ChatGPT es va presentar el novembre de 2022, i ha sorprès a tothom gràcies a les seves habilitats per respondre preguntes en llenguatge natural, oferint una experiència conversacional realista i interactiva, que simula una autèntica interacció amb una persona real.
GPT (Generative Pre-Trained Transformer, en català Transformador Generatiu Preentrenat) és un model de llenguatge creat per l'organització OpenAI, que utilitza una arquitectura que ha estat entrenada amb grans quantitats de dades textuals per tal de generar text coherent i contextualment adequat. És conegut per la seva capacitat per a comprendre i generar llenguatge natural de manera fluida i precisa.
ChatGPT és la interfície que ha facilitat i simplificat la interacció amb aquesta tecnologia, i que ha sigut el gran revulsiu perquè arribi a tota la població, ja que ofereix un mode de diàleg a través d’un xat per a poder interactuar amb la màquina.
Li hem demanat a ChatGPT que faci una definició de si mateix en només 50 paraules i aquesta ha sigut la seva resposta:
ChatGPT és un model de llenguatge desenvolupat per OpenAI. Utilitza tècniques d'intel·ligència artificial per respondre preguntes i mantenir converses en llenguatge natural. És conegut per la seva capacitat de generar respostes coherents i semblants a les d'una persona real. S'ha popularitzat com a eina de comunicació i suport en diversos àmbits, oferint una experiència conversacional sorprenent.
A continuació li hem demanat que adapti la seva resposta a un llenguatge planer per a ser entès per a persones de totes les edats. Aquesta ha sigut la seva nova resposta:
ChatGPT és una eina de xat que utilitza intel·ligència artificial per respondre preguntes i mantenir converses. Funciona com una persona virtual amb la qual pots parlar, com si estiguessis escrivint a un amic. És útil per obtenir informació, resoldre dubtes o simplement tenir una conversa divertida amb una màquina.
Les possibilitats d’ús del ChatGPT són il·limitades, a continuació es presenten algunes:
Per conèixer més sobre l'impacte de la IA a l'Educació Superior, pots consultar les nostres guies "IA i docència. Una guia pel professorat URV" i "IA i aprenentatge. Una guia per l’estudiant URV". |
ChatGPT té una versió gratuïta amb algunes limitacions, i una altra de pagament. Les principals diferències entre aquestes versions són:
Versió Gratuïta |
ChatGPT Plus |
---|---|
|
|
Per donar-se d'alta a la versió gratuïta s’han de seguir les següents passes:
Cal destacar que el model GPT també s'integra en diverses eines i aplicacions, oferint una experiència de forma transparent per a l'usuari. Alguns exemples són:
Aquests són només alguns exemples, però cada vegada serà més habitual trobar integracions de ChatGPT en eines i programari que utilitzem diàriament. Aquesta tendència s'està expandint, permetent-nos interactuar amb ChatGPT en aplicacions de missatgeria, assistents virtuals, plataformes de suport al client i altres eines digitals, millorant la nostra experiència i proporcionant-nos respostes i assistència en temps real. |
Per iniciar una conversa, interacció o petició amb ChatGPT s'ha d’introduir una pregunta o instrucció, també anomenats Prompt. Aquest pot ser una pregunta, una afirmació o fins i tot una frase incompleta. És el text inicial que es proporciona a ChatGPT perquè pugui generar una resposta basada en la informació continguda en el prompt.
Introduir una pregunta o instrucció (prompt) al camp “Send a message”.
La resposta es va generant en pantalla. Un cop finalitzada tenim l’opció de valorar si la resposta ha sigut adequada o no.
Tots els xats queden emmagatzemats, poden ser revisats i es pot continuar la conversa des d’on s’havia quedat a través del menú de l’esquerra. També es pot canviar el nom o eliminar cada xat.
Les limitacions actuals de ChatGPT inclouen:
No pot verificar la informació que ofereix, ni avaluar la seva pròpia fiabilitat.
Pot generar respostes ambigües o incorrectes amb informació falsa.
Falta de coherència en converses llargues.
Pot presentar tendència a la repetició i dificultat per comprendre instruccions complexes.
Pot presentar biaix cognitiu, ja que no es regeix per principis ètics i no pot distingir entre el que és correcte o incorrecte. Pot dependre del biaix cognitiu de la font que s’ha utilitzat per entrenar-lo.
Tenir en compte que la informació que introduïm a les converses s'utilitza per entrenar i millorar l'eina, per això s'ha d'evitar introduir informació personal o confidencial.
Per aquestes raons, és important supervisar els resultats per evitar respostes inapropiades, errònies o de contingut inadequat. S’hauran de reformular i concretar les preguntes perquè s’ajustin al context desitjat per obtenir respostes més acurades. És important analitzar críticament els resultats i comparar-los amb altres fonts d’informació.
El prompt o instrucció inicial que es dona a ChatGPT és molt important per obtenir una resposta valuosa i coherent. El prompt pot ser una frase o un paràgraf, i cal que sigui clar i complet, ja que la qualitat de la resposta dependrà si està ben formulat. Per tant, el prompt és l'eina essencial per a obtenir bones respostes.
A les pestanyes superiors d'aquest bloc es presenten una sèrie de pautes i suggeriments per obtenir els millors resultats de ChatGPT i minimitzar la desinformació i els resultats esbiaixats. T'animem a què els exploris i experimentis amb ells per treure el màxim rendiment de ChatGPT.
La resposta de ChatGPT seguirà el mateix to, context i estil del nostre prompt o petició.
Formula preguntes simples, clares i concises, especificant exactament el que es vol obtenir.
Comença amb un verb d’acció en cas necessari: Escriu, crea, resumeix, simplifica...
Afegeix el context específic i rellevant per la tasca que demanes.
Afegeix expectatives i límits clars i directes, com per exemple, la llargada de la resposta, si ha de ser en format llista, tipus de redactat, estil i to concret, etc.
Exemple:
A continuació pots demanar-li que generi les respostes a les preguntes proposades.
Un cop generada la resposta de ChatGPT podem reorientar els resultats per dirigir millor la nostra consulta o per generar respostes alternatives. ChatGPT utilitza el fil de la conversa per contextualitzar millor la resta de respostes, per aquesta raó, si es vol fer una pregunta d’un altre context sobre el que s’està treballant, és una bona pràctica obrir un nou xat de conversa.
Exemple:
Prompt inicial
Refinem i redireccionem la resposta cap a una activitat més específica combinant dues de les alternatives que ens ha donat ChatGPT:
Assignar-li un rol al ChatGPT afegeix context a la conversa i ajuda al fet que les respostes tinguin un nivell més elevat de detall i especialització. Per fer-ho, comença el prompt amb una frase similar a: “Ets un expert en ...”
Exemple:
Podem demanar-li quin format ha de tenir la resposta, ens pot interessar una taula, una llista ordenada, test de respostes múltiple o codi font de programació.
Exemple:
Quan adjuntem al prompt exemples del que necessitem, ChatGPT pot emular el nostre estil de redactat, i entén millor el context.
Exemple en què li presentem un estil de pregunta perquè creï altres seguint la mateixa línia:
Segons l’Associació Americana de Psicologia (APA) els resultats d'un "xat" de ChatGPT no són recuperables per altres lectors i, tot i que les dades o les cites que no es poden recuperar en els articles d'estil APA se solen citar com a comunicacions personals, amb el text generat per ChatGPT no hi ha cap persona que es comuniqui. Per tant, citar el text de ChatGPT d'una sessió de xat és més com compartir la sortida d'un algoritme; per tant, hem d’acreditar a l'autor de l'algoritme una entrada de la llista de referències i la corresponent cita al text.
Exemple extret de la web APA Style:
Quan se li demana "La divisió del cervell esquerre, el cervell dret, és real o una metàfora?" el text generat per ChatGPT indicava que, tot i que els dos hemisferis cerebrals estan una mica especialitzats, "la notació que les persones es poden caracteritzar com a 'de cervell esquerre' o 'de cervell dret' es considera una simplificació excessiva i un mite popular" (OpenAI, 2023). Referència OpenAI. (2023). ChatGPT (versió del 14 de març) [Model de llenguatge gran]. https://chat.openai.com/chat |
També es pot posar el text complet de les respostes llargues de ChatGPT en un apèndix, de manera que els lectors tinguin accés al text exacte que es va generar. És especialment important documentar el text exacte creat, perquè ChatGPT generarà una resposta única a cada sessió de xat, fins i tot si es dóna la mateixa indicació. Si es creen apèndixs o materials suplementaris, cadascun d’aquests s'hauria de citar almenys una vegada al cos del document d'estil APA.
Exemple extret de la web APA Style:
Quan es dona un missatge de seguiment de "Què és una representació més precisa?" el text generat per ChatGPT indicava que "les diferents regions del cervell treballen juntes per donar suport a diversos processos cognitius" i "l'especialització funcional de diferents regions pot canviar en resposta a l'experiència i els factors ambientals" (OpenAI, 2023; veure l'Apèndix A per a la transcripció completa). Referència OpenAI. (2023). ChatGPT (versió del 14 de març) [Model de llenguatge gran]. https://chat.openai.com/chat |
ChatGPT (OpenAI)
ChatGPT e inteligencia artificial en la educación superior
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons