Skip to Main Content

Accessibilitat dels recursos d'informació electrònics: Inici

Guia sobre l'accessibilitat dels recursos d'informació electrònics

Accessibilitat dels recursos d'informació electrònics

Imatge d'una persona amb una lupa

L'accessibilitat digital  proporciona  un entorn amigable a les persones, amb independència de les seves capacitats, amb dificultats a l'hora de consultar recursos electrònics. D'altra banda, afavoreix la consulta als recursos digitals de persones que no dominen la llengua del recurs o que no han estat formades en l'ús de les noves tecnologies. 

Els entorns digitals accessibles permeten, per exemple, canviar la mida del text, navegar sense ratolí o disposar de la versió oral de la informació, afavorint l'accés a discapacitats visuals, físiques o intel·lectuals, entre d'altres.
 
Pel que fa als llocs web existeix una iniciativa d'Accessibilitat Web creada pel W3C (World Wide Web Consortium), consorci internacional que treballa per a desenvolupar i promocionar estàndards per al World Wide Web, donant especificacions tècniques, pautes, i recursos que descriuen solucions d'accessibilitat de llocs web. Alguns d'aquests estàndards internacionals són les WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), pautes que estan organitzades sota quatre principis:
  • Perceptible: la informació i els components de la interfície d'usuari han de ser presentats de manera que puguin ser percebuts per algun dels sentits.
  • Operable: els usuaris han de poder operar amb la interfície mitjançant un ratolí, teclat, etc.
  • Comprensible: els usuaris han de ser capaços d'entendre la informació i el funcionament de la interfície.
  • Robusta: el contingut ha de ser prou robust per poder ser interpretat de manera fiable per una àmplia varietat d'agents d'usuari, incloses les tecnologies d'assistència.
 
És important que els recursos d'informació electrònics segueixin les pautes d'accessibilitat. Alguns dels documents que  utilitzen els editors per a demostrar que compleixen amb certes pautes d'accessibilitat són els següents: 
 
  • La Declaració d'Accessibilitat que és una forma de comunicar el compromís d'una organització amb les exigències en matèria d'accessibilitat web. 
  • La Plantilla Voluntària d'Accessibilitat de Producte (VPAT) és un formulari estàndard que els editors i proveïdors poden utilitzar per documentar com els seus recursos compleixen amb els estàndards i directrius d'accessibilitat.

La Declaració i la VPAT segueixen les pautes d'accessibilitat del contingut web WCAG. 

 

Aquesta guia pretén recopilar les Declaracions d'Accessibilitat i les Plantilles Voluntàries d'Accessibilitat dels recursos d'informació electrònics que el CRAI de la URV té subscrits, en els casos que estiguin disponibles. 

Com a subscriptors, tota aquesta informació sobre els nostres recursos, actuals o futurs, ens serveix per a prendre decisions en funció de la seva accessibilitat. Al mateix temps, aquesta guia també s'ofereix a la nostra comunitat universitària com a font de referència sobre l'accessibilitat dels recursos de la nostra Biblioteca Digital. 

 

Clica el següent enllaç per accedir a la llista alfabètica dels recursoshttps://urv.libguides.com/Accessibilitat_RecursosInfo/LlistatAlfabeticRecursos

 

Altra informació sobre accessibilitat digital

 

Més informació sobre accessibilitat de materials audiovisuals

Icona de mà fent clic

Pots trobar més informació sobre l'accessibilitat de materials audiovisuals consultant la guia elaborada per per el SREd i La Factoria del CRAI:

Accessibilitat de materials audiovisuals disponible a:  https://urv.libguides.com/Accessibilitat_Audiovisuals

 

També pots consultar més informació a l'apartat d'Accessibilitat digital del campus virtual: https://docs.campusvirtual.urv.cat/wiki/Accessibilitat_al_Campus_Virtual

 

Accessibilitat

En aquesta guia s’han aplicat accions perquè sigui accessible per a totes les persones.

Els enllaços s'obren en pàgines noves.

Si trobes qualsevol barrera d'accessibilitat pots escriure a accessibilitat.digital@urv.cat.

Pregunta'ns

Pregunta

Segueix-nos a les xarxes socials!

         

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons