeos instructius i un panell d'aprenentatge personalitzat que permet als alumnes aprendre al seu propi ritme, dins i fora de la sala de classes. Fonamentalment hi trobarem recursos de matemàtiques, ciència, programació d'ordinadors, història, història de l'art, economia, etc.

Lumen Learning proporciona accés a llibres electrònics, vídeos, i altre material interactiu. Està adaptat a tots els nivells i a diverses àrees temàtiques (ciència, humanitats, enginyeria, etc.). A més ofereix l'opció de realitzar feedback amb als estudiants.

Merlot proporciona accés a  bases de dades relatives a ensenyament digital. Disposa d'una gran quantitat de material pedagògic de diferents disciplines i  en diferents formats.  

Miríadax és una plataforma Ibeoramericana de cursos massius en línia de diferents nivells i àmbits temàtics (arts, ciències, comunicació, salut, tecnologia, turisme, etc). Són totalment gratuïts i són accessibles en diferents idiomes: anglès, portuguès i castellà.

MIT Open Courseware recopilació de més de 240 cursos de diferents àmbits temàtics. Són gratuïts i estan adreçats tant a estudiants com a professors. El seu objectiu és publicar tots els materials dels seus cursos en línia i posar-los a l'abast de tothom.

Monográficos UOC. Aquests monogràfics estan enfocat tant per estudiants com per professors de tots els nivells. Es poden trobar recopilatoris de programes, vídeos, aplicacions, etc. A més, hi ha diferents àmbits temàtics: ciència, comunicació, sanitat, etc.

MOOCs de la UOC. Cursos en línia gratuïts i en obert de la Universitat Oberta de Catalunya. Són multidisciplinaris (arts i humanitats, ciències de la salut, comunicació i informació, dret i ciències polítiques, economia i empresa, informàtica, multimèdia i telecomunicacions, psicologia, ciències de l'educació i turisme). A més s'ofereix per tots els nivells (inicial, mitjà i avançat).

The National Science Digital Library  proporciona recursos educatius en línia, a diferents nivells educatius,  per a la docència i l'aprenentatge fonamentalment en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Algun dels recursos no són gratuïts.

OER Commons és una biblioteca en línia d'accés gratuït que permet a professors i altres usuaris a cercar i descobrir recursos educatius en obert (REA). La plataforma dóna suport l'intercanvi de coneixements i l'accés a materials d'ensenyament i aprenentatge, estratègies i plans d'estudis en línia. Els materials es revisen per garantir la qualitat i l'adequació a les normes. Tots els objectes d'aprenentatge es comparteixen mitjançant llicències Creative Commons.

Open Course Library ofereix una col·lecció de materials, programes, activitats, lectures i avaluacions dissenyats per equips de professors universitaris, bibliotecaris i altres experts. Hi ha alguns en oberts (amb llicència Creative Commons -CC BY)  i altres amb un cost baix.

OpenCourseware proporciona accés a materials docents dels cursos elaborats per la UPC i per altres universitats a través d'un entorn virtual d'aprenentatge. OpenCourseWare permet publicar en accés obert material docent vinculat a diverses assignatures. El seu objectiu és crear cursos d'alta qualitat i contribuir a la investigació, millora de l'aprenentatge i transformar l'educació superior. 

Open Courseware Consortium 

La Xarxa Global d'Educació Oberta facilita la cerca d'informació a més de 1.400 milions de documents que actualment existeixen a nivell mundia amb la llicència Creative Commons. La web proporciona un mecanisme de cerca i una llista dels repositoris  per accedir fàcilment a tot tipus de materials com infografies, cursos, llibres de text i webinars.

Open Yale Courses 

Portal de formació en línia de la universitat de Yale. A la web s'inclouen cursos tutoritzats de diverses disciplines que utilitzen textos i vídeos explicatius. La oferta és reduïda perquè són cursos seleccionats i elaborats pel professorat de la universitat.

Recursos per temes UOC/UNED 

Portal del Ministerio de Universidades espanyol on s'inclouen recursos en línia en obert destinats a docents, investigadors i estudiants oferts per la UOC i la UNED. A la web es troben els enllaços a aquests portals externs on s'inclouen materials com dades rellevants, bibliografia, vídeos, conferències, i articles de diversos àmbits acadèmics.

TeacherTube és una variant de la web YouTube enfocada a proporcionar accés a la visualització i creació de videos exclusivament acadèmics. Permet  accedir a continguts de més de 60 àmbits: matemàtiques, ciències socials, idiomes, etc.

Teaching Commons és un portal de recursos educatius en obert creats per universitats de tot el món i destinats a docents. Permet cercar per institució, tipologia de material o àrea de coneixement. Ofereix  la possibilitat de descarregar el contingut o consultar-lo directament en línia.

Les TED (Technology, Entertainment and Design) són conferències d'un màxim de 18 minuts sobre diverses temàtiques explicades per professionals de tot el món en diversos idiomes. Les conferències inclouen el vídeo, però la web proporciona també accés a podcasts, llibres i blogs per ampliar els coneixements i aportar idees a l'usuari.

Vimeo Creative Commons. Vídeos amb llicència Creative Commons

Presentacions

Canva és una eina de disseny gràfic amb una plataforma atractiva, intuïtiva, fàcil d'utilitzar i recomanable per docents. Compta amb diverses funcionalitats en la qual es poden dissenyar i compartir molts tipus de continguts. Consta d'una versió gratuïta i una prèmium.
Prezi és una aplicació multimèdia per crear presentacions dinàmiques i originals. També consta d'un convertidor de PowerPoint a Prezi. Consta d'una versió gratuïta i una prèmium.

Slides és una web per crear, presentar i compartir presentacions de diapositives.

Slideshare és una web per crear, presentar i compartir presentacions de diapositives.

Visme 
És una eina en línia fàcil i intuïtiva per comunicar visualment dades, conceptes i idees. Permet crear infografies, presentacions, imatges per a xarxes socials, etc. Consta d'una versió gratuïta i una prèmium.

Repositoris de material docent

Agrega és un projecte del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, Red.es i de les Comunitats Autònomes que proporciona accés a objectes digitals d'aprenentatge. 

Connexions (CNX) creat per la Rice University amb la participació d'institucions de més de 20 països. 

MDX (Materials docents en xarxa) és un repositori cooperatiu que conté materials i recursos digitals resultants de l'activitat docent que es porta a terme a les universitats membres.

OER Knowledge Cloud és un portal de materials docents i iniciatives de recerca elaborat per la Unesco.

OpenDOAR és un directori de repositoris. Conté més de 770 repositoris de learning objects i 58 repositoris educatius. Dins de la cerca avançada,  filtreu pel tipus de contingut “learning objects”.

Open Educational Resources: OERS BY TOPIC és un bon exemple de classificació de recursos de materials educatius lliures i en obert, que inclou pàgines web, articles, cursos, recursos docents lliures, etc.

Open Michigan és un repositori de recursos educatius de la Universitat de Michigan.

ROAR (Registry of Open Access Repositories)

 

Conté més de 70 repositoris de recursos educatius. Dins de l’opció tipus de repositori seleccioneu “Learning and Teaching”.

Teaching Commons és un repositori de recursos educatius en obert, que inclou  llibres de text, materials de curs, material multimèdia, etc.

Imatges i àudios

Audiolibrary és una llibreria de músiques gratuïtes. Requereix atribució.

BBC Sound Effects és una llibreria d'efectes sonors de la BBC. No requereix atribució per a ús educatiu.

Flaticon és un banc d'icones amb moltes de gratuïtes. Permet editar-les per canviar els colors. Requereix atribució.

Intef és un banc multimèdia que permet accedir a vídeos, àudios, animacions i imatges amb llicència d'ús públic Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0.

Mixkit és un banc de vídeos gratuïts, tant per a ús comercials com no comercial. No requereix citar la font ni l'autor. 

Pexels és un banc d'imatges gratuïtes, tant per a ús comercials com no comercial. No requereix citar la font ni l'autor. 

Pexels Vídeo és un banc de vídeos gratuïts, tant per a ús comercials com no comercial. No requereix citar la font ni l'autor. 

Unsplash és un banc d'imatges gratuïtes, tant per ús comercial com no comercial. No requereix citar la font ni l'autor.

Wikimedia Commons emmagatzema més de 20 milions d'arxius multimèdia lliures de drets.

Youtube audio librarés una llibreria de músiques gratuïtes. Permet seleccionar les que requereixen atribució i les que no.

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons