El Dia d’Europa vol celebrar cada 9 de maig la pau i la unitat del continent, convidant a la reflexió dels ciutadans sobre la seva identitat europea. Com proclama el seu lema oficial, Units en la diversitat, en aquesta data tots els països se sumen a un objectiu comú, celebrar la unió dins de la singularitat pròpia de cada país.
Aquest any, la data coincideix amb el 70è aniversari de la històrica declaració de Schuman.
Amb motiu d’aquest aniversari, l'Arxiu històric de la UE (HAEU) ha dissenyat una exposició virtual per commemorar aquesta important efemèride.
L’exposició te l'objectiu de destacar la importància de la Declaració Schuman dins la integració europea per tal d'estimular la reflexió i el debat sobre la seva rellevància dins l'actual Europa. Els Centres de Documentació Europea la difonen en les seves webs i xarxes socials.
A través d'imatges, sons i documents custodiats al HAEU, emprendreu un viatge pels esdeveniments polítics, econòmics, socials i culturals més importants dels últims 70 anys de la història d'Europa.
Gaudeix del dia d’Europa amb cinema europeu a la plataforma Filmin
De l’1 al 10 de maig
Music Europe Day. Un gran viatge musical amb més de 30 concerts i converses amb artistes de tota Europa
Durant tot el 9 de maig.
La Xarxa de Centres d’Europe Direct organitza una gran varietat d’activitats
Durant la semana del 5 al 9 de maig.
Joc de preguntes tipus test per a posar a prova els coneixements sobre Europa.
Obert fins el dia 9 de maig.
Robert Schuman, Ministre francès d’Assumptes Exteriors, va pronunciar la declaració que porta el seu nom el 9 de maig de 1950. Allà proposava la creació d’una Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA) on els seus membres posarien en comú la producció de carbó i d’acer.
La CECA (formada en el seu origen per França, Alemanya Occidental, Itàlia, els Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg) va ser la primera d’una sèrie d’institucions supranacionals que es convertirien en el que avui és la Unió Europea.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons