Skip to Main Content

Edició de vídeo amb Shotcut

Què és el Shotcut?

Descripció

Shotcut és un programari d'edició de vídeo de codi obert, totalment gratuït i multiplataforma (Windows, Mac i Linux).

És un editor de vídeo molt complet i que ofereix moltes de les funcionalitats que tenen els programaris de nivell professional, pel que pot ser útil tant per editar vídeos senzills, com per treballar en projectes que requereixen funcionalitats més avançades.

  • Accepta gran quantitat de formats de vídeo.

  • Multipistes, permet treballar amb diferents pistes de vídeo i àudio simultàniament, característica que la majoria d'eines gratuïtes no disposen.

  • Permet separar l'àudio dels vídeos.

  • Gran llista d'efectes i filtres per vídeo i àudio.

  • Permet treballar amb fotogrames clau.

Instal·lació de Shotcut

Com s'instal·la el Shotcut?

La seqüència per instal·lar Shotcut al nostre ordinador és el següent:

  1. Accedir a la pàgina de descàrrega: https://www.shotcut.org/download/
     
  2. Descarregar l'arxiu segons el teu sistema operatiu. Recorda que està disponible per Windows, Mac i Linux.
     
  3. Executar l'arxiu descarregat i seguir les instal·lacions de l'instal·lador.

El següent vídeo explica com fer la descàrrega i instal·lació de Shotcut:

Importació d'arxius

Com s'importen els arxius?

A Shotcut pots importar tota mena d'arxius multimèdia, vídeos, fotografies, àudio, icones, etc.
És aconsellable deixar tots els arxius que utilitzaràs a la llista de reproducció, així ho tindràs tot disponible per afegir-ho al teu projecte:

Shotcut

Per importar els arxius, només has d'arrossegar-los fins aquesta finestra, el següent vídeo mostra la importació d'arxius de vídeo, imatge i àudio:

Configuració del projecte

Què saber sobre la configuració del projecte?

Els programaris d'edició permeten configurar el nostre projecte modificant els paràmetres depenent del format, códecs i resolució dels nostres vídeos, amb l'objectiu de preparar l'entorn del programa i l'arxiu final que obtindrem segons les nostres necessitats.
Però aquests conceptes poden ser molt confusos quan ens iniciem en el món de l'edició de vídeo. La següent imatge mostra totes les possibilitats que ens ofereix Shotcut:

Shotcut, però, té una funcionalitat molt útil, que fa que tot aquest procés que pot ser costós i delicat, sigui totalment transparent. El que fa és adaptar la configuració automàticament, segons el primer arxiu de vídeo que afegim a la nostra línia de temps, concepte que veurem a la següent secció i que resumint, és l'espai on farem el nostre muntatge amb tots els arxius que necessitem.
Per tant, si el primer vídeo que afegim és de 1920x1080px, amb un còdec H.264 i contenidor mp4, aquest és el format que automàticament adoptarà el nostre projecte. D'aquesta manera no necessitem saber tota aquesta informació, ja que s'adaptarà al format dels enregistraments que hagis fet amb el teu dispositiu mòbil o videocàmera, o arxius descarregats de la xarxa.

Línia de temps

Què és la línia de temps en l'edició de vídeo?

La línia de temps és l'espai en el qual fem el nostre muntatge, afegint els nostres clips i arxius de forma seqüencial. Permet editar i retallar la durada dels clips, afegir transicions, efectes, etc.

Tots els editors de vídeo tenen una línia de temps, tot i que el seu funcionament i aspecte pot variar entre diferents aplicacions. A continuació trobaràs dos exemples:

  • Línia de temps de Shotcut:

  • Línia de temps de Windows Movie Maker:

La majoria de programes del grup d'edició bàsica i intermèdia que trobaràs al catàleg d'eines digitals, permeten afegir diverses pistes de vídeo i d'àudio al nostre projecte. Veurem que això és una funcionalitat que pot ser un requisit imprescindible depenent del projecte que vulguem realitzar.

icona informació

 

Algunes de les eines més senzilles no ho permeten, entre aquestes es troba el Windows Movie Maker. Per tant, a l'hora d'escollir el programari que has d'utilitzar, aquest és un factor important a considerar.

 

Incorporar arxius a la línia de temps

Per afegir clips a la línia de temps, només cal arrossegar-lo al punt que t'interessi.  A continuació tens un vídeo amb el procediment:

Per reproduir i aturar el contingut de la línia de temps pots utilitzar la barra d'espai o els controls que hi ha sota del monitor central.

Organitzar i retallar

Com puc organitzar i retallar?

Com hem dit, a la línia de temps és on muntaràs l'ordre seqüencial en què es veuran els teus clips. En tot moment pots moure tot els clips per canviar aquest ordre.

  • Afegir més arxius:

  • Canviar l'ordre dels arxius

Per a no sobre-escriure quan es mouen els clips, has de marcar l'opció  "recortar y eliminar propagado":

  • Retallar els clips:

Una altra acció molt senzilla i molt habitual és retallar un arxiu, amb el següent procediment reduïm el temps que l'arxiu serà visible. Es pot fer amb els arxius de vídeo, àudio i imatges:

  • Tallar

Pots tallar un clip i eliminar una part central d'aquest: 

Transicions

Com afegeixo transicions?

Les transicions ens permeten aplicar efectes a la unió de dos clips. Hi ha programes on les transicions estan en una pestanya o menú i s'arrosseguen a la línia de temps (premiere, Hitfilm, ...).

En canvi, a Shotcut les transicions es fan encavalcant els arxius. La zona encavalcada és la durada de la transició, per tant, si vols que duri més, has d'augmentar la zona d'encavalcament.

A continuació és mostra un exemple:

Automàticament es genera una transició d'encadenat (dissolució), però hi ha disponibles altres transicions. Per canviar-la has de seleccionar la transició i anar al menú "Ver>Propiedades". També es pot accedir amb el botó dret:

Les transicions divideixen els clips, ara tenim el primer vídeo, el segon vídeo i un tercer clip que és la transició. Aquest funcionament no és el més habitual a la majoria de programes d'edició.

Les transicions més utilitzades són:

  1. Per tall: en aquest cas es pot dir que no hi ha transició, quan acaba un clip, comença l'altre, sense cap encavalcament.
  2. Encadenat: el que hem vist en l'exemple
  3. Fosa que passa per un color: es fon el primer clip i es veu un color sòlid durant uns instants, per després donar pas al segon clip de forma progressiva.
  4. Cortinetes: són les que fan el canvi utilitzant alguna forma geomètrica.

Exportar i guardar

Quina diferència hi ha entre exportar i guardar?

GUARDAR

Quan s'utilitza l'acció de "Guardar" des de Shotcut, el que es fa és desar el projecte en el que estem treballant. En el cas de Shotcut es crea un arxiu amb extensió .mlt, que desa totes les accions i muntatge que tens al teu projecte d'edició. D'aquesta manera, només cal obrir-lo per continuar treballant en el punt que l'havies deixat.

Ha de quedar clar que aquest arxiu només serveix per continuar amb l'edició al Shotcut, en cap cas permet a altres persones veure el nostre vídeo.

EXPORTAR

Quan has finalitzat l'edició i ja tens el muntatge acabat, és el moment d'exportar el projecte per convertir-lo en un format de vídeo, com per exemple un mp4. Un cop fet això, aquest arxiu ja té tot el necessari per poder ser vist des de qualsevol reproductor de vídeo.

Tipus de filtres

Quins tipus de filtres de vídeo hi ha?

Els filtres de vídeo permeten afegir efectes als clips de vídeo o imatge. Hi ha molts tipus de filtre i Shotcut té una gran llista de possibilitats.
Els filtres poden modificar la brillantor, el contrast, donar-li un aspecte de vídeo antic, difuminar, efecte mirall, etc. Com veus, hi ha filtres de tota mena. 

En el següent vídeo es mostra com modificar la mida i la posició d'un vídeo.
També hem aprofitat per ensenyar les possibilitats que ens ofereix el multipistes, és a dir, afegir més pistes de vídeo que es superposen a les que estan per sota. Recorda que hi ha programes, com per exemple Windows Movie Maker, que no tenen aquesta opció.

Propietats a tenir en compte

Quines propietats he de tenir en compte?

A les propietats de cada clip hi trobaràs tota la informació relacionada amb el format del vídeo: còdec, resolució, fotogrames per segon...
Una opció que és molt útil dins dels paràmetres, és la possibilitat de modificar la velocitat del clip, permetent accelerar-lo o alentir-lo.
Pensa que aquesta acció afecta directament la durada del vídeo i afecta directament l'àudio. Més endavant veurem com separar el vídeo i l'àudio per treballar-los de forma independent.

Text i títols de crèdit

Com puc afegir text i títols de crèdit?

Hi ha diferents opcions per a crear un títol, les dues més utilitzades són:

1. Afegint-lo directament a un dels clips que tens a la línia de temps. Es fa utilitzant el filtre "Text" i et permet tindre el text i la imatge o vídeo junts, per la qual cosa si el mous a un altre lloc de la línia de temps, l'allargues, l'escurces, canvies la velocitat..., Qualsevol d'aquestes accions també afectaran el text, i per això no serà necessari cap acció extra.

2. Una altra opció és crear el títol independent de qualsevol clip, d'aquesta manera es pot treballar de forma autònoma i tens llibertat per situar-lo en el lloc i el temps que et convingui. El següent vídeo explica el procediment per a la seva creació:

Amb procediments molt similars podem fer altres recursos molt interessants, per exemple, el següent vídeo, creat per "Video editing in a minute", expliquen com crear uns crèdits finals, és a dir, posar un fons negre, i aplicar-li un filtre de "text html", al qual se li pot donar una direcció de moviment. És en Anglès, però és molt breu i fàcil de seguir:

Adjuntar àudio

Com adjunto un àudio?

Per afegir un arxiu d'àudio, utiltzarem les pistes d'àudio que es troben a la línia de temps, sota de les pistes de vídeo.

Hi ha una altra opció relacionada amb l'àudio que és important conèixer, es tracta de separar l'àudio que està inclòs en un arxiu de vídeo, d'aquesta manera pots treballar-los com clips independents, poden desplaçar-los entre ells o eliminant l'àudio o el vídeo si una de les parts no t'interessa. Aquesta opció la pots trobar fent clic amb el botó dret sobre el clip de vídeo que vols separar la pista d'àudio:

Fotogrames clau

Què són els fotogrames clau?

Els fotogrames clau són l'eina que ens ofereix el màxim grau de llibertat per crear efectes i moviments de forma lliure, sense les limitacions que ofereixen els efectes predeterminats.

Amb els fotogrames clau podem marcar diferents propietats als elements de la nostra línia de temps. Per exemple, podem fer que un text es mogui des de la part esquerra fins al centre de la pantalla, per fer-ho, crearem un fotograma clau amb la posició inicial (a l'esquerra) i un altre fotograma clau a la posició central. El programa d'edició s'encarregarà de fer tots els càlculs perquè l'element es mogui de forma constant d'un punt fins a l'altre.
Com més pròxims estiguin els fotogrames clau a la línia de temps, més ràpid serà el moviment, per tant, com més separats estiguin, més lent serà el recorregut.

Veurem un altre exemple, en aquest cas modificarem la opacitat del text perquè entri més suau:

Aquest últim exemple ens ajuda a entendre com funcionen els fotogrames clau, però en realitat, Shotcut ens ofereix una opció molt més senzilla per fer el que s'anomenen "fade in" i "fade out", és a dir, suavitzar l'entrada i sortida dels clips. El següent vídeo explica aquesta opció:

Una altra ús dels fotogrames clau que és molt útil i habitual, és el control de volums dels àudios. En aquest cas, baixarem el volum de la música quan els presentadors comencen a parlar i el tornarem a pujar quan acabin:

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons